Hyppää sisältöön

Joku ampui useita kertoja kansanedustaja Marko Kilven vaalimainosta Ylä-Savossa: ”Kertoo jotain ajan hengestä”

Kokoomuksen kuopiolainen kansanedustaja harkitsee rikosilmoituksen tekemistä. Vaalimainoksen turmeleminen on rikos, josta voi saada sakkoja.

Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilven ilkivaltaa kärsinyt vaalimainos.
Kuva: Marko Kilpi
Anna Ronkainen

Kansanedustaja (kok.) Marko Kilven vaalimainos koki rajua ilkivaltaa Ylä-Savossa. Kuopiolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja oli torstaiaamuna ajamassa viitostietä pitkin Lapinlahden pohjoispuolella, kun hän huomasi vaalimainoksensa erikoisessa paikassa.

Pylvääseen alun perin kiinnitetty mainos oli tien laidassa hangessa pystyssä.

– Pysähdyin ja huomasin, että kylttiä oli ammuttu ilma-aseen tyyppisellä aseella tai haulikolla useita kertoja, Kilpi kertoo.

Hänen mukaansa vaikutti siltä, että vaalimainosta oli ammuttu, revitty pois pylväästä ja laitettu tarkoituksella tien varteen näytille.

– Tämmöinen kannanotto asioihin on hyvin kyseenalainen ja tuomittava. Tuli pettynyt olo siihen, millä tavalla asioita hoidetaan ja millä tavalla otetaan kantaa, Kilpi harmittelee.

Poliisin työssään Kilpi toteaa nähneensä 20 vuoden aikana paljon kaikennäköisiä asioita, myös väkivaltaa ja uhkaavia tilanteita.

– En koe tästä pelkoa vaan pettymystä.

Keskustelu poliisipartion kanssa

Kaikilla vaaleissa ehdolla olevilla henkilöillä on oikeus vaalimainontaan. Tämä on osa demokratiaa.

– Kyllä minä tämän tulkitsen sillä tavalla, että kyseessä on jyrkkä viesti siitä, että olemme tekijän kanssa rajusti eri mieltä asioista, Marko Kilpi toteaa.

Marko Kilpi Eduskuntatalolla.
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Marko Kilpi kertoo, että hänen kansanedustajana saamansa viestit ovat välillä hyvin karkeita. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Vaalimainosten tuhoaminen ei ole uutta, mutta niiden ampuminen on poikkeuksellisempaa. Kilpi näkee, että hänen kokemansa ilkivalta kertoo jotain ajan hengestä.

– Eduskunnassakin kokeneet kansanedustajat ovat sanoneet, että retoriikka on mennyt karkeammaksi ja vastakkainasettelu jyrkemmäksi. Myös kansanedustajana saamani viestit ovat välillä aika karkeita, Kilpi kuvaa.

Vaalimainoksen turmeleminen on rikos, josta voidaan tuomita sakkoihin. Kilpi kertoo keskustelleensa jo poliisipartion kanssa siitä, mitä hänen kannattaisi tehdä.

Hän harkitsee rikosilmoituksen tekemistä.

– Tietysti pohdin, että onko siitä mitään hyötyä. Kiinni jääminen on pitkissä puissa. Toisaalta sillä on niin iso yhteiskunnallinen merkitys, että rikosilmoitus kannattaisi tehdä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle