Hyppää sisältöön

Nainen putosi parvekkeelta Vantaalla ja kuoli – Tukes selvittää parvekekaiteen turvallisuutta

Tukes selvittää, täyttääkö kyseinen kaiderakenne lainsäädännölliset vaatimukset. Viraston mukaan tapauksesta on liikkunut ennenaikaisia tulkintoja.

Kerrostalon parveke. Yhden ikkunan tilalla on vaneri levy.
Kerrostalon parveke Vantaan Tikkurilassa 9. maaliskuuta 2023. Nainen putosi seitsemännen kerroksen parvekkeelta ja kuoli. Poliisi epäilee putoamisen liittyvän parvekelasin rikkoutumiseen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Saara Hirvonen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvittää Vantaan Tikkurilan parveketurman kaiderakenteen turvallisuutta, virasto tiedottaa.

Nainen putosi seitsemännen kerroksen parvekkeelta Tikkurilassa toissa viikon torstain vastaisena yönä. Hän menehtyi.

Poliisi epäilee putoamisen liittyvän parvekelasin rikkoutumiseen ja tutkii tapausta. Tapahtumaan ei kuitenkaan epäillä liittyvän rikosta.

Tukes sai tapauksesta tiedon poliisilta, ja viraston roolina on selvittää kaiderakenteiden osuus tapaukseen.

Tukesin mukaan parvekkeen kaiderakenteiden testaukset ovat vielä kesken, joten niiden vaatimustenmukaisuudesta kerrotaan vasta myöhemmin.

– Selvityksissä tutkitaan, täyttääkö kyseinen kaiderakenne sitä koskevat vaatimukset, jotka tulevat lainsäädännöstä ja standardeista. Tulokset valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä, jolloin voimme antaa asiasta tarkempaa tietoa, sanoo ylitarkastaja Petri Kulmala.

Vantaan rakennusvalvonta on asettanut Tikkurilan onnettomuuskohteen parvekkeet käyttökieltoon siksi aikaa, kunnes kaiderakenteen vaatimustenmukaisuutta selvitetään.

Tukes: Julkisuudessa ollut ennenaikaisia tulkintoja

Onnettomuudesta on tullut paljon kysymyksiä Tukesille. Viraston mukaan tapauksesta on ollut myös ennenaikaisia tulkintoja julkisuudessa.

– Tukes teki ilmoituksen sen vuoksi, että haluamme rauhan tutkia asiaa, emmekä lähde spekuloimaan sitä enempää. Tämä on se viesti, kunnes asia on selvitetty, sanoo johtava asiantuntija Paula Porkola.

Porkolan mukaan moni media on kirjoittanut asiasta ja otsikoinut myös tulkintoja yhä kesken olevasta tutkinnasta.

Porkola sanoo, ettei vastaavia parvekeonnettomuksia ole aiemmin ollut viraston tutkittavana.

– Parvekkeiden turvallisuuteen en kuitenkaan ota vielä tämän enempää kantaa, sillä sitä juuri selvitämme, onko kyse yksittäisen eli tämän kyseisen kohteen ongelmasta vai yleisemmästä.

Kolme eri selvitystä

Viranomaisena Tukesin tehtävänä on rakennustuotteiden markkinavalvonta. Kaiderakenne on tällainen valvottava rakennustuote.

Sen sijaan Tukes ei valvo rakentamista, rakennusten suunnittelua, tuotteiden asentamista eikä niiden käyttöä tai huoltoa. Nämä asiat kuuluvat rakennusvalvontaviranomaisille ja kiinteistön omistajille.

Tukes tutkii parvekkeen kaiderakenteen ja lasien turvallisuutta ja tekee kolme eri selvitystä.

Porkolan mukaan tutkimusten valmistuminen ja analysointi vievät viikkoja.

Suosittelemme sinulle