Hyppää sisältöön

Suomalaissprintteri jysäytti kovan paukun vasta kuudennessa maailmancupkisassaan: ”Olen odotellut, milloin pääsen sellistä”

Verneri Poikonen, 24, vastasi suomalaismiesten kauden ensimmäisestä välieräpaikasta vapaan sprintissä.

Verneri Poikonen yllätti Falunissa.
Joel Sippola,
Riku Salminen

Vapaalla käydyt sprintit ovat olleet tällä kaudella suomalaisille tuloksellisesti vaikeita. Falunin sprintissä nähtiin kuitenkin iso suomalaisyllätys, kun 24-vuotias Verneri Poikonen ylsi kolmannessa erässä aikavertailun kautta välieriin.

Kyseessä on suomalaismiesten kauden ensimmäinen välieräpaikka vapaan sprintissä.

Poikonen hiihti vasta toista kertaa urallaan sprintin erävaiheessa maailmancuptasolla. Helmikuussa hän oli Italian Toblachissa 30:s. Kisa oli suomalaiselle kuudes maailmancupissa.

Poikonen valahti kisan loppupuolella vasta kuudenneksi, mutta nousi viimeisessä ylämäessä neljänneksi. Poikosen vauhti riitti pitämään kyseisen sijan loppusuoralla.

– Se on tämän radan erikoispiirre. Lasku on hirveän kasaava. Hän oli selvästi jäänyt porukan viimeiseksi, Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen ruoti.

”Mikä mökä!”

Finaaliin suomalaisyllättäjällä ei ollut kuitenkaan paukkuja. Hän oli kovan ensimmäisen välierän viimeinen. Erässä hiihtivät muun muassa Johannes Höfslot Kläbo, Ranskan Lucas Chavanat sekä karsinnan voittanut Ruotsin Edvin Anger.

Lopputuloksissa hän oli 12:s.

– Olen tiennyt Taivalkoskelta ja Rukalta lähtien, että olen kunnossa. Kun olen pertsalla pystynyt hätyyttelemään jatkopaikkaa, olen odotellut, milloin pääsen sellistä pois. Toblachin hiihto antoi osviittaa siitä, että olen kunnossa.

Hän hykerteli välierän tunnelmaa.

– Oli perhanan hienoa päästä semifinaali hiihtämään. Herran jestas mikä mökä!

Poikosen vahvuudet ovat loppusuoralla.

– Yritimme koettaa sinne säästellä.

Voiton vei totuttuun tapaan Kläbo ennen maanmiestään Erik Valnesia. Italian Federico Pellegrino oli kolmas.

Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Kläbo juhli jälleen voittoa. Kuva: EPA-EFE / AOP

Kläbo nappasi viikon aikana Drammenissa ja Falunissa kolme voittoa. Hän on startannut tällä kaudella 27 maailmancupin kilpailuun, joista hän on voittanut peräti 17.

Kläbon, 26, voittosaalis on maastohiihdon miesten maailmancupin yhden kauden voittoennätys. Ennen tätä kautta ennätys (14 voittoa) oli Norjan Martin Johnsrud Sundbyllä kaudelta 2015–16.

Naisten puolella Norjan Therese Johaug saavutti 20 osakilpailuvoittoa kaudella 2019–20. Kläbo voi teoriassa sivuta Johaugin tulosta, mutta se edellyttäisi Tallinnan sprintin voittoa tiistaina sekä Lahden sprintin ja 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdön voittoja ensi viikonloppuna.

Kähärän taistelu sai kiitosta

Naisten sprintin voittoon hiihti Drammenin tapaan norjalainen Kristine Stavås Skistad, joka löi loppukirissä MM-sprintin Planicassa voittaneen Ruotsin Jonna Sundlingin.

Sprintticupin voitosta taistelevat Ruotsin Maja Dahlqvist ja Sveitsin Nadine Fändrich olivat kolmas ja neljäs.

Suomalaisnaisista erissä olivat mukana vain Jasmin Kähärä ja Kerttu Niskanen.

Tänä talvena alle 23-vuotiaiden MM-kultaan perinteisen sprintissä hiihtänyt Kähärä oli loppusuoralla jatkopaikassa kiinni, mutta kaksi hiihtäjää kirivät lopulta nuoren suomalaisen ohi.

Ylen asiantuntija Ville Nousiainen antoi Kähärälle kehut kypsästä sprinttihiihdosta, vaikka välieräpaikkaa ei tällä kertaa tullutkaan. Kähärä teki viimeisessä mäessä töitä, mikä takasi hänelle hyvät asetelmat loppusuoralle.

Jasmin Kähärä jäi välierien ulkopuolelle hyvän taistelun jälkeen.

– Olen tyytyväinen siihen, miten taistelu meni. Hän oli hyvissä asemissa. Hän ei luovuttanut, vaan löysi uuden aukon, josta hän pystyi tuikkaamaan. Nämä ovat sellaisia oppeja, joita ei saa SM-kisoista tai Skandinavia Cupista.

Kähärä ylsi viime kaudella Dresdenin kaupunkisprintissä välieriin.

– Joskus se pomppii sisään, Nousiainen lisäsi.

Diggins hyytyi Niskasen eteen

Kähärä itse jäi harmittelemaan.

– Porukka pääsi paremmilla linjoilla ohi. Suksi oli varmaan erän paras, mutta olisi pitänyt päästä laskuun paremmalta paikalta.

Niskanen jäi viimeisessä erässä viidenneksi.

– Oli hyvin paukkuja loppusuoralle. Katsoin, että Jessie Digginsin peesin otan. Ei kuitenkaan riittänyt, kun hän hyytyi eteeni.

Kauden kaksi viimeistä sprinttiä hiihdetään ensi viikolla Tallinnassa sekä Lahdessa.

Päivitetty kello 17.52: Lisätty tiedot Kläbon kauden voittojen määrästä.

Suosittelemme sinulle