Hyppää sisältöön

Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtaja syyttää käräjien vaalilautakuntaa virkarikoksesta

Saamelaisyhdistyksen puheenjohtajan mukaan saamelaiskäräjät rikkoo ihmisoikeuksia.

Saamelaiskäräjien täysistunto koolla Inarin Sajoksessa 29.11.2022.
Saamelaiskäräjien vaalilautakunta karsi äänioikeusluettelosta 86 henkilöä, joille korkein hallinto-oikeus KHO on antanut aiemmissa vaaleissa äänioikeuden vastoin saamelaiskäräjien kantaa. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle
Armi Auvinen

Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtaja Inka Kangasniemen mukaan saamelaiskäräjät rikkoo ihmisoikeuksia. Käräjien vaalilautakunta karsi uudesta äänioikeusluettelosta 86 henkilöä, joille korkein hallinto-oikeus KHO on antanut aiemmissa vaaleissa äänioikeuden vastoin saamelaiskäräjien kantaa.

Vaalilautakunta perusteli päätöstä Yhdistyneiden kansakuntien YK:n ihmisoikeuselinten ratkaisuilla, joiden mukaan KHO:n päätökset ovat loukanneet saamelaisille alkuperäiskansana kuuluvaa itsemääräämisoikeutta äänioikeusasiassa.

Kangasniemen allekirjoittaman tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan henkilöiden poistaminen vaaliluettelosta rikkoo saamelaisten oikeusturvaa ja ihmisoikeuksia. Kangasniemi on myös itse saamelaiskäräjien jäsen.

Saamelaisten poistaminen vaaliluettelosta on Kangasniemen mukaan selkeä toimivallan ylitys ja virkarikos vaalilautakunnalta.

Saamelaiskäräjiltä ei saatu lauantai-iltana kommenttia syytöksiin.

Inarinsaamelaiset ry:n hallituksen jäsenen Anu Avaskarin mukaan yhdistyksen hallitus ei ole käsitellyt asiaa, vaan tiedote on Kangasniemen oma.

Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtaja Inka Kangasniemi kommentoi maanantaina Avaskarin väitettä, että lausunto olisi Kangasniemen oma. Kangasniemi sanoo yhdistyksen tehneen aikaisemmin päätöksen, että puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja voivat antaa yhdistyksen nimissä lausuntoja ilman hallituksen käsittelyä. Kangasniemi sanoo kuitenkin käyttäneensä sähköpostitse lausuntoaan ennen sen julkaisemista viidellä hallituksen jäsenellä ja yhdellä varajäsenellä, sitä muokattiin ja se sai heiltä hyväksynnän. Hallituksen jäsen Anu Avaskari ei ollut mukana tässä kommentointikierroksessa.

Muutettu 18.3. klo 16.40 muutettu otsikoiden järjestystä ja lisätty alaotsikkoon sana ry, muutettu otsikkoa, lisätty sanat ”puheenjohtajan mukaan”

20.3. klo 8.15, uutisen loppuun lisätty tieto, ettei yhdistyksen hallitus ole käsitellyt asiaa.

Täydennetty 20.3. kello 19.45 viimeisellä kappaleella ja Kangasniemen kommenteilla, että lausunto on ollut osalla hallituksen jäseniä kommentoitavana ja se on hyväksytty.

Suosittelemme sinulle