Hyppää sisältöön

HSL ei aio korvata puuttuvia lähijunia millään lailla: ”Lakon vaikutukset ovat isot, niin kuin lakoilla tapaa olla”

Rautatiealan lakko uhkaa pysäyttää junaliikenteen maanantaina. HSL:ltä voi hakea hyvitystä, jos kausilippu on voimassa mahdollisen lakon aikana eikä joukkoliikennettä voi käyttää tavallisiin matkoihin.

Huopalahden asema Helsingin Haagassa 17. helmikuuta.
Rautatiealan lakolla olisi merkittäviä vaikutuksia HSL-alueen liikenteeseen. Arkistokuva Huopalahden asemalta Helsingin Haagassa helmikuussa 2022. Kuva: Silja Viitala / Yle
Esa Koivuranta

Helsingin seudun liikenne HSL ei lisää bussi-, metro- ja raitiovaunuvuorojen määrää alueellaan, jos junaliikenteen pysäyttävä rautatiealan lakko alkaa tulevana maanantaina.

HSL:n mukaan lakon vaikutukset pääkaupunkiseudun liikenteeseen olisivat merkittävät, sillä lähijunilla matkustetaan noin 200 000 kertaa vuorokaudessa.

Koska kyse on työtaistelutilanteesta, ei puuttuvaa liikennettä kuitenkaan ryhdyttäisi korvaamaan millään tavalla, sanoo HSL:n viestintäpäällikkö Johannes Laitila.

– Bussit, ratikat, metro ja Suomenlinnan lautta kulkevat normaalien aikataulujen mukaan. Niissä saattaa toki olla normaalia ruuhkaisempaa, kun ihmiset hakevat uusia reittejä. Mutta lakon vaikutukset ovat isot, niin kuin lakoilla tapaa olla.

Junaliikenne pysähtyisi kauko- ja lähiliikenteessä maanantaina puoliltaöin. Rautatiealan unioni on ilmoittanut lakon kestävän kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa synny sopua.

Lisää: Matkustaja, varaudu tähän: lakko voi pysäyttää Suomen junat maanantaina

Laitilan mukaan pääkaupunkiseudulla on alueita, jotka ovat pääasiassa lähijunaliikenteen varassa.

Hän suosittaa matkustajia selaamaan esimerkiksi HSL:n Reittiopasta (siirryt toiseen palveluun) ja selvittämään, millaisia vaihtoehtoja junaliikenteelle omalla reitillä on.

– Reittioppaasta voi ottaa asetuksista junat liikennemuotona pois päältä. Silloin näkee, millaisia reittejä itselle tulee.

Jos lakko toteutuu, Laitila kehottaa varaamaan tavallista enemmän aikaa matkustamiseen.

– Muu liikenne saattaa olla vähän ruuhkaisempaa. Jos työtehtävät mahdollistavat, etätyökin voi olla validi vaihtoehto. Ja kenties kimppakyydit, tällaiset muut liikkumistavat.

Myös HSL:ltä mahdollista saada hyvitystä

VR on kertonut maksavansa rahat takaisin kaikista mahdollisen lakon ajalle ostetuista junalipuista. Liput voi myös siirtää myöhempään ajankohtaan maksutta.

Johannes Laitilan mukaan asiakkaan on mahdollista saada HSL:ltä hyvitystä lakkopäivien ajalta, jos kausilippu on ollut voimassa lakon aikana eikä joukkoliikennettä ole voinut käyttää tavallisiin matkoihin.

HSL tiedottaa hyvityksen hakemisesta verkkosivuillaan lakon päätyttyä.

Veturinkuljettajien työriitaan etsitään ratkaisua vielä viikonlopun aikana.

Suosittelemme sinulle