Hyppää sisältöön

Salakuljetuksesta tuomittu kertoi kaupan myyneen nuuskaa salakuljettajille yöaikaan ja ylihintaan

Ensikertalaiset tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Veroja koitui maksettavaksi yli 300 000 euroa.

Nuuskapurkkeja
Salakuljettajat olivat tuoneet Suomeen enimmäkseen suomalaisten suosikkinuuskaa Odensia. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Taina Nuutinen-Kallio

Lapin käräjäoikeudessa on annettu tuomio salakuljetuksesta ja veropetoksesta. Nuuskaa oli tuotu Suomeen muovisäkeissä ja pahvilaatikoissa yhteensä noin 1200 kiloa. Oikeuden pöytäkirjan mukaan tuomitut olivat kertoneet ostaneensa nuuskaa liikkeestä, jonka omistaja oli pitänyt kauppaa auki myös yöllä. Tuolloin asiakkaan oli pitänyt maksaa nuuskasta hieman enemmän.

Kauppojen järjestäjänä toiminut tuomittu on kertonut hankkineensa asiakkaita myös makeiskauppana toimivalle nuuskakaupalle. Hän oli kertonut asiakkaille kyseisen liikkeen olevan turvallinen, koska viranomaiset eivät näe liikkeen takapihalle.

Tapauksen erikoissyyttäjä Henna Väyrynen kertoo, että esitutkinnassa oli kuultu liikkeen yhteyshenkilöä.

– Hän oli kiistänyt menettelyn, mutta kyllähän tällainen väite herättää mielenkiinnon tutkia asiaa lisää, Väyrynen toteaa.

Ruotsista nuuskaa saa laillisesti ostaa ihan tavallisista kaupoista suuriakin määriä. Tornion tullin tutkintayksikön päällikkö Tuomo Kunnari kertoo, että mikäli Suomen viranomainen epäilee, Suomessa tutkittavaan rikokseen liittyvän rikollista toimintaa myös Ruotsissa, siitä ilmoitettaisiin ruotsalaisviranomaisille.

Autolla, moottoriveneellä ja moottorikelkalla

Rikoksista tuomittiin ehdolliseen vankeuteen kolme henkilöä. Tuomitut olivat tuoneet nuuskaa maahan autolla, moottoriveneellä ja moottorikelkalla. Nuuskaa oli kuljetettu rajan yli muun muassa Kolarissa, Pellossa, Muoniossa ja Pellossa useita eri kertoja.

Yksi tuomituista toimi kuriirina rajan yli, toinen oli eräänlainen kauppojen järjestäjä ja kolmas ostaja. Tuntemattomaksi jääneitä toimeksiantajia oli muitakin. Yksi tuomituista, kuriiri, on suomalainen ja loput kiinalaisia.

Suomalainen kuriiri oli aloittanut nuuskan salakuljetuksen vuonna 2019. Hän alkoi tehdä seuraavana vuonna yhteistyötä kiinalaisen kaupanjärjestäjän kanssa, joka oli alkanut suunnitella nuuskan hankintaa koronan sulkiessa rajoja. Silloin Haaparannalta ostetun runsaan kuudensadan euron hintaisen nuuskalaatikon oli saanut Turussa kaupaksi tuhannella eurolla.

Ehdollista vankeutta

Kaupan järjestäjä oli oikeuden pöytäkirjan mukaan saanut kaupoista palkkiota kauppiaalta sekä ostajilta. Järjestäjä taas oli maksanut suomalaiskuriirille hänen antamastaan kuljetusavusta yhteensä muutamia tuhansia euroja.

Tuomitut ovat velvollisia korvaamaan maksamatta jääneiden verojen suuruisen summan valtiolle. Suomalaiskuriiri ja kiinalaisjärjestäjä joutuvat kumpikin maksamaan valtiolle 361 152 euron verovelat.

Kiinalaisostajalle veroa jää maksettavaksi 54 432 euroa.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi ostajan vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kuriiri sai puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kauppojen järjestäjä tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänelle tuomitaan 90 tuntia yhteiskuntapalvelua.

Suosittelemme sinulle