Hyppää sisältöön

Tästä puolivälierästä tulee huikea kiekkoromantikon näytelmä – asiantuntija kertoi, mitkä joukkueet rynnivät SM-liigan välieriin ja miksi

SM-liigan puolivälierät lyödään käyntiin perjantai-illan kahdella ottelulla. Tiedossa on kutkuttavia ottelupareja, mutta Yle Urheilun asiantuntija uskoo kuitenkin, että välierissä nähdään runkosarjan neljä parasta.

Ilves–Ässät.
Ilveksen ja Ässien kohtaamisista tuskin puuttuu tunnetta kaukalosta tai varsinkaan katsomosta. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press
Mika Halonen

SM-liigan puolivälierät alkavat perjantaina 17.3. otteluilla Pelicans–KalPa ja Tappara–KooKoo. Yle Puheen Jääkiekkokierros kello 18.15. Jääkiekkokierros on tästä alkaen paikalla kaikissa kevään pudotuspeliotteluissa.

Kävimme läpi perjantai-iltana käynnistyvät SM-liigan puolivälierät.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen arvioi, miten sarjoissa käy ja mitkä ovat ratkaisevia tekijöitä.

Tappara (runkosarjan 1.) – KooKoo (10.)

Hallitseva mestari Tappara voitti jälleen myös runkosarjan. Jos Tappara menee välieriin, tämä on seuralle kymmenes peräkkäinen pudotuspelikevät neljän joukossa. Jo yhdeksän kertaa oli uusi ennätys.

KooKoo on pudotuspeleissä kolmatta kautta putkeen. Viime kaudella KooKoo oli kevään sensaatioita välieräpaikallaan. Tielle nousi Tappara voitoin 4–1. Pronssiottelussa Ilves oli parempi.

Tämän kauden runkosarjakohtaamisissa voitot menivät 2–2. Ennakkosuosikista ei ole kuitenkaan epäselvyyttä, kun vastakkain ovat runkosarjan voittaja ja kymmenes. KooKoolla on hurja otteluruuhka: illan Tappara-peli on sille kuudes kymmeneen päivään.

– Tappara on edellä kaikissa tilastoissa. Tapparan ainoa heikkous, tai pieni nytkähdys runkosarjassa, oli maalivahtipelaaminen, asiantuntija Topi Nättinen sanoo.

KooKoon maalivahti Oskari Setänen ryösti runkosarjan lopulla Nick Malikilta ykkösvahdin paikan ja torjui playoffien avauskierroksella Kärpät kesälomille prosentilla 95,24. Tapparan Christian Heljangon torjuntaprosentiksi runkosarjassa jäi 89,11.

– En antaisi liikaa painoarvoa sille kuitenkaan. Heljangolla oli CHL:ssä huikeat otteet ja viime kaudella hän pystyi voittamaan Suomen mestaruuden.

Oskari Setänen loisti Kärppiä vastaan.
Oskari Setänen oli huippuiskussa Kärppiä vastaan. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Maalivahtipeli on joka tapauksessa se, missä KooKoo voi asiantuntijan mukaan lyödä Tapparan. Lisäksi alivoima on Tapparalla ollut hieman totuttua heikompaa – Tapparan av-prosentti oli runkosarjassa 80,13, KooKoon 79,70.

– KooKoon mahdollisuus on huikea henki, usko ja luottamus tekemiseen. Pelitavallisesti he pystyvät haastamaan, ja varmasti päättävätkin haastaa, omilla avuillaan, rohkealla kiekollisella pelaamisellaan.

– KooKoolla on asiat kunnossa, mutta Tapparalla pelitapa on vielä paremmin kunnossa, koska heillä on parempia pelaajia ja se toimii tehokkaammin.

Nättinen arvioi, että KooKoo voi yllättää alkuun, mutta materiaalietu ja rasitusero ovat selviä.

– Tapparalla voi hetken kestää, että homma käynnistyy, mutta ei siinä kovin kauan mene.

Asiantuntijan arvio: Tappara välieriin voitoin 4–1.

Jussi Tapola.
Jussi Taponen jättää Tapparan pudotuspelien jälkeen. Hän on ollut tamperelaisjoukkueessa päävalmentaja 2014–17 ja 2020–2023. Sinä aikana on tullut kolme mestaruutta. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Pelicans (4.) – KalPa (5.)

Vastakkain ovat kauden suurimmat positiiviset yllättäjät, joiden ennen kauden alkua spekuloitiin taistelevan korkeintaan viimeisistä pudotuspelipaikoista. Joukkueet kamppailivatkin loppuun asti puolivälierien kotiedusta, sijasta neljä.

Pelicansin 12:sta neljännesfinaalista joukkue on selvittänyt tiensä jatkoon vain kerran, hopeakeväänä 2012. Pelicans on hävinnyt kuusi edellistä playoff-sarjaansa.

