Hyppää sisältöön

Suomeen voi syntyä pimeät jäteöljymarkkinat, varoittaa ympäristöministeriö

Ympäristöministeriö varoittaa, että energian kallistunut hinta synnyttää Suomeen markkinat, joilla jäteöljyä poltetaan laittomasti.

Vaarallisten jätteiden kierrätysasemalla valutetaan jäteöljyä astiaan.
”Osa toimii tässä asiassa varmaan tietämättään väärin”, sanoo ympäristöministeriön asiantuntija. Kuva vaarallisten jätteiden kierrätysasemalta Helsingin Kivikosta 16. maaliskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Teija Santaharju

Ympäristöministeriö on huolissaan siitä, että kallistunut energian hinta synnyttää Suomeen pimeät jäteöljymarkkinat, joilla öljy päätyy laittomasti poltettavaksi.

Väärässä paikassa oleva jäteöljy pilaa vesiä ja maaperää ja polttaminen aiheuttaa päästöjä. Lisäksi menetetään kierrätyksen hyödyt, sillä jäteöljyä voi kierrättää rajattomasti.

Yrityksistä peräisin olevaa jäteöljyä, esimerkiksi autojen, traktoreiden ja koneiden käytettyjä voiteluöljyjä, jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle. Jäteöljy on vaarallista jätettä, jonka käsittelystä säädetään lailla.

– Jäteöljy on vaarallista jätettä, joka sen haltijan täytyy toimittaa luvalliseen keräykseen,” sanoo Jouni Nissinen ympäristöministeriöstä tiedotteessa.

– Osa toimii tässä asiassa varmaan tietämättään väärin.

Ympäristöministeriön huoli perustuu elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten valvovien viranomaisten kanssa käytyihin keskusteluihin sekä Kierrätysteollisuus ry:n ja jäteöljyn keräyksestä vastanneiden yritysten tietoihin.

Katso myös dokumenttisarja Minne jätteet menevät? (2019):

Suosittelemme sinulle