Hyppää sisältöön

Tuhannet ihmiset marssivat Helsingin keskustassa ympäristömielenilmauksessa, myös muualla Suomessa on oltu liikkeellä luonnon puolesta

Mielenosoituskulkue Helsingissä liikkui Senaatintorilta kohti Eduskuntataloa lauantaina iltapäivällä.

Tekijät

Eri ympäristöjärjestöjen yhteinen Luontomarssi-ympäristömielenilmaus järjestettiin lauantaina Helsingin keskustassa.

Helsingin poliisin arvion mukaan paikalla oli pari–kolmetuhatta osallistujaa. Heihin lukeutuivat Fanni ja Eevi Sjöholm, jotka kokivat osallistumisen itsestäänselvyytenä.

– Tämä on aikamme isoin kysymys ja varsinkin nyt vaalien alla. Ei ole mitään tärkeämpää, Eevi Sjöholm sanoo.

Fanni Sjöholm on sitä mieltä, ettei esimerkiksi talousajattelun tarvitse olla ristiriidassa luonnonsuojelun kanssa.

– Ne voivat ihan hyvin kulkea rinta rinnan. Vihreä siirtymä on mielestäni asia, joka olisi pitänyt aloittaa aikoja sitten.

He toivovat, että mielenilmauksella pystyttäisiin edesauttamaan näiden asioiden toteutumista.

– Se, miten kohtelemme metsiä, on kestämätöntä. Keinot tilanteen ratkaisemiseksi niin, että kaikki osapuolet otetaan huomioon, on olemassa. Nyt tarvitaan toimintaa, sanoo Eevi Sjöholm.

Mielenilmaus päättyi kello 16 jälkeen ja sujui Helsingin poliisin näkökulmasta rauhallisesti.

Luontomarssi-mielenilmaus Helsingissä 18. maaliskuuta 2023.
Mielenilmaus liikkui Helsingin Mannerheimintiellä lauantaina iltapäivällä. Kuva: Oona Seppänen / Yle

”Luontokato näkyy meidän kaikkien lähiympäristössä”

Mielenosoituskulkue Helsingissä lähti liikkeelle Senaatintorilta noin kello 13.30 ja liikkui Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta Eduskuntatalon edustalle.

Tapahtuman on ilmoitettu kestävän kello 17 saakka. Poliisille osallistujajärjestöiksi ovat ilmoittautuneet ainakin Suomen luonnonsuojeluliitto, Luontoliitto, WWF Suomi, Greenpeace Suomi, Natur och Miljö, Birdlife Suomi, Climate move, Meidän metsämme ja Elokapina.

– Marssimme, koska haluamme, että seuraava hallitus tekee enemmän luontotoimia, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen.

Hänen mukaansa luonnon puolesta marssitaan lauantaina noin viidessätoista paikassa ympäri maata. Luontomarssi järjestettiin myös esimerkiksi Äkäslompolon kylässä Länsi-Lapissa.

Ihmisiä Luontomarssilla Helsingin Aleksanterinkadulla lauantaina 18. maaliskuuta 2023.
Ihmisiä Luontomarssilla Helsingin Aleksanterinkadulla lauantaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Hannonen uskoo, että runsas osallistujamäärä kertoo ihmisten havahtumisesta tilanteen vakavuuteen.

– Luontokato näkyy meidän kaikkien lähiympäristössä: avohakkuut näkyvät mökkien naapureissa, uimavedet eivät ole niin puhtaita kuin haluaisimme ja pohjoinen luonto kärsii ilmastonmuutoksesta ja metsätaloudesta.

Marssiin Helsingissä osallistunut Markus Jaskari on sitä mieltä, että vaikka luontokato ja ilmastonmuutos ovat tuttuja teemoja, asioiden eteen ei ole tehty tarpeeksi.

