Hyppää sisältöön

Moni opiskelija ei enää osaa oman alansa termejä suomeksi, paljastaa selvitys – katso lista toimenpidesuosituksista

Opetusministeriön strategian mukaan kansainvälisten opiskelijoiden määrä tulee kolminkertaistaa seitsemässä vuodessa. Professorin mukaan tämä johtaa yliopistojen täydelliseen englanninkielistymiseen.

Otso Karhu,
Rosa Lehtokari
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) on huolissaan suomen kielen asemasta korkeakouluissa.

Korkeakoulujen päättötöitä kirjoitetaan kiihtyvään tahtiin englanniksi. Esimerkiksi Aalto-yliopiston maisterintutkielmista jopa kahdeksankymmentä prosenttia kirjoitetaan nykyään englannin kielellä.

Honkonen asetti tammikuussa kielitieteilijä Janne Saarikiven selvityshenkilöksi hankkeeseen, jonka tavoitteena oli selvittää suomen ja ruotsin kielen asemaa yliopistoissa annettavassa koulutuksessa ja tieteellisessä tutkimuksessa.

Selvityksessä on käynyt ilmi, että niissä maisteriohjelmissa, jotka on määritelty suomen ja ruotsin kielisiksi, on kuitenkin varsin paljon englanninkielistä opetusta.

Muutos on Saarikiven mukaan suuri verrattuna kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin kansalliskielisen opetuksen määrä oli huomattavasti suurempi.

Yksi keskeisimmistä selvityksen suosituksista liittyy siihen, että opinnot tulisi voida käydä sillä kielellä, mille tutkinto-ohjelma on ilmoitettu.

– Kielistrategiat pitäisi muuttaa ympäripyöreästä ”liirumlaarumista” sellaiseksi, että jos yliopiston tutkintokieli on lain mukaan suomi tai ruotsi, olisi hyvin selkeästi linjattu että koko tutkinto pitää olla mahdollista tehdä tällä kielellä, Saarikivi linjaa.

Ministeri Honkosen mukaan asiasta ei ole aikaisemmin ollut kunnollista selvitystyötä, mutta tilanteeseen pitää reagoida uusia toimenpidesuosituksia kuunnellen.

– Mielestäni ei ole kohtuutonta vaatia kotimaisten kielten osaamista, kunhan siihen on tarjottu riittävät kannusteet ja mahdollisuudet Suomessa tehtyjen korkeakouluopintojen aikana. Se myös sitouttaa jäämään Suomeen, Honkonen toteaa.

Epäselvyyksiä lainmukaisuudesta

Saarikivi toteaa tiedotustilaisuudessa, että on epäselvää, kuinka lainmukainen nykytilanne on.

Esimerkiksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulua ja teknillistä korkeakoulua koskien oikeuskansleri teki vuonna 2013 ohjaavan pätöksen, jonka mukaan oppilaitoksen tulisi määritellä, missä määrin suomen kielen ohella tai sijasta käytetään englantia.

Oikeuskansleri on linjannut, että muiden kielten käyttö ei saa olla niin laajaa, että suomen kielen asema opetus- ja tutkimuskielenä syrjäytyy.

– Oikeuskanslerin linjaus on johtanut varsin vähän mihinkään, eli käytännöt ovat jatkuneet ja vahvistuneet, Saarikivi sanoo tiedotustilaisuudessa.

Opiskelijat eivät osaa alansa termistöä äidinkielellään

Selvityksessä Saarikivi teetti kyselyn myös opiskelijoille, josta selvisi, että moni opiskelija ei osaa oman alansa termistöä suomeksi. Tämä johtuu siitä, että merkittävä osa opetuksesta ja oman alan tutkimuksesta on englanniksi.

Moni opiskelija on myös jätänyt gradujaan tai kurssejaan kesken, koska englanninkielinen opetus on koettu liian haastavaksi.

Opetusministeriön strategian mukaan kansainvälisten opiskelijoiden määrä tulee kolminkertaistaa seitsemässä vuodessa. Saarikiven mielestä tämä tulee luultavasti johtamaan yliopistojen täydelliseen englanninkielistymiseen.

– Pahimmillaan suomen kieli muuttuu kyökkikieleksi tieteen, tutkimuksen ja ajattelun kielestä. Tämä kehityssuunta pitää mielestäni ehdottomasti katkaista, ministeri Honkonen sanoi tammikuussa.

Saarikiven selvityksen loppuraportti ja suositukset ministerille esitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriössä tänään maanantaina. Yle näytti tapahtuman suorana. Paikalla olivat toimittaja Nina Svahn ja kuvaaja Jouni Immonen.

Katso koko suora lähetys tallenteena.

Suosittelemme sinulle