Hyppää sisältöön

Veturinkuljettajien lakko on pysäyttänyt Suomen junaliikenteen – matkoihin kannattaa varata hyvin aikaa tai jäädä kotiin, jos mahdollista

VR ei korvaa peruttuja junia linja-autoilla eikä Helsingin seudun liikenne lisää bussi-, metro- ja raitiovaunuvuorojen määrää lakon aikana. Lakko on voimassa toistaiseksi.

Helsingin rautatieasemalla aikataulunäyttö, jossa näkyy useita peruttuja vuoroja.
Lakko tarkoittaa sitä, että niin lähiliikenne, kaukoliikenne kuin tavarakuljetuksetkin ovat seis siihen asti, kunnes sovinto veturinkuljettajien työriitaan on saatu. Kuva: Matti Myller / Yle
Tiina Karppi

Suomen junaliikenteen pysäyttänynt veturinkuljettajien lakko on alkanut.

Lakko tarkoittaa sitä, että niin lähiliikenne, kaukoliikenne kuin tavarakuljetuksetkin ovat seis siihen asti, kunnes sovinto veturinkuljettajien työriitaan on saatu.

Voit katsoa jutun pääpointit myös alla olevalta toimittaja Sara Salmen lyhyeltä videolta:

Monet junamatkustajat joutuvat siis maanantaista alkaen miettimään, miten he pääsevät matkakohteisiinsa perille, sillä VR on kertonut ettei se korvaa lakon aikana peruttuja kaukojunia linja-autoilla. VR peruu junavuoroja päivä kerrallaan.

VR maksaa rahat takaisin kaikista lakon ajalle ostetuista junalipuista. Liput voi myös siirtää myöhempään ajankohtaan maksutta.

Fintraffic ohjeistaa, että valtakunnallinen opas.matka.fi-reittiopas auttaa suunnittelemaan reittiä tilanteessa, jossa junat eivät kulje normaaliin tapaan.

Lisäksi Fintraffic neuvoo autoilijoita varaamaan etenkin työmatkaliikenteeseen normaalia enemmän aikaa, sillä maanteillä saattaa olla lakon takia normaalia enemmän liikennettä.

HSL ei järjestä korvaavaa liikennettä

Helsingin seudun liikenne HSL ei lisää bussi-, metro- ja raitiovaunuvuorojen määrää alueellaan lakon aikana.

Matkustajia suositellaan hyödyntämään esimerkiksi Reittiopasta nähdäkseen, millaisia vaihtoehtoja junaliikenteelle omalla reitillä on.

HSL kehottaa varaamaan tavallista enemmän aikaa matkustamiseen ja suosimaan mahdollisuuksien mukaan etätöitä tai kimppakyytejä.

HSL:ltä on mahdollista saada hyvitystä lakkopäivien ajalta, jos kausilippu on ollut voimassa lakon aikana eikä joukkoliikennettä ole voinut käyttää tavallisiin matkoihin.

Rautatiealan Unioni RAU ja Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelivat ratkaisusta veturinkuljettajien työriitaan sunnuntaina, mutta tuloksetta. Lakon ulkopuolella ovat huoltovarmuuden kannalta tärkeät tavarakuljetukset.

Suosittelemme