KalPalla on kaksi SM-hopeaa ja yksi pronssi. Edellisen kerran KalPa on ollut neljän joukossa hopeakeväänään 2017, jolloin se voitti puolivälierissä juuri Pelicansin.

Tämän kauden runkosarjassa Pelicans vei keskinäisiä kohtaamisia voitoin 3–1.

Jaakko Rissanen.
33-vuotias hyökkääjä Jaakko Rissanen oli runkosarjassa KalPan ykköspistemies tehoin 16+34=50. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Ottelupari on lähtökohdiltaan puolivälierien ympäripyörein, mutta samalla mahdollisesti pelillisesti kiinnostavin ottelupari. Kumpikin joukkue pelaa aloitteellista ja rohkeaa kiekkoa.

Asiantuntija Nättisen näppituntuma on, että KalPalta löytyy enemmän pudotuspeleihin sopivaa rutiinia ja osaamista.

– Sitten taas Pelicans on niin kovassa hurmoksessa, että jos pelaajat jatkavat samalla tasolla, Pelicansilla on selkeä mahdollisuus flow'nsa avulla.

Maalivahtipelaaminen menee Nättisen mukaan tasan, pelasi Pelicansilla sitten Jasper Patrikainen tai Patrik Bartosak. KalPan aloittava vahti lienee Juha Jatkola. Muutkin tilastot ennakoivat hyvin tasaista vääntöä.

– Uskoisin, että maaleja nähdään. Raikasta peliä, mennään päästä päähän, pelien tulokset voivat vaihdella. Joku ottelu voi päättyä 6–1 ja sitten seuraava 1–1. Tässä voi tapahtua kaikkea neljän ja seitsemän ottelun välillä.

Nättinen uumoilee, että Pelicansin saama kotietu voi osoittautua ratkaisevaksi. Lisäksi eroa voi syntyä Pelicansin ennakkoluulottomuudesta sekä päävalmentajan Tommi Niemelän taktisesta kyvykkyydestä.

Asiantuntijan arvio: Pelicans välieriin voitoin 4–3.

Kuvassa Joni Ikonen.
Joni Ikonen oli runkosarjassa Pelicansin paras maalintekijät, tehot 19+14=33. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Ilves (2.) – Ässät (8.)

Ilves palasi viime kaudella SM-mitaleille sitten vuoden 2001, kun se saalisti pronssiset mitalit. Viime kaudella Ilves löi Kärpät puolivälierissä 4–3, mutta hävisi välierissä TPS:lle voitoin 2–4.

Ässät oli viime kaudella SM-liigan huonoin, runkosarjan 15:s. Nyt joukkue palasi pudotuspeleihin parin kauden tauon jälkeen. Pudotuspelien avauskierroksella porilaisryhmä laittoi lomille kahden edellisvuoden SM-hopeajoukkueen TPS:n. Välierissä Ässät on ollut viimeksi kaudella 2012–13, jolloin tuli myös SM-kultaa.

Runkosarjassa voitot menivät 2–2. Jos Pelicansin ja KalPan ottelusarja on pelillisesti kiehtova, voidaan Ilveksen ja Ässien sarjasta odottaa kovinta näytelmää, mitä tulee faneihin.

– Näen heti sen tunnelman. Tampereella areena täynnä, Porissa Isomäki täynnä. Upeat fanit. Tunnelmaltaan kaksi kovaäänisintä kotijoukkuetta, Nättinen hekumoi.

Ässät sai TPS-sarjan taistelullaan hengen päälle ja yleisön liekkiin.

– Porilainen identiteetti, usko, on ainakin toistaiseksi palautettu.

– Heillä asiat pohjautuvat puolustamiseen, sitoutumiseen ja Niklas Rubinin huippuun maalivahtipelaamiseen. Suuri ongelma on maalinteko. TPS:ää vastaan melkein 20 minuuttia piti tahkota ylivoimaa, että sai yhden ylivoimamaalin.

Ässät kiittää kotiyleisöä lähetettyään TPS:n kesälomille 16.3.2023.
Ässät sai Isomäen hallin hurmokseen jo TPS-kaadollaan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Ilves kohahdutti lokakuussa vaihtamalla päävalmentajaa Jouko Myrrästä Antti Pennaseen. Vaikka Pennasen alku oli takkuinen, runkosarjan viimeisen neljänneksen Ilves pelasi loisteliaasti. 15 viimeisen runkosarjaottelun kuntopuntarissa Ilves oli sarjan paras.

– Aivan älytöntä tykitystä. Ylivoima toimii, liigan paras maalivahti (Marek Langhamer), leveyttä löytyy. Pennasen tuomat lisät kokonaisuuteen, kollektiiviseen tasapainoon, että ei ole vain urku auki -lätkää, mitä oli enemmän Myrrän aikana, Nättinen luettelee.

