Hyppää sisältöön

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteitä suojelukoirien kaltoinkohtelusta – yhdessä ei riittänyt näyttö ja kahdessa syyteoikeus ehti vanhentua

Syytteissä oli kyse suojelukoirien koulutustilanteista Paimiossa syksyllä 2020. Syytetyt kiistivät syytteet.

Kuvassa on iso musta koira ja kaksi ihmistä nurmikolla. Toinen ihmisistä nostaa kättään koiraa kohti ja toinen seisoo kauempana. Ihmisten kasvot on sensuroitu.
Oikeutta eläimille -järjestö kuvasi vuonna 2021 suojelukoirien koulutusta. Kuva: Oikeutta eläimille
STT-Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi perjantaina yhden miehen ja kahden naisen syytteet eläinsuojelurikoksista suojelukoirakoulutuksissa.

Syytteet liittyivät Oikeutta eläimille -järjestön vuonna 2021 tekemään paljastukseen suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta Suomessa. Järjestö julkaisi salaa kuvattuja videoita, joissa näkyi, kuinka koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellyissä syytteissä oli kyse suojelukoirien koulutustilanteista Paimiossa syys-lokakuussa 2020. Syytetyt kiistivät syytteet.

Ensimmäisen syytteen mukaan syytetty mies ja toinen naisista olivat koulutustilanteessa repineet koiraa kaulapannasta ja valjaista eri suuntiin ja näin aiheuttaneet koiralle tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa.

Oikeuden mukaan koiraa ei ollut koulutettu tai pidetty kurissa kohtuuttoman ankarasti tai käsitelty liian kovakouraisesti, joten se hylkäsi syytteen.

Kaksi syytettä hylättiin vanhentuneina

Toisessa syytekohdassa oikeus katsoi näytetyksi, että mies oli koulutustilanteessa lyönyt ja nipistänyt koiraa, repinyt koiraa turkista sekä käyttänyt siihen sähköimpulssikaulainta. Käräjäoikeus katsoi, että koiran fyysinen ojentaminen ylitti sen, mikä oli oppimistuloksen saavuttamiseksi tarpeellista.

Oikeuden mukaan miehen menettelystä aiheutui koiralle tarpeetonta kipua. Oikeus piti kipua kuitenkin niin vähäisenä ja lyhytaikaisena, että tekoa oli kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä. Oikeus katsoi miehen syyllistyneen perusmuotoisen eläinsuojelurikoksen sijaan lievään eläinsuojelurikokseen.

Rikos ajoittui lokakuuhun 2020, mutta mies sai siihen liittyvän haasteen vasta joulukuussa 2022. Oikeus hylkäsi syytteen vanhentuneena.

Samaten kävi kolmannen syytteen kohdalla. Oikeuden mukaan toinen syytetyistä naisista oli käyttänyt koirallaan sähköimpulssikaulainta ja sallinut koulutustilanteessa antaa koiralle sähköimpulsseja, mistä oli oikeuden mukaan seurannut koiralle tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa.

Tälläkin kertaa oikeus piti aiheutettua kipua niin vähäisenä ja lyhytaikaisena, että vain lievän eläinsuojelurikoksen kriteeristö täyttyi. Syyteoikeus asiassa oli kuitenkin ehtinyt vanheta, joten oikeus hylkäsi syytteen vanhentuneena.

Varsinais-Suomen lisäksi rikosepäilyjä on tutkittu Itä-Uudellamaalla, missä asia on ollut vielä syyteharkinnassa.

Suosittelemme sinulle