Hyppää sisältöön

Alppihiihdon supertähti teki huimaa urheiluhistoriaa – asiantuntija vertaa Marco Odermattin eleettömyyttä jalkapallolegendoihin

Maailmancupin piste-ennätyksen rikkonut Marco Odermatt juhli vielä torstaina railakkaasti.

Marco Odermatt.
Marco Odermatt oli riehakkaalla tuulella voittonsa jälkeen. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Sveitsin Marco Odermatt teki lauantaina huimaa alppihiihtohistoriaa, kun hän ohitti Andorran suurpujotteluvoitollaan itävaltalaislegenda Hermann Maierin pitkäaikaisen miesten maailmancupin piste-ennätyksen. Maierin ennätys oli 23 vuotta sitten tehty 2 000 pistettä.

25-vuotias Odermatt pisti 42 pistettä paremmaksi. Nykyinen pistelaskusysteemi on ollut käytössä kaudesta 1991–1992 lähtien.

Naisten ennätys on Slovenian Tina Mazen 2 414 vuodelta 2013. Mazen ja Odermattin lisäksi 2 000 pistettä on pystynyt ylittämään yhdysvaltalaistähti Mikalea Shiffrin, joka teki viime viikolla kaikkien aikojen voittoennätyksen (87).

– Hermann Maier oli lapsuuteni idoli. Se, että Odermatt pystyy tuollaisiin tuloksiin noin nuorena, on jotain huikeaa, Yle Urheilun asiantuntija Marcus Sandell hehkuttaa.

Odermattille voitto oli kauden 13:s sekä kauden seitsemäs suurpujottelussa. Sveitsiläinen oli tällä kaudella huimassa vireessä, sillä hän oli palkintokorokeella peräti 22 kertaa. Sillä hän sivuaa ennätystä Maierin kanssa.

– En ymmärrä, miten onnistuin voittamaan, sillä olin niin väsynyt. Juhlimme kovaa torstaina, Odermatt naureskeli FIS:n (siirryt toiseen palveluun) sivujen mukaan.

Piste-ennätyksen nappaaminen merkitsee Odermattille paljon. Jo kolmen joukkoon yltäminen olisi riittänyt ennätyksen murskaamiseen.

– Tänään ei ollut helppoa tuon 2 000 pisteen rajapyykin takia. Halusin todella palkintokorokkeelle tänään. Tämä merkitsee paljon, Odermatt myönsi.

Kuin Pirlo ja Zidane

Supersuurpujottelussa Odermatt voitti tällä maailmancupkaudella kuusi kertaa. Sandell sanoo, että vauhtilajit vaativat usein kokemusta. 25-vuotiaan urheilijan dominointi onkin jotain poikkeuksellista.

Odermattin kovasta tasosta kertoo se, että viimeisen kahden vuoden aikana hän on yltänyt suurpujottelussa aina kolmen joukkoon kisarinteessä ollessaan.

Eleettömästi laskeva Odermatt voitti sunnuntaina hurjalla kahden sekunnin marginaalilla. Sandell vertaa huippulaskijaa eurooppalaisiin jalkapallolegendoihin.

– Pitää toivoa, että mies pysyy kunnossa. Se on todella kaunista katseltavaa. Se on vähän samanlaista mitä Zinedine Zidane ja Andrea Pirlo ovat tehneet futiksen puolella. He kaikki ovat niin eleettömiä.

– Hän pystyy hallitsemaan tilanteen kuin tilanteen tekemättä isoja virheitä. Se on ihan uskomatonta.

Odermatt oli merkattu nimi jo nuorempana. Hän oli voitti useita mestaruuksia nuorten MM-kisoissa.

Sandell sanoo, että itävaltalaiset ja sveitsiläiset laskijat ovat yleensä valmiimpia aikuisten ympyröihin. Helmikuussa pidetyissä MM-kisoissa hän voitti mestaruuden sekä suurpujottelussa että supersuurpujottelussa.

– Hän on tosi valmis kestämään paineita. Odermatt on pysynyt aika ehjänä, mikä johtuu laskutyylistä. Hän laskee samalla varmalla tavalla kuin Shiffrin, Sandell kertoo.

Sandell pääsi tutustumaan Odermattiin uransa lopulla.

– Hän on ihmisenä todella maanläheinen sekä fiksu.

Odermatt voitti tällä kaudella siis maailmancupin kokonaiskisan, supersuurpujottelun ja suurpujottelun. Syöksylaskun voitti Norjan Aleksander Aamodt Kilde. Pujottelucup ratkeaa sunnuntaina, kun miesten alppihiihtokausi huipentuu Andorran Soldeussa. Pujottelun 1. kierros kello 11.25 ja toinen kierros kello 14.25.

Naisten puolella kristallipallojen kohtalot ovat ratkenneet. Mikaela Shiffrin voitti kokonaiskisan, pujottelun ja suurpujottelun. Italian Sofia Goggia vei syöksycupin ja Sveitsin Lara Gut-Behrami supersuurpujottelun. Naiset laskevat sunnuntaina Soldeussa suurpujottelun. Avauskierros kello 9.55 ja toinen kierros kello 12.55.

Sunnuntain kisoista suorat lähetykset Ylen kanavilla.

Katso Odermattin historiallinen lasku.

Suosittelemme sinulle