Hyppää sisältöön

Politiikan professori: Lapin korkea äänikynnys lisää äänestäjien taktikointia – kuka saa Kärnän, Mustajärven ja Karppisen äänet?

Lapista valittavien kansanedustajien määrä putoaa seitsemästä kuuteen. Se nostaa piilevää äänikynnystä eli esimerkiksi vaikeuttaa ehdokkaiden mahdollisuuksia tulla valituksi.

Ruskeahiuksinen nainen katsoo kameraan hymyille, taustalla vaalimainoksia talvisessa kaupunkimaisemassa.
Politiikan professori Laura Junka-Aikio arvelee, että Lapissa erityisesti viime kerralla vihreitä äänestäneet pohtivat tällä kertaa sitä, äänestääkö oman vakaumuksen vai ehdokkaan valituksi tulemisen mahdollisuuksien mukaan. Kuva: Elina Ervasti / Yle
Jarno Tiihonen

Lapin korkea äänikynnys vaikuttaa äänestäjien päätökseen, arvioi Lapin yliopiston politiikan professori Laura Junka-Aikio.

Piilevä äänikynnys nousee, koska Lapista valittavien kansanedustajien määrä putoaa seitsemästä kuuteen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ehdokkaan on aikaisempaa vaikeampaa tulla valituksi.

Tässä tilanteessa moni äänestäjä miettii, vaikuttaako oma ääni siihen, että joku ehdokas valitaan, vai jääkö se muunlaiseksi mielenilmaukseksi.

– Uskon, että tällä hetkellä aika moni kärvistelee sen kanssa, että äänestääkö ikään kuin vakaumuksen tai sydämen mukaan – vai sen mukaan, missä se ääni saattaisi parhaiten siivittää sen pienimmän pahan eduskuntaan, Junka-Aikio sanoo.

Erityisesti vihreitä äänestäneet voivat taktikoida

Junka-Aikion mukaan pohdintaa tekevät ennen kaikkea viime eduskuntavaaleissa vihreitä äänestäneet.

– Vihreillä on hyvin hankala tilanne sikäli, että jo Riikka Karppisen aikana jäi eduskuntapaikka saamatta. Nyt kun läpi menoon vaadittava äänimäärä on vielä isompi ja Riikka Karppinen puuttuu, niin siellä varmasti on paljon tämän tyyppistä pohdintaa, Junka-Aikio sanoo.

Karppinen sai vuoden 2019 vaaleissa 7 818 ääntä, mikä oli toiseksi eniten Lapissa. Hän ei kuitenkaan tullut valituksi, koska vihreiden puolueena saama äänimäärä ei aivan riittänyt.

Moni äänestäjä joutuu etsimään uuden ehdokkaan

Karppisen lisäksi viime kerralla keskustan Mikko Kärnä ja vasemmistoliiton Markus Mustajärvi saivat paljon henkilökohtaisia ääniä. Molemmat valittiin, mutta kumpikaan heistä ei ole ehdolla Lapissa.

– Karppisen ja edellisten kansanedustajien poisjäänti lisää äänestäjien liikkumista ja kaikenlaista pohdintaa, Junka-Aikio sanoo.

Junka-Aikio sanoo, että poisjääneiden äänestäjäkunta saattaa olla erittäin liikkuvaista.

– On hyvin oletettavaa, että Kärnää äänestäneet eivät ole kovin keskusta-uskollisia, vaan saattavat äänestää esimerkiksi perussuomalaisia. Ja sikäli kun vasemmistoliitto liikahtaa vihreään suuntaan, niin Mustajärven äänet eivät välttämättä jää sinne.

Myös Karppisen äänet voivat hajaantua

Vasemmistoliiton haasteena näissä vaaleissa on se, että puolue ei ole löytänyt kärkiehdokasta Mustajärven tilalle. Puolue odottaa kuitenkin saavansa ääniä heiltä, jotka äänestivät viime kerralla Karppista.

– Karppinen on itse arvellut, että hänen äänensä voivat mennä moneen suuntaan, myös kokoomukselle.

Junka-Aikio arvelee, että vasemmistoliiton äänestämistä harkitseviin vaikuttaa se, että puolue kamppailee erityisesti perussuomalaisten kanssa siitä, saako se yleensä ehdokasta läpi.

Lue myös:

Kevään vaaleissa valitaan Lapista ainakin yksi uusi kansanedustaja – vaikeinta on keskustalla ja vasemmistoliitolla

Ympäristökysymykset jakavat lappilaisten ehdokkaiden mielipiteitä puolueiden välillä ja myös niiden sisällä

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle