Hyppää sisältöön

Ensimmäinen oululaistaloyhtiö hakee lupaa, jotta se voisi virallisesti olla airbnb-talo

Oulun keskustassa oleva taloyhtiö on tiettävästi kaupungin ensimmäinen, jossa haetaan käyttötarkoituksen muutosta airbnb-asunnoille. Rakennuslautakunta on aiemmin uhannut sitä sakolla airbnb-käytön takia.

Kerrostaloja.
Asematorni 1:ssä on useita airbnb-asuntoja, minkä takia Oulun rakennusvalvonta on uhannut sitä uhkasakolla. Kuva: Anna Polo / Yle
Anna Polo

Oulun Rautatienkadulla sijaitseva Asematorni 1 päätti yhtiökokouksessaan torstaina, että taloyhtiö hakee halukkaille osakkaille huoneistojen käyttötarkoituksen muutosta, joka virallisesti mahdollistaisi lyhytaikaisen vuokraustoiminnan – siis käytännössä esimerkiksi airbn-vuokraamisen.

Tiettävästi vastaavaa ei ole päätetty hakea vielä missään muussa oululaisessa taloyhtiössä. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Janne Hietala uskoo, että taloyhtiön toiminta voi kuitenkin toimia esimerkkinä muille.

Kyseinen taloyhtiö on ollut Oulun kaupungin syynissä airbnb-asuntojensa takia. Rakennusvalvonnan mukaan taloyhtiössä on harjoitettu majoitusliiketoimintaa, joka ei ole sallittua asuinhuoneistoissa.

Aiemmin tällä viikolla Oulun rakennuslautakunta jätti pöydälle esityksen, jossa esitettiin taloyhtiölle 30 000 euron uhkasakkoa kerrostalon airbnb-huoneistojen takia. Esityksen mukaan asuinhuoneistojen käyttö vastoin käyttötarkoitustaan – siis käytännössä lyhytaikaiseen vuokraamiseen – pitäisi lopettaa, mutta sitä ei ole lopetettu kehotuksista huolimatta eikä asuinhuoneistoille ole haettu käyttötarkoituksen muutosta.

Oulun kaupunki on linjannut jo aiemmin, että lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan ei saisi käyttää asuntoja, joita ei ole erikseen tarkoitettu siihen.

Hietalan mukaan Asematorni 1 -taloyhtiössä on viitisentoista airbnb-asuntoa, noin kymmenen prosenttia kaikista asunnoista. Myös hänellä itsellään on asunto, joka on airbnb-käytössä.

Taloyhtiössä ratkaisu käyttötarkoituksen muuttamisen hakemisesta tehtiin enemmistöpäätöksenä.

Hietalan mukaan käyttötarkoituksen muuttamista voivat hakea ne osakkaat, jotka haluavat, riippumatta siitä, onko heillä airbnb-asuntoa vai ei. Hänen mukaansa käyttötarkoituksen muuttaminen voi olla houkuttelevaa esimerkiksi asunnon arvon takia. Niille, jotka eivät hae muutosta, päätöksestä ei hänen mukaansa ole hyötyä eikä haittaa.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle