Hyppää sisältöön

Maailman suurin sirkus oli hiljan lähellä loppuaan – se pelastui, ja Milena Oksanen pitää taas yleisön hyppysissään trapetsilla

Kanadalainen Cirque du Soleil kiertää jälleen maailmalla. Se oli konkurssin partaalla koronapandemian seurauksena. Yritys työllistää tuhansia ihmisiä, ja yksi heistä on Milena Oksanen.

Milena Oksanen on yksi maailman parhaista keinutrapetsin taitajista.
Jonni Aromaa

Ilma-akrobaatti Milena Oksanen taiteilee jälleen keinutrapetsilla.

Yle kertoi elokuussa 2021, miten maailmalla leipänsä ansaitsevat suomalaiset sirkuksen huippuammattilaiset esiintyivät kesäteatterissa Helsingissä, kun koronapandemia oli sulkenut esiintymisareenat.

Oksanen oli yksi heistä.

Lue lisää: Sirkuksen maailmantähdet jäivät Suomeen mottiin, ja nyt he esiintyvät kesäteatterissa

Maailma avautui uudelleen esiintyville taiteilijoille viime vuonna, ja nyt työtilanne on Oksasen mukaan lähes yhtä hyvä kuin ennen pandemiaa.

– On ollut paljon enemmän keikkoja, esityksiä ja tätä kiertue-elämää, Oksanen summaa.

Hän on esiintynyt Cirque du Soleil’n riveissä viime vuoden lopulta asti. Oksanen hyppäsi mukaan Crystal-show’hun Malagassa, ja Espoon näytösten jälkeen show jatkaa matkaansa Osloon ja Hampuriin.

Crystal on Cirque du Soleil’n historian ensimmäinen jääsirkus. Se kiertää ensi syksynä Australiassa.

– On vielä auki, jatkanko heidän kanssaan. Ehdin käydä siinä välissä joko Japanissa tai Meksikossa esiintymässä. Mietin vielä vaihtoehtoja, Oksanen toteaa.

Milena Oksanen istuu harjoittelutilassa.
Cirque du Soleil'n artistit viettävät paljon aikaa yhdessä työpaikalla. Milena Oksanen kuvattiin Crystal-show'n harjoituksissa Metro-areenalla Espoossa maaliskuussa 2023. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Viihdejätti oli lähellä kaatumista

Kanadalainen Cirque du Soleil on maailman suurin sirkus. Viihdejätti kierrättää parhaillaan noin kymmentä eri show’ta eri puolilla maailmaa, ja sen päänäyttämö on Las Vegasissa.

Yrityksellä on lähes 4000 työntekijää, joista 1300 on taiteilijoita. Yksistään pääkonttorissa Montrealissa työskentelee noin 1500 ihmistä.

Tilanne oli toinen kesällä 2020.

Katusirkuksesta vuonna 1984 alkanut kansainvälinen menestystarina oli vähällä kaatua koronapandemiaan. Cirque du Soleil oli konkurssin partaalla kesäkuussa 2020. Se hakeutui silloin yrityssaneeraukseen ja pelastui uusien omistajien ansiosta.

Esitystoiminta saatiin käyntiin vasta viime vuonna. Oksanen kertoo, että koronapandemian jäljet näkyvät yhä toiminnassa.

– Se näkyy harjoittelun määrässä, eli siinä miten paljon meille annetaan treeniaikaa, ja miten kiivas tahti on.

Työskentely kanadalaissirkuksessa on Oksasen mukaan muuttunut rankemmaksi. Hän esiintyi ensi kertaa Cirque du Soleil’n riveissä juuri ennen koronapandemiaa vuonna 2019.

Oksasella oli päärooli Joyeux Calvaire -show’ssa.

– Nyt meillä on ollut vähemmän aikaa esitysten välissä ja vähemmän aikaa treenata, Oksanen sanoo.

Sirkustaiteilija Milena Oksanen, Espoon merto areenalla.
Sirkustaiteilijat pitävät instrumenttinsa kunnossa harjoittelemalla lähes päivittäin. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

”Katson minne tuuli vie”

Sirkuksen kansainväliselle ammattilaiselle kiertue-elämä on itsestäänselvyys. Oksanen kertoo, etteivät esimerkiksi Crystal-show’n taiteilijat juuri vietä vapaa-aikaa keskenään.

– Koska tämä on kiertävä esitys, teemme joka viikko samat treenit yhdessä uudelleen ja uudelleen. Olemme niiden ulkopuolella aika vähän tekemisissä toistemme kanssa.

Cirque du Soleil’n kiertävät show’t ovat loppuun asti hiottuja tuotantoja. Kaupunki vaihtuu lähes viikottain, ja ryhmä saapuu uuteen kohteeseen viimeistään maanantaiaamuna.

Ensimmäinen veto on keskiviikkona, ja esitykset pyörivät yleisölle torstaista sunnuntaihin. Parhaimmillaan näytöksiä on kaksi päivässä.

– Sunnuntaina jo show’n aikana pakataan kamoja. Tämä on tosi hektistä, Oksanen sanoo.

Häntä ei hermostuta tulevaisuus. Oksanen kertoo elävänsä hetkessä.

– Olen carpe diem -ihminen. Minua ei stressaa neuvotella uudesta sopimuksesta puolen tai jopa kahden vuoden päähän. Sellainen on tosi yleistä alalla. Katson minne tuuli vie, Oksanen toteaa.

Milena Oksanen Ylen aamussa

Puoli seitsemän: Milena Oksanen

Maailmalla menestynyt valosuunnittelija Mikki Kunttu juoksee hullun lailla: ”En hae siitä sankaritarinaa”

Suosittelemme sinulle