Hyppää sisältöön

Valioliigassa jopa historiallisen kutkuttava putoamistaistelu – katso, ketkä selviävät ennusteen perusteella kiirastulesta

Jalkapallon Valioliigassa ei ole viime vuosina ollut tässä vaiheessa kautta yhtä montaa putoajaehdokasta kuin nyt. Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Miika Nuutinen uskoo loppukauden olevan tiukka.

James Ward-Prowse ohjeistaa Southamptonin pelaajia.
Southampton-kapteeni James Ward-Prowse ohjeisti joukkuekavereitaan ottelussa Brentfordia vastaan. Southampton hävisi 0–2. Kuva: Adam Davy / PA Images / Getty Images
Riku Porvari

Jalkapallon Englannin Valioliigassa saatetaan nähdä yksi kaikkien aikojen putoamistaistoista. Yhdeksän joukkuetta on viiden sarjapisteen sisällä. 20 joukkueen Valioliigasta kolme viimeistä putoaa Mestaruussarjaan.

Muutama voitettu ottelu nostanee sarjasijoitusta merkittävästi, kun taas tappioputki on kohtalokas. Viimeisenä olevan Southamptonin päävalmentaja Ruben Selles sanoi ennen lauantain Tottenham-ottelua, että putoajat ratkotaan ”pisteen erolla tai jopa tasapistein”. Southamptonilla on matkaa vain kaksi pistettä West Hamiin, joka on viimeisellä säilyjän paikalla.

Myös Wolverhamtonin päävalmentaja Julen Lopetegui arvioi putoamistaiston jatkuvan kauden viimeiseen otteluun asti.

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Miika Nuutinen sanoo, että aiempina vuosina Valioliigan sarjataulukko on näyttänyt tässä vaiheessa kautta jo varsin selvältä putoamistaiston osalta. Nyt, kun jäljellä on kymmenisen ottelua, tilanne on toinen.

– Historiallisen tiukalta se näyttää. Hyvin harvoin putoamistaistelu on tällaista ollut. Se luo aika paljon lisäjännitettä näihin viimeisiin ottelukierroksiin ja vaikuttaa monella tasolla, kun esimerkiksi valmentajat vaihtuvat, Nuutinen arvioi.

Joukkueiden päävalmentajien tapaan myös Nuutinen uskoo, että kamppailu sarjapaikasta säilyy tiukkana loppuun asti.

– Joukkueet ovat keskenään todella tasaisia ja pystyvät välillä ottamaan pisteitä yläpuolella olevilta joukkueilta. Hyvä esimerkki oli Bournemouthin aika epätodennäköinen voitto Liverpoolista. Vaikuttaa siltä, että sarjasijoitukset ja voimasuhteet vaihtuvat viikko toisensa jälkeen.

Asiantuntija Nuutinen sanoo, että Valioliigan putoamistaisto on historiallisen tiukka.

Leeds tai Southampton säilyy sarjassa

Asiantuntija Nuutinen toteaa ensi alkuun, että putoajien ennustaminen on todella vaikeaa. Hän kuitenkin arvioi, että täksi kaudeksi Englannin pääsarjaan nousseet Bournemouth ja Nottingham putoavat Mestaruussarjaan.

– Tilastojen ja pelaamisen valossa on jonkinlainen ihme, että Bournemouth edes taistelee sarjapaikasta. Joukkue on päästänyt eniten maaleja ja saanut vähiten laukauksia hyökkäyspäässä. Nottinghamille veikkaan vaikeaa ja pitkää loppukautta.

Nuutinen uskoo, että viimeisestä sarjapaikasta taistelevat Southampton ja Leeds. Esimerkiksi Southampton ei ole kahdesta päävalmentajan vaihdoksesta huolimatta onnistunut osoittamaan, että joukkue varmasti säilyisi sarjassa.

Datajournalismiin keskittyvän uutissivuston FiveThirtyEightin ennusteen mukaan Southampton putoaa sarjasta erittäin suurella todennäköisyydellä. Toiseksi huonoimman arvion saa 14. sijalla oleva Nottingham. Ennusteen mukaan kolmas putoaja on Everton, joka on sarjan 15. sijalla.

Ennuste perustuu jäljellä olevien otteluiden tuloksiin kunkin joukkueen kokonaisvahvuuden pohjalta. Vahvuus ennustetaan antamalla joukkueille hyökkäysluokitus, joka lasketaan maaliodottaman perusteella, ja puolustusluokitus, joka lasketaan päästettävien maalien odottamalla.

Näiden odottamien perusteella FiveThirtyEight simuloi liigassa jäljellä olevat ottelut 20 000 kertaa. Simulaation pohjalta lasketaan ennuste sarjataulukon tilanteesta kauden päättyessä.

Asiantuntija Nuutinen kuitenkin uskoo, että päävalmentaja Sean Dyche onnistuu pelastamaan Evertonin. Hän aloitti seuran päävalmentajana helmikuun alussa.

– Everton on nyt ottanut kolme 1–0-voittoa, mikä on hyvin tyypillinen tulos Dychen joukkueille. Hän on juuri sellainen valmentaja, jonka pelitapa on yksinkertainen ja selkeä.

Kun asiantuntijan on pakko valita yksi ”varma säilyjä”, Nuutinen valitsee Wolverhamptonin.

– (Julen) Lopeteguin alaisuudessa Wolves on näyttänyt enemmän keskikastin joukkueelta kuin putoajajoukkueelta. Hän on kovan profiilin valmentaja tuon tasoiseen seuraan.

Valmentajavaihdos on huono valinta

Kun sarjapaikka alkaa näyttää epävarmalta, paineet seurajohdon sisällä kasvavat. Silloin usein annetaan potkut päävalmentajalle.

– Hän on perinteisesti se helpoin palikka vaihdettavaksi toisin kuin pelaajamateriaali, jota rajoittavat esimerkiksi siirtoikkunat. Sitä lietsoo myös tuo tiukka sarjatilanne. Meno voi olla aika kaoottista, kun kausi halutaan pelastaa.

Kauden lopulla tehtävä vaihdos johtaa harvoin kovin isoon muutokseen, eikä ole tilastojen valossa kaikkein tehokkain keino, Nuutinen kertoo.

Sarjan 12. sijalla oleva Crystal Palace antoi perjantaina potkut Patrick Vieiralle. Joukkue pelasi erinomaisen alkukauden, mutta kymmenestä viime ottelusta käteen on jäänyt viisi tasapeliä ja viisi tappiota.

Perjantai-iltana brittimedia Sky Sports uutisoi, että tilalle olisi tulossa pitkän linjan valmentaja Roy Hodgson. Englantilaisluotsi valmensi seurassa kausina 2017–21, jonka aikana seura keräsi parhaan pistepottinsa (49) nykymuotoisessa Valioliigassa.

Asiantuntija Nuutinen vertaa Roy Hodgsonin tilannetta Brightonin päävalmentaja Roberto De Zerbiin.

Valioliigan sarjataulukko 18.3.

JoukkueOttelutMaalieroPisteet
1. Arsenal27+3766
2. Man City27+4261
3. Man Utd26+650
4. Tottenham27+1248
5. Newcastle26+2047
6. Liverpool26+1842
7. Brighton25+1542
8. Brentford26+941
9. Fulham27+139
10. Chelsea26+137
11. Aston Villa26-735
12. Crystal Palace27-1327
13. Wolves27-1727
14. Nottingham27-2726
15. Everton27-1825
16. Leicester26-924
17. West Ham26-1024
18. Bournemouth26-2624
19. Leeds26-1123
20. Southampton27-2322

Suosittelemme sinulle