Hyppää sisältöön

Yhdeksänvuotias Sara vaati luontomarssilla eläimille koteja, koska hän hoksasi jo päiväkodissa jotakin huolestuttavaa

Kuopiossa järjestettiin lauantaina luontomarssi, johon osallistui arviolta yli sata ihmistä. Mukana oli myös 9-vuotias Sara, joka on erityisen huolissaan lumileopardien kohtalosta.

Sara Kajanus perheineen osallistui luontomarssille Kuopiossa 18. maaliskuuta.
Sara Kajanus ja hänen Suomen luonnonsuojeluliiton lippua kantava mumminsa Kaija Satuli osallistuivat luontomarssille Kuopiossa lauantaina. Kuva: Helmi Nykänen / Yle
Helmi Nykänen

Kuopiolainen Sara Kajanus, 9, sai ympäristöherätyksen jo varhain. Hän teki päiväkodissa esitelmän lempieläimestään lumileopardista ja sai järkytyksekseen selville, että niitä on hyvin vähän ja niiden elinympäristö pienenee ihmisten vuoksi.

– Ne on niin söpöjä, on oma kissakin ja tykkään muutenkin kaikista kissaeläimistä, niin siitä se lähti, Kajanus kertoo lempieläimensä taustasta.

Saralla on mukanaan pörröinen lumileopardipehmolelu myös luontomarssilla Kuopiossa. Hän on pukeutunut pilkulliseksi kauriiksi ja tehnyt itse kantamansa kaksipuoleisen banderollin.

– Siinä lukee kodit turvaan ja on lintu ja linnunpönttö. Eläimille pitää jäädä myös koteja. Täällä toisella puolella lukee stop ilmastonmuutos. Se ei ole hyvä asia ihmisille eikä eläimille, Sara sanoo.

Kuopiossa järjestettiin luontomarssi 18.3.2023.
Arviolta reilut sata ihmistä osallistui ympäristöjärjestöjen luontomarssille Kuopiossa. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Saran myötätunto eläimiä kohtaan ei rajoitu vain lumileopardeihin. Hän siirtää tielle eksyneet kastemadot nurmikolle sekä toivoo, etteivät ihmiset kaataisi metsiä eivätkä heittäisi roskia luontoon.

– Ei saisi kaataa metsiä, jotta eläimille jäisi koteja. Roskat pitäisi kierrättää eikä heittää luontoon, jotta eläimet eivät söisi niitä tai saisi niistä haavoja.

Marssi kaikkien lajien puolesta

Sara Kajanus oli luontomarssilla pikkusiskonsa Linnean, 7, äitinsä Anni Vänttisen ja mumminsa Kaija Satulin kanssa. Luonto on koko perheelle tärkeä.

– Jos ei ole luontoa, niin ei ole ihmisiäkään, luonto on kaiken alku, Sara toteaa.

Kaikkiaan Kuopion luontomarssille osallistui järjestäjien arvion mukaan reilusti yli sata ihmistä. Kuopiossa marssin järjestämisestä vastasi ympäristöliike Elokapina. Vastaavia marsseja järjestettiin lauantaina ympäri Suomea.

Marssilla pyritään järjestäjä Iida Tukevan mukaan vaikuttamaan pian valittavaan uuteen hallitukseen, jonka halutaan muun muassa suojelevan 30 prosenttia Suomen maa- ja vesialueista, laativan hiilinielujen pelastuspaketin ja rajoittavan metsien hakkuita.

Pääteemana on luontokato.

– Me näemme, että luonnolla on itseisarvo ja haluamme puolustaa luontoa. Mutta samalla muistetaan, että ihmiset ovat osa luontoa ja teemme tämän myös rakkaudesta ihmiselämää kohtaan. Me marssimme kaikkien lajien puolesta, Tukeva sanoo.

Suosittelemme sinulle