Hyppää sisältöön

Kittilässä vaaditaan kunnanvaltuuston ylimääräistä kokousta mahdollisimman pian

Vaatimuksen taustalla on kunnanjohtaja Timo Kurulan Korkeimmassa oikeudessa saama ehdollinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kittilän kunnantalo seisoo lumen keskellä aurinkoisena talvipäivänä.
Kittilässä kolme valtuustoryhmää vaatii ylimääräistä valtuuston kokousta korkeimman oikeuden antaman tuomion merkityksen arvioimiseksi. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Vesa Vaarama

Kolme Kittilän kunnanvaltuuston ryhmää vaatii Kittilän kunnanvaltuustoa ylimääräiseen kokoukseen.

Pikaista kokousta esittävät Oikeudenmukainen Kittilä valtuustoryhmä ,Vihreiden ryhmä sekä Kokoomuksen ryhmä. Vaatimuksessa on kaikkiaan 11 valtuutetun ja varavaltuutetun allekirjoitukset.

Ryhmät haluavat, että kunnanvaltuusto pohtii mihin toimenpiteisiin KOK:n tuomion vuoksi pitäisi ryhtyä.

Timo Kurula sai 60 päivän ehdollisen vankeustuomion Jouni Palosaaren suosimisesta hiihtohissijupakassa. Silloisena valtuuston puheenjohtajana Kurula ja 7 muuta nyt sakkotuomioita saanutta silloista kunnanvaltuutettua olivat Korkeimman oikeuden mukaan tehneet kunnanhallituksessa päätöksiä joiden ensisijaisena vaikuttimena oli ollut tarkoitus pyrkiä hyödyttämään entistä toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta. Kunnanhallituksen jäsenillä ei ollut päätöksille kunnan etuun perustuvia hyväksyttäviä perusteita, Korkein oikeus katsoi.

Ylimääräistä valtuuston kokousta esittävät valtuustoryhmät haluavat, että kunnanvaltuustossa arvioidaan mihin toimenpiteisiin tuomion vuoksi pitäisi ryhtyä. Kurula on julkisuudessa todennut, että vankeustuomio ei vaikuta hänen toimintaansa Kittilän kunnanjohtajana ja että hän jatkaa virassa edelleen.

Suomen kuntaliiton lakimiehen Kai Ketelinmäen mukaan Korkeimman oikeuden päätöksellä ei ole suoraan merkitystä tuomion saaneiden Kittilän kuntapäättäjien asemaan.

– Kysymys on luottamushenkilöiden aseman arvioinnista eli siitä, onko saadulla tuomiolla vaikutusta tilanteeseen eli nauttivatko he tuomiosta huolimatta edelleen valtuuston luottamusta. Valtuutetun asemaan virka-aseman väärinkäytöstä annettu tuomio ei vaikuta, Ketelinmäki toteaa Yle Lapille.

Suosittelemme sinulle