Hyppää sisältöön

Ylimielisyyttä vai ylivoimaa? Katso, miten ampumahiihdon supertähti ”elvisteli” kesken ammunnan – Kaisa Mäkäräinen: ”Ei ole ennen nähty”

Ampumahiihtäjä Johannes Thingnes Bö pisti esityksen pystyyn viimeisellä pystypaikalla.

Johannes Böllä oli varaa elvistellä.
Joel Sippola

Naisten pikamatka lauantaina kello 16. Ampumahiihdon maailmancup päättyy sunnuntaina, miesten yhteislähtö kello 13.45 ja naisten yhteislähtö kello 16.05. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Miesten ampumahiihtokauden suvereeni tähti Johannes Thingnes Bö oli jälleen omassa luokassaan. Norjalaishirmu voitti Holmenkollenilla pidetyn kauden viimeisen takaa-ajokisan yli 32 sekunnin marginaalilla.

Bö on ollut tällä kaudella niin ylivoimainen, että hän on pystynyt välillä tuulettamaan ampumapaikalla. Takaa-ajokisan viimeisellä pystypaikalla häneltä nähtiin jälleen kovaa itsevarmuutta.

Kun Bö oli ampunut neljä taulua alas, hän piti tauon, kääntyi yleisöön päin ja näytti sormellaan hiljaisuutta. Sen jälkeen hän ampui varmasti viimeisen taulun alas.

– Noniin! Nyt on aikaa elvistellä, selostaja Johannes Oikarinen totesi.

Bö on jo varmistanut maailmancupin kokonaisvoiton. Hän voitti helmikuussa pidetyissä MM-kisoissa viisi mestaruutta ja peräti seitsemän mitalia.

– Ei ole nähty ennen tuollaista. Kesken sarjan antaa yleisölle merkin, että olkaa hiljaa. Hän on sillä tasolla, että uskaltaa tehdä tuollaista. Tuosta olisi ollut noloa ampua ohi, Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräinen heitti.

Bö ampui kisassa yhden sakon ja oli maalissa 32,7 sekuntia ennen Ranskan Quentin Fillon-Mailletia. Norjan Sturla Holm Lägreid oli kolmas.

Johannes Thingnes Bö Holmenkollenin takaa-ajon maalisuoralla.
Johannes Thingnes Bö pysähtyi maalisuoralla kumartelemaan kotiyleisölle Norjan Holmenkollenilla. Kuva: Getty Images
Johannes Thingnes Bö Holmenkollenin takaa-ajokisan jälkeen.
Maailmancupin ylivoimainen kärkinimi osaa ottaa yleisönsä. Kuva: Getty Images

Tero Seppälä teki hyvän nousun. Hän kipusi pikakisan sijalta 22 peräti sijalle kymmenen. Suomalainen ampui kisassa kaksi sakkoa, joista toinen tuli kirvelevästi viimeiseltä ampumapaikalta. Loppusuoran taistelussa Seppälä taipui niukasti Tshekin Michal Krcmarille, mutta päihitti Italian Tommaso Giacomelin.

Sijoitus on Seppälälle kauden paras maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa. Suomalainen oli Oberhofin MM-kisojen yhteislähdössä kymmenes.

– Oli hyvä kisa. Sukset toimivat ja hiihto kulki. Ammuntaankin olen tyytyväinen. Taso on kova ja melkein pitäisi nollat ampua, jos mielisi paremmille sijoille. Vaikka hiihto kulki tosi hyvin, tänään vähän jäin penkalla. Hyvällä fiiliksellä huomiseen ja kohti kauden viimeistä maailmancupin starttia, Seppälä kommentoi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Torstaina pikakisassa hienosti sijalle 12 yltänyt nuori Otto Invenius oli nyt 22:s neljän sakon rasittamana.

– Perus hyvä kisa. Tänään oli raskas olosuhde, mikä oli toki kaikille sama. Pystyammunta vähän takkusi, mutta muuten hyvä veto. Viimeisellä kierroksella kulki, vaikken ihan saanut loppukirivoittoa. Siihen olen pikkuisen pettynyt, mutta sekin sieltä vielä tulee, Invenius tuumasi.

Olli Hiidensalo ampui kaksi ohilaukausta ja oli 30:s. Jaakko Ranta oli lopputuloksissa 54:s neljällä sakolla.

Naisten pikamatka lauantaina kello 16. Ampumahiihdon maailmancup päättyy sunnuntaina, miesten yhteislähtö kello 13.45 ja naisten yhteislähtö kello 16.05. Kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Korjaus kello 15.26. Tero Seppälä oli lopputuloksissa kymmenes, ei 11:s.

Päivitetty kello 17.48: Lisätty suomalaisten kommentit.

Suosittelemme sinulle