Hyppää sisältöön

F1-asiantuntijalta kova väite Lewis Hamiltonin avautumisesta: “En usko häntä ollenkaan”

Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Mercedestä vaivaa parhaillaan jonkin sortin menestyskrapula.

Lewis Hamilton pohtii mediatilaisuudessa Saudi-Arabiassa.
Lewis Hamilton on ollut otsikoissa sekä Bahrainissa että Saudi-Arabiassa. Kuva: Getty Images
Roope Visuri

F1-kauden alussa on käynyt ilmi, että sarjaa vielä muutama vuosi sitten dominoinut Mercedes on pudonnut muiden kärkitiimien tahdista. Bahrainin avauskilpailussa Lewis Hamilton oli vasta viides ja George Russell seitsemäs.

Saudi-Arabian aika-ajoissa Russell oli neljäs ja Hamilton seitsemäs. Russell jäi paalupaikan napanneesta Red Bullin Sergio Perezistä yli puoli sekuntia ja Hamilton lähes sekunnin.

Lue lisää: Ylivoimainen mestarisuosikki Max Verstappen joutui ongelmiin Saudi-Arabiassa – tallitoverilleen hävinnyt Valtteri Bottas ymmällään

Bahrainin jälkeen Russell ilmoitti mediassa, että Red Bull voittaa kaikki kisat loppukaudella. Lewis Hamilton puolestaan kertoi, ettei hänen huoliaan tämän kauden autosta ollut kuunneltu.

Yle Urheilun podcastin F1-jaksossa tartuttiin Mercedeksen ongelmiin. Tiimiä kuitenkin hehkuttiin maasta taivaisiin ennätyksellisten kahdeksan kertaa peräkkäin voitettujen tiimimestaruuksien jälkeen. Myös päällikkö Toto Wolffia suitsutettiin runsaasti.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh pitää Mercedeksen tilannetta hälyttävänä. Hänen mukaansa Mercedeksen olisi pitänyt oppia jo viime kaudella käyttöön otettujen uusien autojen oikut.

– Mercedes on jonkinlaisessa krapulassa. Mercedes on myös menettänyt työvoimaa muihin tiimeihin, Mildh arvioi.

Kenties nimekkäin lähtijä on ollut Mercedeksen päästrategi James Vowles, joka lähti Williamsin tallipäälliköksi.

Mildh ei myöskään lämpene Hamiltonin puheille siitä, että häntä ei olisi kuunneltu.

– Hamilton on sellainen draamakuningas. En usko niihin puheisiin ollenkaan, Mildh lataa.

Mildh arvioi, että Hamilton on puheillaan yrittänyt hakea ehkä jonkin sortin työrauhaa puheillaan. Tiimin tilannetta asiantuntija ei näke kuitenkaan kovin positiivisena.

– Nyt kun ollaan samassa tilanteessa kuin viime vuonna, Mercedeksellä on aikamoinen vuori kiivettäväksi, Mildh sanoo ja vertaa siihen, kuinka viime vuonna hopeanuolen auto alkoi toimia vasta kauden puolivälin jälkeen.

Kuuntele Yle Urheilun podcastin F1-jakso! Jukka Mildh kertoo muun muassa, miten Aston Martin on onnistunut häkellyttävässä nousussaan ja miksi Red Bullin mestaruusjuhlia ei voi vielä lukita. Äänessä on myös Suomen suurin F1-toivo Tuukka Taponen.

Yle Urheilun podcast: Formula 1 -kausi 2023.

Hamilton on ollut muutenkin otsikoissa Bahrainin ja Saudi-Arabian kilpailuviikonloppuina. Seitsemänkertainen mestari ilmoitti perjantaina, että hänen ja pitkäaikaisen valmentajansa Angela Cullenin tiet eroavat. Hamilton ei ole kertonut tarkempia syitä seitsemän vuotta pitkän ja menestyksekkään yhteistyön päättymiselle.

Hamiltonin sopimus Mercedeksen kanssa päättyy tähän kauteen. Sopimustilanne on myös noussut esiin vaisun kauden aloituksen jälkeen. Mercedes-pomo Toto Wolff uskoo, että 38-vuotias Hamilton tekee uuden sopimuksen Mercedeksen kanssa, mutta ei poissulje lähtemistäkään.

– Jos Lewis haluaa voittaa mestaruuden, hänen pitää varmistaa olevansa siihen kykenevässä autossa, Wolff sanoi Guardianin mukaan.

– Jos emme pysty esittämään Lewisille mestaruusautoa seuraaville vuosille, hänen täytyy katsoa muualle. En usko, että hän tekee niin tässä vaiheessa uraansa. Mutta tällaisessa tilanteessa minulla ei ole valittamista, jos se tapahtuu vuoden tai kahden päästä.

Lewis Hamilton nousi kauden 2020 päätteeksi Michael Schumacherin rinnalle kaikkien aikojen ykköseksi mestaruuksien määrässä.

Kaudella 2021 Hamilton taisteli Red Bullin Max Verstappenin kanssa dramaattisesti päätöskisassa mestaruudesta, mutta hollantilainen vei kyseenalaistenkin vaiheiden jälkeen ykkössijan. Viime vuosi Hamiltonin oli uran ensimmäinen, kun hän jäi ilman yhtäkään osakilpailuvoittoa.

Kauden toinen F1-kisa Saudi-Arabian osakilpailu alkaa sunnuntaina kello 19.00. Alla vielä lähtöjärjestys kisaan.

Suosittelemme sinulle