Hyppää sisältöön

Ismo Alanko liikuttuu Hassisen koneesta tehdyssä dokumentissa: ”Eksoottista heittäytyä 20-vuotiaan nahkoihin”

Mika Kaurismäen ohjaama elokuva saa teatteriensi-iltansa perjantaina. Ohjaajan mukaan sukupolvikokemukseksi nousseen yhtyeen tarina ansaitsi tulla kerrotuksi dokumenttina.

Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin -dokumentin yhtenä näyttämönä on viime kesän juhlakonsertti Tampereen Ratinan stadionilla.
Ville Vedenpää

Hassisen koneen ura oli lyhyt ja ytimekäs. Joensuulaisbändin taival kesti kaksi ja puoli vuotta. Yhtye julkaisi kolme levyä kunnes lopetti suosionsa huipulla elokuussa 1982.

Bändi teki vuosien varrella muutamia paluukeikkoja. Hassisen kone laittoi lopullisesti pillit pussiin viime kesänä Tampereen Ratinan stadionilla järjestetyn juhlakonsertin jälkeen. Sen ympärille rakentuu myös Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin.

Stadionkonsertin lisäksi dokumentissa nähdään arkistopätkiä yhtyeen taipaleelta. Bändin jäsenet palaavat muistoihin haastatteluissa, jotka on tehty viime kesänä Joensuussa.

– Eksoottista ja mielenkiintoista heittäytyä 20-vuotiaan nahkoihin kokonaisvaltaisesti, sanoo yhtyeen keulakuva Ismo Alanko.

Dokumentti muistutti häntä itseäänkin, kuinka lyhyt Hassisen koneen ura oli.

– Kaikki tapahtui nopeasti ja se on hämmästyttävää. Kaksi ja puoli vuotta ja siinä kaikki. Ja sekin vielä, että me oltiin niin tolkuttoman nuoria.

– Se käy hyvin leffasta ilmi, että se oli nuorien äijien harrasteluryhmä, joka paisui kansalliseen hillittömään maineeseen, jatkaa yhtyeeseen myöhemmin liittynyt kitaristi Jukka Orma.

Hassisen kone yhtye vuonna 1981.
Hassisen koneen laulaja Ismo Alanko (oik), Jussi Kinnunen, Reijo Heiskanen ja Harri Kinnunen tammikuussa 1981 Porvoossa. Kuva: Hannele Rantala / Lehtikuva

Hassisen kone nousi suomalaisten tietoisuuteen, kun yhtye voitti rockin SM-kilpailun uuden aallon sarjan vuonna 1980. Se oli siihen aikaan iso juttu, sillä voittajat saivat paljon näkyvyyttä ja pääsivät levyttämään.

Dokumentissa Ismo Alanko herkistyy muistellessaan voittoa.

– Se oli jotenkin mielettömän suuri kokemus nuorelle miehelle, koska ensimmäisen kerran suuri haave toteutui.

Hassisen kone oli sukupolvikokemus

Hassisen kone -dokumentin ohjannut Mika Kaurismäki on ollut bändin fani alkuajoilta lähtien. Yhtye oli aivan tuore, kun Kaurismäki veljensä Akin kanssa ohjasi Saimaa-ilmiö-elokuvan. Siinä seurattiin Hassisen Koneen, Eppu Normaalin ja Juice Leskinen Slamin Tuuliajolla-kiertuetta kesällä 1981. Kaurismäen mukaan oli hämmästyttävää, kuinka vaivattomasti nuoret tulokkaat sujahtivat kokeneempien rokkareiden matkaan.

– Se oli uskomatonta, että he olivat noin nuorina noin kovia soittajia. Ja sanoitukset joita Ismo teki ovat mieletön suoritus. Miten ne ovat voineet olla niin kypsiä, että ne elää tänä päivänäkin.

Mika Kaurismäki.
Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki sanoo, että Hassisen kone -dokumentin tekeminen oli hänelle historiallinen velvollisuus. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Kaurismäki sanoo, että hän halusi tehdä dokumentin yhtyeestä sekä itselleen sekä tuleville sukupolville.

– Se on ollut todella merkittävä bändi tietylle sukupolvelle. Biisit muistetaan ja niiden kanssa on kasvettu. Onhan se ikonisimmista rockbändeistä Suomessa. Kyllä se ansaitsee tällaisen huomion.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin -dokumentti esitettiin viime viikolla Tampereen elokuvajuhlilla, jossa se voitti yleisöpalkinnon. Nyt dokumenttia esitetään elokuvateattereissa.

Ratinan konsertista on tehty myös reilun tunnin mittainen erillinen taltiointi. Yle esittää dokumentin ja taltioinnin peräkkäin Yle Teemalla ja Yle Areenassa elokuussa.

Suosittelemme sinulle