Hyppää sisältöön

Perusterveydenhuoltoa ei ole pystytty kehittämään 20 vuoteen, sanoo THL:n Mika Salminen – ehdottaa työterveysjärjestelmän purkamista

Yle Perjantain toisessa vaalilähetyksessä kuullaan surullisia tarinoita terveydenhuollosta. Mika Salminen penää kokonaisvaltaisempaa ja yhdenvertaisempaa hoitoa kaikille.

Silmälasipäinen lyhythiuksinen mies puolikuvassa tummassa pikkutakissa ja kauluspaidassa.
“Meillä on 21 aluetta, joilla on aika hyvät johtajat. Heillä on haaste edessä. Tässä voidaan saada parempaa aikaan”, Mika Salminen sanoo. Kuva: Noora Haapaniemi
Annu Caselius

Suomalaisen julkisen terveydenhuollon maine ei ole mairitteleva. Päivystyksissä saa jonottaa kellon ympäri, aikoja saa vasta kuukausien päähän.

Sitten on tapauksia, joita ei vain toivoisi koskaan kenellekään: Perjantain jaksossa Sairas terveydenhuolto tavataan Henna Tulimäki, joka käytti 2-vuotiasta Gabriella-tytärtään lääkärissä viidesti, ennen kuin hätään tartuttiin. Selvisi, että nuutunut tyttö oli hukkumassa keuhkoihinsa kertyneeseen nesteeseen.

Koronapandemian marinoima johtaja Mika Salminen THL:sta myöntää, ettei järjestelmä ole täydellinen. Mutta mikäpä olisi, ja siksi terveydenhuolto kaipaa myös ymmärrystä, Salminen sanoo.

– Toivottavaa toki olisi, että ongelmat löydettäisiin ensimmäisellä käynnillä, hän sanoo Perjantain juontaja Sean Ricksille.

– Perusterveydenhuoltoa ei ole pystytty kehittämään kovin paljon viimeiseen 20 vuoteen. Rahat ovat menneet erikoissairaanhoitoon.

Jotta voitaisiin vähentää erikoissairaanhoidon tarvetta, pitäisi satsata perusterveydenhuoltoon, Salminen jatkaa. Pitäisi miettiä, kuluuko lääkäreiden aika oikeisiin asioihin.

Niitä ihmisiä on paljon, jotka vain haluavat lääkäriin, vaikka eivät sitä välttämättä tarvitsisi.

Mika Salminen, THL

– Niitä ihmisiä on paljon, jotka vain haluavat lääkäriin, vaikka eivät sitä välttämättä tarvitsisi. On monia asioita, jotka voi hoitaa ilman lääkäriä, esimerkiksi osaavien terveydenhoitajien avulla.

– Otetaan esimerkki: jos olet flunssassa viikon, sinun täytyy mennä lääkärille hakemaan lappu työnantajaa varten. Joku kevyempi systeemi olisi parempi. Nyt lääkäriajat kuluvat tähän, Salminen toteaa.

Yle Perjantai kysyi live-yleisöltä Tampereen G Livelabilla, millä terveydenhuollon alueella olisi tärkeintä turvata laadukas hoito.

Sinäkin voit käydä vastaamassa toisen vaalilähetyksen yleisökyselyyn täällä. (siirryt toiseen palveluun) Tulokset tulevat Perjantain Instagramiin (siirryt toiseen palveluun) ensi viikolla.

Ylivoimaisesti suurimman äänisaaliin keräsi päivystys, jonka valitsi lähes puolet live-yleisöstä. Erikoissairaanhoito sai 31 prosenttia, mielenterveyspalvelut 11 prosenttia ja vanhustenhoito 10 prosenttia äänistä.

– Kyllä meillä olisi vanhustenhoidossa aika paljon tekemistä, Salminen aloittaa kuultuaan tulokset.

– Ymmärrän hyvin tuon päivystyksen, koska kun on hätä, niin tietysti haluat siihen ratkaisua. Kyllä sekin on tärkeää, ettei tarvitsisi jonottaa viittä, kuutta tuntia tai jopa vuorokautta että sinne pääsee.

Salminen purkaisi työterveysjärjestelmän

Perjantai-dokkarissa Vihdoin sairas 27-vuotias Jael Assulin on juuri kuullut sairastavansa MS-tautia. Diagnoosin saamiseen meni kauan: Assulin oli kärsinyt aaltoilevista ja vaikeista oireista jo yli vuosikymmenen, mutta yksikään lukuisista lääkäreistä ei ollut löytänyt hänestä vikaa.

Assulin päätti lopulta mennä läheiseltään lainaaman rahan turvin yksityiselle ja otattaa päästään magneettikuvat. Kuvista paljastui jopa 15 vuotta vanhoja tulehduspesäkkeitä.

Myös Assulin nähdään Sean Ricksin vieraana.

– Kun kuullaan, että jollakulla on jokin sairaus, pitäisi pohtia sen juurisyy ja hoitaa sitä, eikä laittaa vain laastaria päälle. Jos potilaat katsottaisiin kerralla kuntoon, se veisi paljon vähemmän resursseja kuin se, että he joutuvat tulemaan kymmeniä kertoja uudestaan, Assulin vetoaa.

Silmälasipäinen lyhythiuksinen mies tummassa pikkutakissa ja kauluspaidassa hymyilee ja katsoo kameran ohi. Taustalla näkyy kameramiehiä.
“Minulle ei ole tullut sellaista tilannetta eteen, etten olisi saanut hoitoa silloin, kun olen sitä tarvinnut. Äitini vointi huononi joulun jälkeen, ja saimme avun ihan perustasolta”, Salminen kertoo. Kuva: Noora Haapaniemi

Mika Salminen allekirjoittaa kokonaisvaltaisemman hoidon tarpeen. Eritoten hän panostaisi yhdenvertaisempaan hoitoon: pitäisi purkaa erillisjärjestelmät, jotka hoitavat ihmiset paloitellen, hän sanoo.

– Työterveys ei itsessään ole huono asia, mutta se, että ollaan luotu erillinen sairaanhoito, joka on vähän parempi kuin muilla, eihän se ole yhdenvertaista.

– Ihmiset sanovat, että hehän maksavat työterveyden itse. Se ei ole ihan totta. Kela-korvausten kautta osa kuluista tulee takaisin työnantajille. Työnantajat saavat vähentää nämä kulut verotuksessa omasta voitostaan, eli itse asiassa me kaikki vähän maksamme siitä, Salminen sanoo.

Siksi työttömän terveyteen pitäisi satsata erityisesti, hän miettii. Silloin työtön voisi päästä takaisin töihin ja olisi osa yhteiskuntaa ja tuottava.

– Jos sinulla olisi nyt pää kipeä, kumpaan menisit: julkiselle vai työterveyteen? Sean Ricks kysyy Salmiselta.

– Nyt menisin tietysti työterveydenhuoltoon. Mutta haluaisin, että julkinen pystyisi hoitamaan sen yhtä hyvin. Tarkoitus ei ole huonontaa palveluja, vaan pitäisi saada kaikki hyvän hoidon piiriin.

Katso Perjantai: Sairas terveydenhuolto perjantaina 17.3. klo 21.05 Yle TV1:llä ja Areenassa:

Päivystykset ruuhkautuvat, eikä hoitoon pääse ajoissa. Kuka hoitaisi terveydenhuollon takaisin kuntoon? Perjantain toisessa vaalilähetyksessä on vieraana johtaja (THL) Mika Salminen. Perjantai-dokkari: Vihdoin sairas.

Suosittelemme sinulle