Hyppää sisältöön

Junaliikenteen lakko on yhä todennäköisempi, työntekijäpuolen mukaan neuvottelut näyttävät tosi huonolta

Veturinkuljettajien lakko pysäyttäisi matkustajajunaliikenteen täysin maanantaina 20. maaliskuuta. Se olisi voimassa toistaiseksi.

VR:n vihreävalkoinen juna ajaa raiteilla. Lunta maassa, ympärillä puita ja kerrostaloja Lahdessa.
Maanantaina mahdollisesti alkava veturinkuljettajien lakko uhkaa pysäyttää koko junaliikenteen Suomessa. Kuva: Petri Niemi / Yle
Tiina Karppi,
Tero Valtanen

Veturinkuljettajien lakko näyttää entistä todennäköisemmältä, kertoo Rautatiealan Unionin RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki.

– Neuvottelut näyttävät tosi huonolta. Huomenna vielä yritetään ja olemme tänäänkin valmiita yrittämään, mutta jos ratkaisua ei löyty, maanantaina koko junaliikenne seisoo, hän kertoo Ylelle.

Niin ikään Palta näkee tilanteen hyvin haastavana.

– Neuvottelutilanne on poikkeuksellisen vaikea. Kaksi sovintoehdotusta on hylätty ja yksi neuvottelutuloskin kaatunut. Huomenna vielä katsotaan, onko jotain tehtävissä, mutta tällä hetkellä lakon toteutumisen todennäköisyys on varsin suuri, kertoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Tero Palomäki kertoo RAU:n tehneen torstaina ehdotuksen lakon välttämiseksi, muttei ole saanut siihen vastausta.

– Ehkä siihen huomenna vastataan, mutta en ole mitenkään toiveikas tällä hetkellä.

Lakko olisi voimassa toistaiseksi

Osapuolten mukaan neuvotteluissa hiertää tällä hetkellä viikkolepoon liittyvä kysymys.

– Näemme, että yhtä kohta muuttamalla voisimme estää lakon tässä tilanteessa. Paljon on väännetty ja vähän on enää jäljellä, sanoo RAU:n Tero Palomäki.

Tero Palomäki
Rautatiealan Unionin RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki. Kuva: Hans Peter Dhuy / Yle

Palta katsoo, että RAU:n viikkolepoon liittyvillä vaatimuksilla olisi merkittävät kustannusvaikutukset.

– Se myös tarkoittaisi sitä, että yleinen linja ylittyisi. Tämän vuoksi RAU:n vaatimuksia ei ole voitu hyväksyä. Viikkolevon kustannusvaikutus, jos se toteutettaisiin RAU:n haluamalla tavalla, olisi noin puolitoista prosenttia, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Veturinkuljettajien lakko pysäyttäisi matkustajajunaliikenteen täysin maanantaina 20. maaliskuuta. Se olisi voimassa toistaiseksi.

– Lakko loppuu ratkaisuun, RAU:n Tero Palomäki toteaa.

Suosittelemme sinulle