Hyppää sisältöön

Streptokokki A -bakteeriin kuolleen lapsen äiti ihmettelee Keskisuomalaiselle tiedottamisen vähäisyyttä

Vastuualuejohtajan mukaan syynä on salassapitovelvollisuus. Keskisuomalaisen mukaan lapsen äiti haluaa kertoa tapahtuneesta, jotta muille ei kävisi samalla tavalla.

Kuvassa keskussairaala sairaala Nova Jyväskylässä.
Keskisuomalainen kertoo uutisessaan, että lapsi kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan oireiden lisääntyessä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo

Elina Liimatainen kertoo Keskisuomalaisen uutisessa (siirryt toiseen palveluun), kuinka hänen Lumi-tyttärensä vointi huononi yllättäen.

Jyväskylässä Sairaala Novassa menehtyi päiväkoti-ikäinen lapsi streptokokki A -infektion aiheuttamaan sairastumiseen.

Keskisuomalaisen uutisen mukaan perhe asuu Jyväskylässä Kauramäessä.

Liimatainen kertoo Keskisuomalaiselle, että he menivät tyttärensä kanssa torstaina 23. helmikuuta lääkäriin takapuolessa ilmenneen kutinan takia. Tyttären äiti sanoo lääkärin määränneen ulkoisten tutkimusten perusteella haavaumiin Bepanthen-voidetta.

Äidin mukaan voide helpotti kutinaoireita ja perhe jatkoi arkeaan normaalisti. Liimatainen sanoo Keskisuomalaisen uutisessa Lumin olleen tavalliseen tapaansa aktiivinen ja iloinen, sillä tytär oli pähkinäallergiaa lukuun ottamatta perusterve lapsi.

Viikonlopun jälkeen maanantaina tyttären olo huononi ja Liimatainen kertoo Keskisuomalaiselle lapsen valittaneen kurkkukipua.

Lapsen lämpö nousi 37,5 asteesta 39 asteeseen kipulääkkeistä huolimatta seuraavana päivänä. Oireina oli Keskisuomalaisen mukaan myös päänsärky, oksentelu, korkea pulssi ja ihon meno ”kananlihalle”.

Lapsi kuljetettiin sairaalaan lääkärin konsultoinnin jälkeen

Liimatainen kertoo tilanneensa ambulanssin tyttärelleen myöhemmin illalla. Lääkärin konsultoinnin jälkeen lapsi kuljetettiin Keskisuomalaisen mukaan nopeasti päivystykseen, sillä muun muassa tyttären ihonväri muuttui harmaaksi ja ihon kosketuksesta jäi valkoisia painaumia.

Keskisuomalaisen mukaan päivystyksessä Lumin oireet lisääntyivät, kun iho muuttui laikukkaaksi ja ihon pinnalle muodostui rakkomaisia pisteitä. Lapsi siirrettiin teho-osastolle hengityskoneeseen.

Liimataisen mukaan elvytys lopetettiin noin tunnin jälkeen ja lapsi kuoli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kertoo Keskisuomalainen.

Liimatainen kertoo Keskisuomalaiselle, että Lumille on tehty ruumiinavaus, jonka myötä kuolinsyy tulee selviämään.

Lapsen äiti Liimatainen ihmettelee Keskisuomalaisen uutisessa, miksi tapahtuneesta ei ole tiedotettu enempää, vaikka hän on antanut osaltaan kertomiseen luvan.

Liimatainen toteaa ymmärtävänsä tilanteen olevan harvinainen. Siitä huolimatta niin voi tapahtua myös muille, Liimatainen sanoo Keskisuomalaiselle.

Hyvinvointialue ei kerro julkisuuteen yksityisyyteen liittyviä tietoja

Keski-Suomen hyvinvointialueen sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Paloneva sanoo, että hyvinvointialue ei tiedota salassapitoon tai yksityisyyteen liittyvää tietoa.

– Emme käsittele niitä julkisesti, vaikka potilas antaisikin luvan siihen. Tällaisessa tilanteessa voisi tulla julki myös sellaista tietoa, jota asianosainen ei toivoisikaan tulevan julkisuuteen, Paloneva kertoo.

Palonevan mukaan tällä hetkellä on kerrottu kaikki sellainen tieto, joka on yleisön edun kannalta tarpeellista.

Sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Palonevan mukaan hänellä ei ole ollut tiedossa, että lapsen äiti on antanut luvan tietojen kertomiseen.

– Sain tietää asiasta itse Keskisuomalaisen uutisen kautta. Asian pitäisi olla ensikäden tietoa, mutta siitä huolimatta emme kommentoi julkisesti yksityisyyteen liittyviä asioita, Paloneva sanoo.

Palonevan mukaan hyvinvointialueella pitäisi mahdollisesti käydä vielä sisäistä keskustelua siitä, onko jotain aiheeseen liittyvää tietoa tarpeen tiedottaa.

18.3.2023 klo 12:17 juttuun päivitetty Ylen saamat kommentit sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Palonevalta ja otsikkoa muutettu.

Suosittelemme sinulle