Veturinkuljettajien lakkoon valmistaudutaan jo matkustaja- ja tavaraliikenteessä.
Raideliikenteen pysähdyttyä matkailijat saattavat kääntyä käyttämään kotimaan lentoja. Finnairissa tilannetta ja kysynnän kehittymistä seurataan.
– Mahdollisuuksien mukaan pyritään esimerkiksi suurentamaan konetyyppejä. Toistaiseksi olemme muutamilla Oulun ja Lapin lennoilla vaihdettu isompaan konetyyppiin. Seuraamme tilannetta, Finnairin henkilöstöviestinnän johtaja Satu Haataja kertoo.
Bussiliput kannattaa ostaa ennakkoon
Matkahuollon mukaan lippujen myynti sen kanavissa vilkastui sunnuntaina lakkoilmoituksen jälkeen.
Yritys kehotti alkuviikosta matkaan aikovia ostamaan lippunsa ennakkoon Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta tai Bussiliput-sovelluksesta.
Matkahuolto myös varoitti, että suuresta kysynnästä johtuen palveluissa voi ajoittain olla ruuhkaa. Matkahuolto kertoi verkkosivuillaan, että liikennöitsijät pyrkivät lisäämään autoja jo olemassa oleville vuoroille sekä korvaamaan junavuoroja.
– Lisäämme vuoroja ja lippuja verkkosivuillemme ja sovelluksiimme liikennöitsijöiden ilmoitusten mukaan myös viikonlopun aikana, Matkahuollon sivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).
Junaliikenteen seisahtuminen ei vielä näy Onnibusien paikkavarauksissa.
– Nyt näyttää siltä, että alkavalla viikolla löytyy suurimmalla osalla reiteistä lippuja ihan hyvin, kertoo Koiviston Auton konserninjohtaja Jyrki Vainionpää kertoo.
Vainionpään mukaan koko Onnibusien kapasiteetti pyritään saamaan käyttöön.
– Tarvittaessa otetaan sitten alihankkijoita mukaan paikkaamaan loppuviikosta, jos lakko on vielä päällä ja on paljon täysiä reittejä. Meillä ei ole mitään reserviautoja tuolla takapihoilla, joita me pystyttäisiin lyhyellä aikavälillä ottamaan käyttöön.
Varautuminen veturinkuljettajien lakkoon näyttäytyy Vainionpään mukaan enemmän normaalilta kuin poikkeustoiminnalta.
– Toki on hyvä varata etukäteen, jos on tärkeä matka, ja varmistaa että saa sen paikan sitten saa.
Näkyy myös kaupunkiliikenteessä
Lähijunaliikenne pysähtyy lakon vuoksi, jolloin kaupunkiliikenteessä matkustajia voi näkyä enemmän busseissa.
Helsingin seudun liikenne kertoo, että sen alueen lähijunissa matkustaa päivittäin liki 200 000 matkustajaa, joista ainakin osa liikkuu lakon aikana muilla liikennevälineillä.
HSL:n mukaan paikallisliikenteen busseissa voi siis olla ruuhkaa. Matkaan kehotetaan varaamaan aikaa.
HSL on lisännyt verkkosivuilleen (siirryt toiseen palveluun) myös listan busseista, jotka kulkevat juna-asemilta Helsingin suuntaan.
Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse kehottaa myös varaamaan matkaan riittävästi aikaa.
– Lakon aikana busseissa saattaa olla ruuhkia etenkin aamu- ja iltapäiväliikenteessä Lempäälän, Nokian ja Oriveden suunnalta Tampereelle ja takaisin matkustettaessa, Nyssen verkkosivuilla sanotaan (siirryt toiseen palveluun).
Metroihin tai raitiovaunuihin lakko ei vaikuta.
Lakko näkyy myös tavaraliikenteessä – mutta viiveellä
Maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan raideliikenteen pysähtyminen vaikuttaa ensisijaisesti henkilöliikenteeseen.
Suurin osa, 84 prosenttia, tavaraliikenteestä kulkee maanteitä pitkin, joten rautateiden rooli tavaraliikenteessä on siihen verrattuna pieni. Silti valmisteluista on jo puhuttu.
– Yrityksissä keskutellaan siitä, että jos lakko jatkuu pitkään ja tavarat alkavat seisomaan, millä tavalla ne saadaan asiakkaille jopa vientiin asti, Kujana kertoo.
Kujalan mukaan tavaraliikenteessä lakko näkyy pienellä viiveellä.
– Tavaroiden tilaajat alkaa huolestumaan, jos tavara seisoo ja sen jälkeen etsitään korvaavia kuljetusvälineitä ja -reittejä.