Hyppää sisältöön

Jämsän Kaipolan tehdasalueelle on änkeytymässä uusi muoviöljyn valmistaja – Yle löysi taustalta erikoisia toimijoita

Loppuvuodesta perustettu Kaipola Circular -yhtiö haluaisi aloittaa muoviöljyn valmistuksen Kaipolan tehdasalueella Jämsässä. Kaupunki tyrmää uuden tulokkaan.

Kaipolan tehdasaluetta, keskellä voimalaitos.
Hiljattain perustettu Kaipola Circular Oy haluaa vuokrata Kaipolan entisen paperitehtaan konesali kuutosen rakennuksen muoviöljyn valmistamiseen. Tontille vuosi sitten asettunut Kaipola Recycling aikoo myös valmistaa jatkossa muoviöljyä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Tekijät

Jämsän kaupunki näyttää punaista valoa Kaipolan entisen paperitehtaan alueelle pyrkivälle uudelle yritykselle.

Kaipola Circular -niminen yritys on jättänyt maaliskuun alussa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle koetoimintailmoituksen aikeestaan ryhtyä valmistamaan muovijätteestä öljyä. Pyrolyysitekniikkaa hyödyntävän yrityksen koetoiminnan olisi määrä alkaa jo toukokuussa.

Jämsän ympäristötoimi on torpannut yrityksen suunnitelmat pikavauhtia. Aluehallintovirastolle antamassaan lausunnossa Jämsän ympäristöpäällikkö Piia Koski toteaa, että kyseessä ei ole ympäristönsuojelulain 31 §:n tarkoittama uusi tekniikka tai uuden raaka- tai polttoaineen testaus.

– Suomessa on toiminnassa olevia pyrolyysilaitoksia, jotka käyttävät muoveja raaka-aineenaan. Näin ollen ei voida tulkita, että pyrolyysi olisi uusi menetelmä tai käytettävä raaka-aine olisi uuden materiaalin testaamista. Koetoimintailmoituksen mukaista toimintaa ei tulisi hyväksyä avi:ssa, Piia Koski perustelee.

Koeluonteisesta toiminnasta on tehtävä ilmoitus lupaviranomaiselle vähintään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista.

Yrityksen taustalla verkostomarkkinoinnissa mukana olevia

Viime marraskuussa perustetun Kaipola Circularin omistaa perustamistietojen mukaan varsinaissuomalainen mies. Kaupparekisteriotteen mukaan pääomasta ei ole vielä maksettu senttiäkään, ja mies on perustamisvaiheessa ollut yhtiön ainoa osakas. Yle ei ole onnistunut tavoittamaan omistajaa.

Ylen selvityksessä paljastuu, että Kaipola Circularin taustalla on henkilöitä, jotka ovat mukana muoviöljyn liiketoiminnassa Thaimaassa.

Kyseessä on suomalaisvetoinen Corsair Group, joka tarjoaa yrityksille ja yksityishenkilöille verkostomarkkinoinnin avulla mahdollisuutta muovijalanjäljen hyvittämiseen ja yrityksen oman tokenin, eli eräänlaisen kryptovaluutan yksikön, tienaamiseen.

Corsair Group on joutunut Italian poliisin tutkinnan kohteeksi epäiltynä huijauksena. Yrityksen hämäristä taustoista on kertonut aiemmin muun muassa Ylen MOT-toimitus.

Seura-lehti kertoi kolmisen vuotta sitten, kuinka jätemuovia polttoaineeksi muuttava laitos oli tuolloin tarkoitus perustaa Nokialle. Uutisoinnissa esiin nousseet tiedot Sepco Nokia -yhtiön taustayritysten verkostomarkkinoinnista ja kryptovaluutasta kaatoivat hankkeen jo alkutekijöissään.

Hakemus on viranomaisen mukaan puutteellinen

Kaipolaan toimintaa suunnittelevan uuden yhtiön vastuuhenkilöt ovat Suomen kiertotalouden konkareille vierasta väkeä.

Kaipolaan kierrätysmateriaalia hankkinut Kiertotalo-yhtiön omistaja Kimmo Laaksonen kertoo, että ei ole heihin aiemmin törmännyt, vaikka on toiminut alalla kymmeniä vuosia.

Myös Suomen Kiertotalousyhdistys kertoo, että ei tunne uuden yrityksen vastuuhenkilöitä ja näiden taustalla olevia yrityksiä.

Kiertotalousyhdistyksen puheenjohtaja Tani Järvinen muistuttaa, että muoviöljyn valmistaminen taloudellisesti kannattavasti vaatii pitkällä aikajänteellä melko suuria investointeja sekä volyymiä.

