Hyppää sisältöön

Älä ota vastaan likaista asuntoa, sillä siivous kuuluu vuokranantajalle – asiantuntija: Palkatonta siivoustyötä ei tarvitse tehdä

Vuokralaisen huolellisuusvelvoitteeseen ei kuulu näytössä tutkia, onko pattereiden takana töhkää tai toimiiko jääkappi. Näytössä kannattaa miettiä, onko asunto sellainen, että sinne haluaa muuttaa.

Toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset ry:stä kertoo tämän hetkisestä vuokramarkkinatilanteesta. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Marjut Suomi / Yle.
Maria Salovaara,
Valtteri Kujansuu

Yle kertoi perjantaina tapauksesta, jossa uusi vuokralainen löysi kodistaan ikävän yllätyksen patterin takaa. Edellisen asukkaan tupakoinnista oli syntynyt tervakertymä, joka oli jäänyt uudelta asukkaalta huomaamatta asuntonäytössä.

Onko tällaisten asioiden selvittäminen näytössä vuokralaisen vastuulla?

Ei ole, sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

– Ei se kyllä kuulu normaaliin vuokralaisen huolellisuuteen tutkia, onko pattereiden takana tervaa.

Vuokralaisen huolellisuusvelvoitteeseen ei myöskään kuulu näyttöhetkellä tarkastaa, toimiiko jääkappi, hella tai liesituuletin.

– Niiden pitää toimia ilman muuta. Ja jos niissä vuokrasuhteen alkaessa ilmenee ongelmia, vuokranantajan pitää korjata asia, Viita muistuttaa.

Vuokralaisen saatava asunto siistinä

Vuokranantajan vastuulla on huolehtia, että asunto luovutetaan vuokralaiselle siistinä. Anne Viidan mukaan likaista asuntoa ei pidä vastaanottaa ollenkaan.

– Roskia, likaa tai edellisen asukkaan rikkinäisiä huonekaluja ei saa löytyä. Siitä asiasta ei päästä yli eikä ympäri.

Jos asunto kuitenkin on siivottomassa kunnossa, asia voidaan hoitaa kolmella tavalla: vuokrananantaja joko siivoaa itse, tilaa siivousfirman ja laskuttaa edellistä asukasta tai sopii korvauksesta siivouksen osalta tulevan vuokralaisen kanssa.

– Palkatonta siivoustyötä ei vuokralaisen kuulu näissä tapauksissa tehdä, Viita sanoo.

Hän ihmettelee, miksei siivouskustannuksiin käytetä asukkaalta perittyä vuokravakuutta.

– Jos se vakuus vuokranantajalla kerran on, miksei sitä voisi käyttää jos asunto on kerta kaikkiaan jätetty sotkuiseksi.

Tummaan toppatakkiin ja siniseen kaulahuiviin pukeutunut Anne Viita hymyilee iloisen näköisesti kameralle. Taustalla näkyy VR:n junia.
Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita on huomannut, että ärtymys ja herkkyys tarttua asioihin on lisääntynyt kriisien ja inflaation aikana. Rahankäytön kiristyminen näkyy myös vuokrasuhteissa. ”Naarmuista käydään nyt ihan erisävyistä keskustelua. On hämärtynyt se fakta, että asunto kuluu käytettäessä aina.” Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Viita kertoo, että vuokralaisen ja vuokranantajan kertomukset saattavat poiketa hyvin paljon toisistaan. Hän on kolmatta kautta mukana kuluttajariitalautakunnassa, jonne toisinaan päätyy asuntojen siisteyskiistat.

Viita kertoo, että yleensä likaisuuteen vetoavalla osapuolella on asiasta selkeät näytöt.

Välillä osapuolten siisteyskäsitykset ovat valovuosien päässä toisistaan.

– Voidaan miettiä, onko ketsuppitarha jääkaapin tiivisteessä epäsiisteyttä. Jos asunnossa ei haise fairy ja mäntysuopa, onko se silloin likainen.

Haistele ja katsele

Anne Viita neuvoo olemaan asuntonäytössä tarkkasilmäinen ja -nenäinen. Ummehtunut haju voi kertoa ilmastoinnin ongelmista, jotka on syytä selvittää ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Hän kehottaa näytössä miettimään rehellisesti, onko asunto sellainen ja siinä kunnossa, että sinne haluaa muuttaa.

Viidan mukaan on toisinaan on vaikea sanoa, missä menee normaalin kulumisen ja selkeän vaurion raja.

– Eteisen maton alta saattaakin paljastua niin paha kuluma, että lattiapinta on pahoin vaurioitunut. On siinä rajalla, pitääkö tällaisesta mainita vuokralaiselle erikseen.

Esimerkiksi taulujen ja peilien kiinnitysjäljet seinissä lasketaan normaaliksi asunnon kulumiseksi. Sen sijaan normaalia kulumaa ei ole se, että asunnon katto on täynnä nikotiinitahroja ja tervaläiskiä.

Tällaista asuntoa ei tietenkään pidä vuokrata, jos kokee sen ongelmaksi.

Pattereiden takana on ruskeaa sotkua.
Tällainen näky odotti tamperelaista Henna Hytöstä hänen asunnossaan pattereiden takana. Syy löydökselle selvisi, kun kuntotarkastajat ilmoittivat Hytöselle, että edellinen asukas on tupakoinut asunnon sisällä. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Anne Viita muistuttaa, että vaikka tupakointia ei oltaisi erikseen kielletty asunnossa, sillä ei kuitenkaan saa aiheuttaa merkittävää vahinkoa.

– Ja tämä pitää tupakoivana vuokralaisena muistaa. Nikotiinipesut ovat tuhansien arvoisia ja siihen kustannukseen voi joutua osallistumaan.

Mahdollisissa erimielisyyksissä Viita kehottaa ensisijaisesti käyttämään sovittelu- ja neuvottelutaitoja. Kuluttajariitalautakunnassa käsittelyajat ovat kaksi vuotta. Jos asia puidaan käräjäoikeudessa, saattavat kulutkin nousta koviksi.

Juttua muokattu 21.3. klo 14.44: Korjattu vuokravakuutta koskevassa kohdassa sana takuuvuokra vuokravakuudeksi.

Suosittelemme sinulle