Nättinen uskoo, että Ässien taistelu voi kestää kaksi-kolme peliä, mutta Ilveksen materiaaliylivoima, taito ja erikoistilanteet ovat paljon kovempia kuin TPS:llä oli asettaa porilaisia vastaan.

– Henki kantaa johonkin asti, mutta kun tulee noin laadukas hyökkäyspelijoukkue vastaan, niin pelkällä puolustamisella ei Ässät pärjää. Sitten taas hyökkäyspelaamiseen heillä ei ole oikein annettavaa, jos joutuvat vaikka kahden maalin takaa-ajoasemaan.

– Tässä on mahdollisuus huikeaan näytelmään. Urheiluromanttisesti haluan antaa Ässille kaksi voittoa.

Asiantuntijan arvio: Ilves välieriin voitoin 4–2.

Marek Langhamer.
Marek Langhamer oli runkosarjan paras maalivahti niin torjuntaprosentilla (92,38) kuin päästettyjen maalien keskiarvolla (1,83). Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Lukko (3.) – HIFK (6.)

Lukko voitti mestaruuden 2021, mutta jäi viime kaudella, ensimmäisellä Marko Virtasen alaisuudessa, runkosarjan kymmenenneksi. Lopulta puolivälierissä Tappara oli liikaa.

HIFK oli viime kaudella runkosarjan viides ja hävisi puolivälierissä seitsemän ottelun väännön TPS:lle.

Joukkueiden käyrät runkosarjassa osoittivat vankasti eri suuntiin. HIFK aloitti kauden historiallisen huonosti, mutta onnistui nousemaan suoraan pudotuspelipaikkaan. HIFK oli neljänneksi paras viimeisen kymmenen runkosarjapelin kuntopuntarissa.

Lukko taas lopetti runkosarjan surkeasti. Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa vain Sport oli heikompi.

– Sijoitukset ovat lähellä, mutta Lukko oli umpisurkea viimeiset kymmenen ottelua. Yksilöillä on ollut tuskaa, esimerkiksi Jere Karjalainen 14 peliin yksi maali, Anrei Hakulinen yhdeksään otteluun yksi maali.

Parhaiten vaikeissa hetkissä tasonsa piti maalivahti Artjom Zagidulin. Suurin murheenkryyni Lukolla on asiantuntijan mukaan ollut ylivoima.

– Heillä on kuitenkin kokemus siitä, että voivat olla dominoiva joukkue tässä sarjassa. Saivat nyt tärkeän fyysisen ja henkisen tauon. Harjoituksellisesti ei mitään ihmeellistä pysty tekemään, mutta mieli ja kroppa lepäsivät.

Julius Mattila.
Muun muassa Lukon ykkössentterillä Julius Mattilalla oli tuskainen runkosarjan loppu ainakin tehopisteiden valossa. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

– HIFK puolestaan jäi vain neljä kertaa ilman pisteitä vuoden 2023 puolella. Kärkiyksilöt – Kristian Vesalainen, Iiro Pakarinen, Eetu Koivistoinen, Julius Nättinen, Juha Jääskä, maalivahti Roope Taponen – löysivät sen jyvän. Heillä on todella hyvät lähtökohdat.

Nättisen mukaan HIFK:n yksilöt kärkitasolla ovat nyt selvästi Lukkoa edellä. Mutta Lukon lukko voi aueta, jos joukkue löytää mustijäljen, miten kollektiivisesti ja aktiivisesti se loisti 45 ensimmäistä peliä.

– HIFK:n peli perustuu tosi vahvasti yksilöihin. Siellä on paahdettu menemään. Kaikki on natsannut, usko ja itseluottamus ovat kasvaneet, nehän ovat älyttömän tärkeitä asioita.

Tästä huolimatta Nättinen uskoo, että Lukko on saanut riittävissä määrin pienen tauon aikana hommansa kuntoon, pystyy olemaan aktiivinen ja paineistamaan riittävästi HIFK:n puolustajia. Se voi riittää helsinkiläisten yksilöiden pimentämiseen.

Asiantuntijan arvio: Lukko välieriin voitoin 4–3.

Eetu Koivistoinen ja Iiro Pakarinen juhlivat Pakarisen maalia Lukkoa vastaan 02.02.2023.
Eetu Koivistoinen (vas.) ja Iiro Pakarinen juhlivat Pakarisen maalia Lukkoa vastaan runkosarjassa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

SM-liigan puolivälierät alkavat perjantaina 17.3. otteluilla Pelicans–KalPa ja Tappara–KooKoo. Yle Puheen Jääkiekkokierros kello 18.15. Jääkiekkokierros on tästä alkaen paikalla kaikissa kevään pudotuspeliotteluissa.

Suosittelemme sinulle