Hyppää sisältöön

Uutuussovelluksesta toivotaan apua MS-potilaiden vaikeaan uupumukseen

MS-tautiin liittyvän uupumuksen hallintaan on olemassa huonosti välineitä. Mobiilisovelluksen käyttöä ja vaikutusta tutkitaan poikkeuksellisesti nyt myös tieteellisesti.

Nainen istuu pöydän ääressä.
MS-tautiin liittyvään uupumukseen ei ole olemassa siihen auttavaa täsmälääkettä. Jo käynnissä olevassa pilottitutkimuksessa OYSin potilaat pääsevät testaamaan auttaisiko elämänhallintaan liittyvää mobiilisovellus jaksamaan paremmin. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Hanna Holopainen

Oulussa on käynnissä ainutlaatuinen tutkimus, jossa selvitetään, voitaisiinko MS-potilaiden elämänlaatua parantaa uupumuksen hallintaan tarkoitetulla sovelluksella.

MS-tautiin liittyvään uupumuksen hallintaan ei juuri ole välineitä tällä hetkellä. Esimerkiksi lääkkeet eivät tähän juurikaan auta. Niinpä Oulun yliopistossa on kehitetty uudenlainen sovellus.

Puhelimeen ladattavassa sovelluksessa potilaalla on päivittäin käytössä tietty määrää voimapisteitä, ja niiden kautta voi opetella uudenlaista elämänhallintaa.

– Potilas pystyy tätä sovellusta käyttäen hallinnoimaan omaa uupumustaan ja jaksamistaan niin, että hän pystyy jakamaan jaksamistaan yhdelle päivälle ja määrittelemään, mitä pystyy tekemään yhden päivän aikana, kertoo Oulun yliopiston tutkija ja OYSin neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty.

Suomessa yli 12 000 henkeä sairastaa MS-tautia. Heistä valtaosa kärsii myös merkittävästä uupumuksesta, joka vaikuttaa työ- ja toimintakykyyn.

Se, että mobiilisovelluksen käyttöä ja vaikutusta tutkitaan tieteellisesti on poikkeuksellista terveysteknologiasovellusten kehittämisessä. Samoin harvinaista on se, että MS-tautia sairastavat ja heidän läheisensä ovat olleet mukana sovelluksen kehittämisessä.

Tutkimus jakautuu kahteen vaiheeseen ja ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan digitaalisen terapian käytettävyyttä.

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaalan pilottitutkimuksessa 20 henkeä testaa terveyssovelluksen käyttöä. Henkilöt on rekrytoitu OYSin potilaista helmikuussa, jonka jälkeen sovelluksen käyttö on alkanut, sanoo Oulun yliopiston tutkija ja OYSin neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty.

– Tämä toimii tutkimushankkeena, mutta tarjoaa myös potilaille hyötyä ja lisää motivaatiota osallistua.

Sovellukseen voidaan tarvittaessa liittää myös erilaisia puettavia antureita, kuten älykello. Kahden kuukauden aikana toteutettavassa pilotissa käytössä on kuitenkin vain mobiilisovellus.

Sovelluksen on kehittänyt lääketieteen sekä tieto- ja sähkötekniikan asiantuntijoista koostuva Oulun yliopiston tiimi.

Tuloksia käyttäjäpilotista saadaan huhtikuun lopun jälkeen. Seuraavaksi tutkijat ryhtyvät selvittämään sovelluksen vaikuttavuutta.

– Pilottitutkimuksen jälkeen jatkamme tutkimusta, jolloin tavoitteena on selvittää sovelluksen vaikuttavuutta eli miten sovelluksen käyttö vaikuttaa uupumuksen kokemukseen ja elämänlaatuun, Mervi Ryytty toteaa.

Suosittelemme sinulle