Hyppää sisältöön

Laskettelurinteillä riitti laskijoita, mutta myös kuluja – kaudesta silti tulossa tavanomaista parempi

Viime vuosi sai koronapandemian jälkeen ihmiset liikkeelle ja kuluttamaan, mikä näkyi myös laskettelukeskuksissa. Tänä talvena kysyntä on palautumassa koronaa edeltäneelle tasolle.

Laskettelijoita tuolihississä.
Jämsän Himoksella kävi hiihtolomaviikoilla 60 000 laskettelijaa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Riina Mäentausta

Keski-Suomen laskettelurinteissä on käynyt tänä talvena hieman tavanomaista enemmän asiakkaita.

Esimerkiksi Jämsän Himoksella hiihtolomaviikoilla kävi noin 60 000 laskettelijaa. Määrä on noin 5000 laskettelijaa enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vuosi 2022 oli Keski-Suomessa laskettelukeskuksille poikkeuksellisen hyvä. Nyt liiketoiminta on palaamassa koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Kasvua on silti tullut vuoteen 2019 verrattuna vielä tänäkin vuonna.

Rahan käyttöä harkitaan

Hankasalmella Häkärinteillä kausi on ollut vaihteleva – päänvaivaa ovat aiheuttaneet esimerkiksi lumetuksen viivästyminen alkutalvesta sekä pula työntekijöistä.

– Huippuvuosi oli 30 prosenttia parempi kuin edellinen hyvä vuosi. Epäilisin, että tämä vuosi on noin 20 prosenttia huippuvuodesta eli silti 10 prosenttia edellä sitä normaalikautta, sanoo Häkärinteiden toimitusjohtaja Jukka Kirjavainen Hankasalmelta.

Vaikka asiakkaita on käynyt edelleen hyvin, on rahan käyttö muuttunut varovaisemmaksi.

– Myynnit on esimerkiksi ravintolassa koko ajan nousseet, mutta asiakkailla on ehkä sellaista varovaisuutta rahankäytön suhteen. Ei ei ehkä osteta niin paljon kuin ennen esimerkiksi ravintolasta, Kirjavainen pohtii.

Talvi ei ole vielä pulkassa

Jämsän Himoksella kohonneet kustannukset ja ihmisten ostovoiman heikentyminen ovat vaikuttaneet toimintaan. Himosyhtiöiden liiketoimintajohtaja Jouni Ojala arvioi, että Himoksella on pääsiäissesongin alla yhä mahdollisuus varsin hyvään kauteen.

– Kyllä ainakin tässä vaiheessa näyttää, että on tulossa ihan hyvä kausi. Toki talvihan ei ole vielä pulkassa. Meillä maaliskuu on todella tärkeä kuukausi ja pääsiäinen vielä viimeinen tärkeä sesonki, Ojala sanoo.

Kustannusten nousu painaa myös lasketteluliiketoimintaa.

– Tämä talvi rakennetaan kalliimmilla kuluilla kuin aikasemmin, ihan kuin monessa muussakin liiketoiminnassa on, eikä saada sitä lippujen hintoihin.

Suosittelemme sinulle