Hyppää sisältöön

Turkki parantaa suhteita Egyptiin – presidenttien tapaamista valmistellaan

Turkki ja Egypti lämmittävät viilentyneitä suhteitaan. Turkin ulkoministeri on vierailulla Kairossa. Välirikon syynä on ollut muslimimaiden erilainen suhtautuminen Muslimiveljeskuntaan.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu tapasi egyptiläisen kollegansa, Sameh Shoukryn, Egyptin Kairossa 18. maaliskuuta 2023.
Turkin ja Egyptin ulkoministerit neuvottelivat Kairossa perjantaina. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA
Erja Tuomaala

Kansainvälisen politiikan myllerryksessä rakennetaan uusia ja lämmitellään uusia liittolaisuussuhteita.

Tässä viikonvaihteessa Kairossa vieraileva Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ja hänen isäntänsä, ulkoministeri Sameh Shoukry vakuuttivat palauttavansa maiden suhteet ”korkeimmalle mahdolliselle tasolle”. Tällä viitataan muun muassa presidenttien Recep Tayyip Erdoganin ja Abdel Fattah al-Sisin huippukokouksen valmisteluun. Tapaamisen odotetaan toteutuvan Turkin kevään vaalien jälkeen.

Suhteiden lämpenemistä on edesauttanut Egyptin apu Turkin helmikuisen tuhoisan maanjäristyksen uhreille.

Islamistipresidentti Morsin syrjäytys viilensi suhteita

Muslimiveljeskuntaa edustava presidentti Mohamed Morsi syrjäytettiin vuonna 2013. Osa Egyptin nykyhallinnon arvostelijoista on paennut Turkkiin. Maassa on erityisesti Muslimiveljeskuntaa lähellä olevan median edustajia. Egypti pitää Muslimiveljeskunnan poliittisen siiven toimintaa laittomana.

Presidentti Erdogan vannoi vuonna 2013, ettei hän ”keskustele koskaan Sisin kaltaisten kanssa”.

Nyt tuuli on kääntynyt ja moneen suuntaan kumppanuuksia hakeva presidentti katsoo jälleen Egyptiin. Maiden johtajat tapasivat Qatarissa marraskuussa ja ovat keskustelleet sen jälkeen puhelimessa.

Kauppa on kukoistanut välirikosta huolimatta

Polittisten suhteiden jännitteistä huolimattaa liike-elämän suhteet ovat säilyneet tiiviinä.

Turkki oli vuonna 2022 Egyptin tärkein tuontitavaran kohdemaa. Tuonnin arvo oli yli neljä miljardia euroa.

Erimielisyyden aiheita löytyy puolestaan Pohjois-Afrikasta. Turkki on lähettänyt neuvonantajia tukemaan Egyptin liittolaista Khalifa Haftaria vastustavia joukkoja. Haftar pitää hallussaan Libyan itäosia.

AFP

Suosittelemme sinulle