Hyppää sisältöön

Perttu Hyvärinen ei tiennyt taistelevansa palkintokorokesijasta – ”Vahingossa tuli molemmille todella hieno hiihto”

Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola olivat loistovireessä kymmenen kilometrin väliaikalähtökisassa. Molemmat kiittelivät Suomen suksihuoltoa.

Perttu Hyvärinen miesten 50 kilometrillä.
Perttu Hyvärinen ylsi komeaan sijoitukseen (arkistokuva). Kuva: Lehtikuva
Joel Sippola,
Riku Salminen

Perttu Hyvärisellä ja Ristomatti Hakolalla oli mainio päivä miesten kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähtökisassa Ruotsin Falunissa. Hyvärinen hiihti komeasti viidenneksi ja jäi kolmossijasta vain neljä sekuntia.

Hakola peesasi kuudennella sijallaan.

Kyseessä on Hyvärisen uran paras loppusijoitus maailmancupissa. Vuonna 2019 hän oli Rukalla vapaan takaa-ajokisan osuusajoissa viidenneksi nopein, mutta oli lopputuloksissa 13:s.

Hakolalle sijoitus oli puolestaan uran paras maailmancupin normaalimatkalla. Sprintissä hän on ollut parhaimmillaan neljäs.

Hyvärinen oli alusta lähtien loistavassa vauhdissa. Hän oli 6,3 kilometrin väliaikapisteellä kolmantena ja noin kilometri ennen maalia neljäntenä.

Hyvärinen oli kisan jälkeen yllättynyt. Hakola lähti matkaan puoli minuuttia ennen Hyväristä.

– Meillä oli kisassa sellainen kissa ja hiiri -leikki. Vahingossa tuli molemmille todella hieno hiihto. En tiennyt ladun varressa, että oli niin tiukka kisa. Tämä jättää herkkua tulevaisuuteen, Hyvärinen viittasi palkintokorokesijaan.

Kilpailun voittoon kiri Norjan Johannes Hösflot Kläbo, jolle voitto oli kauden kolmas kyseisellä matkalla. Martin Löwström Nyenget, Harald Östberg Amundsen ja Pål Golberg toivat Norjalle neloisvoiton.

Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola venyivät Falunin kympillä.

”Pitää olla ylpeä Ristomatti Hakolasta”

Hyvärinen tuli lopun todella hyvin. Häntä ei tunneta kovista lopuistaan.

– En ole hiihtänyt ikinä noin hyvin viimeistä kilometriä. Huolto oli tosi hyvin kartalla. Teimme ennen kisaa älyttömästi töitä suksien kanssa. Hienoa, että onnistuttiin noin hienosti.

Hämmästynyt oli myös Hakola. Hänen mukaansa meno ei vaikuttanut siltä, miltä se on parhaimmillaan tuntunut.

– Väliajat pikkaisen yllättivät. Täytyy sanoa, että meillä oli tänään ihan ylivoimainen suksi. Se luisti ja piti. Pojat olivat taas taikoneet.

Kerttu Niskanen hiihti aiemmin selvään voittoon naisten vastaavalla matkalla.

– Kun Kepa hiihti niin ylivoimaisesti, ajattelin, että meillekään ei laiteta hirveän huonoja suksia alle.

– Tämä tuli ihan puskista. Toki kun yksi maa oli ennen vanhaan edellä (Venäjä), niin tämä olisi ollut siihen kympin tuntumaan.

Hakola ei ole hiihtänyt viime aikoina juurikaan väliaikalähtökisaa.

– Joutuu hirveästi puskemaan ja käskyttämään. Ennen olisi päässyt vähän helpommalla. En ala kuitenkaan surkuttelemaan tuollaisen sijan jälkeen. Pitää olla ylpeä Ristomatti Hakolasta.

Nuorten maailmanmestari Niko Anttola aloitti rohkeasti ja kellotti ensimmäisellä väliaikapisteellä seitsemänneksi nopeimman ajan. Anttola taipui kuitenkin loppumatkan aikana ja oli 23:s. Markus Vuorela löi Anttolan sekunnilla ja oli 22:s.

Ristomatti Hakola miesten 50 kilometrin jälkeen.
Ristomatti Hakola oli tyytyväinen mies Falunin kympin jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Suosittelemme sinulle