– Kyse on myös ihmiskunnan henkiinjäämiskamppailusta. Toivon, että päättäjät kuuntelisivat ihmisisä ja järjestöjä, jotka ovat täällä marssimassa, ja ottaisivat tämän huomioon vaaleissa ja seuraavassa hallituksessa, Jaskari sanoo.

Myös Jyväskylässä marssittiin luonnon puolesta

Mielenosoituskulkue keskellä tietä
Mielenosoittajat olivat valmistaneet kulkuetta varten kylttejä ja banderolleja, joissa vaadittiin luontokadon pysäyttämistä. Kuva: Kaisa Uusi-Kraapo / Yle

Kulkue lähti liikkeelle Jyväskylän yliopiston päärakennukselta ja päättyi Aren aukiolle. Marssi haittasi liikenteen kulkua, mutta mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Kulkueeseen liittyi useita osoittamaan mieltään. Järjestäjät odottivat paikalle noin 200 osallistujaa.

Mies katsoo kameraan ja pitää kädessään pahvista kylttiä.
Jyväskyläläinen Seppo Tervashonka osallistui mielenilmaukseen ensimmäistä kertaa, mutta ei usko Luontomarssin jäävän viimeiseksi. Hän kokee, että valtio ei tee riittävästi töitä ilmaston eteen. Kuva: Kaisa Uusi-Kraapo / Yle

Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin metsävastaava Sirkka Heinimaa kertoo, että mielenilmauksen tavoitteena on kiinnittää päättäjien huomio luontokatoon.

– Tulevalla vaalikaudella pitäisi paneutua asiaan ja tehdä tekoja, Heinimaa sanoo.

Nainen katsoo kameraan ja pitää pahvista kylttiä kädessään.
Kati Ahonen Jämsästä toimii ympäristösuunnittelijana ja tuli tapahtumaan luontokadon takia. Ahonen on ollut kiinostunut ilmastovaikuttamisesta vuodesta 2017 lähtien, mutta myös hänelle Luontomarssi oli ensimmäinen mielenosoitus. Kuva: Kaisa Uusi-Kraapo / Yle

Tampereella satoja marssiin osallistuneita

Ihmisiä jonossa Hämeenpuistossa järjestetyssä Luontomarssi-ympäristömielenilmauksessa.
Tampereen Hämeenpuistoon saapui paljon mielenosoittajia. Kuva: Manu Saarela / Yle

Sadat ihmiset kokoontuivat Tampereen Hämeenpuistoon marssimaan luonnon puolesta. Marssi alkoi pääkirjaston kohdalta ja jatkui Keskustorille.

Protestoijat vaativat seuraavalta hallitukselta toimia luontokadon pysäyttämiseksi. Marssiin osallistunut Taika Tikkanen oli paikalla ensimmäisten joukossa.

– Luonnon monimuotoisuuden kato on valtava ongelma, joka uhkaa meidän kaikkien tulevaisuutta, Tikkanen sanoo.

Mirja Salmijärvi kertoo, ettei hän ole mielenosoitushenkinen. Hän kuitenkin koki tärkeäksi tulla paikalle ja osoittaa, että luonnonsuojelu on monille ihmisille välttämättömän tärkeä asia.

– Ajattelen, että jos meillä ei ole luontoa ja ilmastoa, niin muilla kysymyksillä ei ole merkitystä, Salmijärvi sanoo.

Edes tihkusade ei vaikuttanut marssijoiden tunnelmaan.

– Kuitenkin sen verran tärkeä asia kyseessä, että marssisin täällä vaikka räntäsateessa, Taika Tikkanen naurahtaa.

Luontokadon pysäyttämiseksi osoitettiin mieltä myös Kuopiossa, missä marssille osallistui järjestäjien arvion mukaan reilusti yli sata ihmistä.

Sara Kajanus perheineen osallistui luontomarssille Kuopiossa 18. maaliskuuta.
Sara Kajanus ja hänen Suomen luonnonsuojeluliiton lippua kantava mumminsa Kaija Satuli osallistuivat luontomarssille Kuopiossa lauantaina. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Suosittelemme sinulle