Kuvassa on toimistokerrostalon alakerrassa ole taulu, jossa näkyy rappukäytävän yhtiöiden nimet
Uuden kiertotalousyrityksen osoitetiedoksi on ilmoitettu turkulainen tilitoimisto Aallon Turku. Aluehallinnon sivulla näkyvästä koetoimintailmoituksesta on mustattu yhteyshenkilön nimi. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Jämsän ympäristöpäällikkö puolestaan korostaa, että yrityksen hakemus on edelleen puutteellinen, vaikka sitä on täydennetty. Siitä puuttuvat tarkemmat tiedot käytettävästä pyrolyysimenetelmästä, muovijätteen lajittelumenetelmistä sekä pyrolyysiöljyn jatkokäsittelystä. Tietoa ei ole myöskään menetelmässä muodostuvista jätteistä ja niiden tarkoista määristä.

– Ympäristövaikutusten, kuten vesi- ja ilmapäästöjen arviointi, on hakemuksessa kauttaaltaan liian yleisellä tasolla ja suppeaa, ympäristöpäällikkö Piia Koski toteaa.

Kaipolan tehdasalueen omistajayhtiö Kaipola Green Port vahvistaa käyneensä neuvotteluja Kaipola Circular -yhtiön kanssa, mutta vielä ei ole nimiä sopimuksissa.

– Oletan, että yhtiö selvittää ensiksi luvitukset, omistajayhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Inkovaara toteaa.

Kuvassa on Kaipolan entisen paperitehtaan tilat UPM:ltä ostanut Martti Inkovaara.
Suljetun paperitehtaan kiinteistön ostaneen Kaipola Green Port -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Inkovaara kertoo, ettei ole vielä solminut vuokrasopimusta Kaipola Circularin kanssa. Arkistokuva. Kuva: Outi Parikka / Yle

Noin vuosi sitten Kaipolan entisen paperitehtaan tiloihin asettuneen Kaipola Recyclingin toimitusjohtaja Timo Kutinlahti puolestaan kertoo, ettei yhtiö aio tehdä yhteistyötä uuden Kaipola Circularin kanssa. Kutinlahden yritys hakee parhaillaan ympäristölupaa muun muassa muoviöljyn valmistukseen.

Hollantilaiset hallituksen jäsenet kertovat tuovansa tietotaitoa

Yle tavoitti Kaipola Circularin hallituksen puheenjohtajan, hollantilaisen André Topsin sähköpostitse. Hänen mukaansa Corsair Groupilla on käynnissä useita kiertotalousprojekteja, mutta yhtiö ei ole mukana Kaipola Circularissa.

Kaipola Circularin hallituksen puheenjohtaja, hollantilainen André Tops.
Kaipola Circularin hallituksen puheenjohtaja, hollantilaisen André Tops kertoo omaavansa paljon kokemusta muoviöljyn valmistuksesta. Kuva: Corsairnow.com

Topsin mukaan hän ja Corsairin Euroopan toiminnoista vastaava Onno Ruiter ovat Kaipola Circularin hallituksessa tuomassa teknistä osaamista ja teollisuuskontakteja. Tops kertoo omaavansa paljon kokemusta laadukkaan muoviöljyn valmistuksesta.

Tops esitti sähköpostissa toiveen, että Kaipola Circular saisi käynnistysvaiheessa rauhan tarpeettomalta julkisuudelta. Hänen mukaansa uusi yhtiö tulee julkisuuteen vasta, kun se on aloittanut muoviöljyn tuotannon Kaipolassa.

Hieman ennen Kaipola Circularin perustamista Corsair-yhtiö julkaisi videon, jossa esitellään, miten muovijäte voidaan muuttaa uudestaan öljyksi. Corsair Nordic -otsikoidussa videossa vuorottelevat kuvat kauniista vuoristomaisemista ja muovijätettä käyttävistä teollisuuslaitoksista.

Videon viestinä on, että muovin kierrätys on Pohjoismaissa vielä heikoissa kantimissa. Siinä kerrotaan, miten muovijäte voidaan yhtiön tarjoamalla tekniikalla ottaa hyötykäyttöön esimerkiksi sen polttamisen sijaan.

Yle tiedusteli Corsair-yhtiötä Thaimaassa johtavalta Jussi Salorannalta, liittyykö video jotenkin Kaipola Circulariin, sekä onko hänen verkostomarkkinointiyhtiöllään jotain roolia Kaipolan hankkeessa. Saloranta ei vastannut Ylen kysymyksiin.

Suosittelemme sinulle