Hyppää sisältöön

Voitelupäällikkö Mika Venäläinen jättää maastohiihtomaajoukkueen – näpäyttää arvostelijoita: ”Voi tulla koettamaan”

Mika Venäläinen kuvailee voitelupäällikön tehtävää selviytymisprosessiksi.

Suomen huoltopäällikkö Mika Venäläinen.
Mika Venäläinen jättää tehtävänsä tämän kauden jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Joel Sippola,
Riku Salminen

Kaksi vuotta Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkönä työskennellyt Mika Venäläinen jättää maajoukkueen tämän kauden jälkeen. Asia on ollut tiedossa Planican MM-kisoista lähtien.

– Kyllä, olen luopumassa, hän vahvistaa asian Yle Urheilulle.

Venäläinen sanoo, että hän halusi alusta lähtien olla voitelupäällikkönä maksimissaan kahden vuoden ajan.

– Kaksi vuotta oli minun maksimitavoitteeni. Tämä homma on taputeltu Lahden jälkeen, Venäläinen viittaa maailmancupkauden ensi viikolla päättävään Salpausselän viikonloppuun.

Venäläisen mieleen on jäänyt muun muassa menestyksekkäät Pekingin olympialaiset. Hiihtomaajoukkue saavutti niissä kisoissa yhden olympiakullan ja peräti kuusi mitalia.

– Viime vuosi oli huikean hyvä vuosi kokonaisuudessaan. Tänä vuonna sairastelut ovat sotkeneet urheilijoiden valmistaumista kisoihin. Jäi vähän huonompi maku tästä kaudesta.

Suomen maajoukkueen voitelupäällikkö Mika Venäläinen Planicassa MM-kilpailuja edeltävissä harjoituksissa 21. helmikuuta 2023.
Mika Venäläinen sanoo, että voitelupäällikön tehtävässä on tärkeää välittää ympärillä olevista ihmisistä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sähköpostiviestejä

Venäläinen sanoo, että kuluvaan kauteen on liittynyt stressiä. Palautetta on tullut.

– Viime vuonna ei tullut hirveästi sähköpostiviestejä. Nyt on tullut.

Tavallisena huoltomiehenä Venäläinen on toiminut reilun 20 vuoden ajan. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa Iivo Niskasen luottohuoltajana.

Venäläinen myöntää, että ilmassa on haikeutta. Hän ei ole katunut päätöstään tarttua tuuliseen pestiin.

– Pitkän miettimisen ja muutamien itkuisten iltojen jälkeen uskaltauduin lähtemään tähän hommaan. Se oli itselle sulka hattuun.

Venäläisen seuraajan nimi ei ole vielä tiedossa.

– Se on aina sellainen selviytymisprosessi. Urheilijoiden eteen tehdään töitä ja yhdessä huollon kanssa toimitaan. Synergian pitäisi olla kohtuullisen hyvä.

– Peräänkuulutan ihmisten välittämisestä. Joka päivä koetetaan olla parempi kuin toinen. Tahallaan ei tehdä huonoa. Jos jollekin sellainen kuva on jäänyt, voi tulla koettamaan.

Suosittelemme sinulle