Hyppää sisältöön

Valtteri Bottaksen floppauksella voi olla rajut seuraukset – F1-asiantuntija näki sensaatiotiimin kohurangaistuksen taustalla ”amatöörimäisen virheen”

Valtteri Bottas ajoi yhden F1-uransa synkimmistä kilpailuista. Fernando Alonson rangaistus kääntyi vielä kabineteissa. Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh niputtaa Saudi-Arabian osakilpailun puheenaiheet.

Valtteri Bottas pettyneenä Saudi-Arabian kilpailun jälkeen.
Valtteri Bottaksen Saudi-Arabian kilpailuviikonloppu oli murheellinen. Kuva: Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuuntele Yle Urheilun podcastin F1-jakso. Miksi Lähi-idässä ajetaan neljä kisaa ja pitääkö siitä olla huolissaan? Miltä näyttää suomalainen F1-tulevaisuus? F1-kauden kuumimmat puheenaiheet perkaa Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh. Äänessä myös Lähi-itään erikoistunut Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola ja Suomen F1-toivo Tuukka Taponen.

Saudi-Arabian osakilpailusta tuli Red Bullin näytöstä kauden avauskilpailun Bahrainin tapaan. Tällä kertaa voittajaksi ylsi Sergio Perez ennen Max Verstappenia.

Verstappen nousi kilpailussa toiseksi 15. lähtöruudusta, sillä lauantaina aika-ajot menivät plörinäksi vetoakselin hajottua. Alfa Romeon Valtteri Bottas oli sunnuntaina lopputuloksissa vasta 18:s.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh käy läpi kilpailuviikonlopun kiinnostavimmat puheenaiheet.

Mikä ratkaisi?

Max Verstappen nousi kilpailussa kärkitaistoon, kun hän hyötyi Aston Martinin Lance Strollin keskeytyksen jälkeen radalle tulleesta turva-autosta.

Verstappen pystyi ajoittamaan varikkopysähdyksensä täydellisesti ja ohitti niin George Russellin kuin myös Fernando Alonson pysähdyksensä jälkeen.

Mestarisuosikki pääsi tallitoveristaan Perezistä viiden sekunnin päähän.

Asiantuntija Mildh näki kilpailun ratkaisuhetken siinä, kun Perezin annettiin ajaa voittoon noin viisi kierrosta ennen loppua.

Tilannetta oli edeltänyt mielenkiintoinen radiokeskustelu, kun Perezin oli käsketty rauhoittaa vauhtiaan. Kun meksikolainen oli kertonut epäilyksistään, että Verstappenille yritetään pedata voittoa, tiimi antoi hänen ajaa omaa vauhtiaan voittoon.

– Kilpailu kulminoitui siihen, että Red Bull antoi Perezille luvan ajaa täysillä loppuun. Vaikka Verstappen yritti saada aikaan jonkinlaista tallimääräystä edukseen, talli teki toisenlaisen päätöksen, Mildh arvioi.

Sergio Perez tuuletti voittoaan.
Sergio Perez pääsi juhlimaan voittoa jännittävien tiimiradiokeskustelujen jälkeen. Kuva: Getty Images

Mildh näki tilanteessa myös kilpailuviikonlopun positiivisen yllätyksen.

– Tilanne ei olekaan Red Bullilla niin tiukka, että olisi annettu tallimääräystä. Se oli positiivinen yllätys, että Perez sai ajaa voittoon kilpailussa, Mildh kehuu.

Asiantuntija onkin vaikuttunut meksikolaiskonkarin työnjäljestä.

– Hän uhmaa ja haastaa tallia koko ajan sekä ajaa hyvin. Ylipäätänsä Perez pitää omista oikeuksistaan huolta, Mildh kehaisi.

Mikä puhuttaa?

Kilpailuviikonlopun suurimmaksi puheenaiheksi nousi Bahrainin tapaan alkukauden suurin sensaatio Aston Martin ja konkarikuljettaja Fernando Alonso.

Espanjalaiskuljettaja lähti terävästi liikkeelle lähtöruudusta ja siirtyi kärkeen ohittamalla Perezin. Sitä ennen Alonso oli kuitenkin mokannut raskaasti. Alonso oli asettanut autonsa lähtöruutuun sääntöjenvastaisesti yli rajaviivojen vasemmalta puolelta. Siitä Alonsolle langetettiin viiden sekunnin aikasakko.

Alonso tuli normaalisti suorittamaan rangaistustaan varikkopysähdyksensä yhteydessä. Hän ajoi rangaistuksesta huolimatta kolmanneksi.

Kilpailun lopussa kerrottiin kuitenkin, että Aston Martinia ja Alonsoa tutkitaan rikkeestä rangaistuksen suorittamisessa. Mekaanikon epäiltiin koskeneen sääntöjenvastaisesti takatunkilla autoon ennen kuin rangaistus oli suoritettu.

F1-tuomaristo rankaisikin kilpailun jälkeen Alonsoa kymmenen sekunnin aikasakolla. Mercedeksen George Russell nousi Alonson aikasakon myötä Alonson ohi kolmanneksi.

Kolme tuntia kilpailun päättymisen jälkeen kilpailun tuomaristo kertoi kuitenkin pyörtäneensä päätöksensä. Aikasakko peruttiin. Alonso sai pitää palkintokorokesijansa.

F1-tuomaristo perusteli rangaistuksen kumoamista Aston Martinin toimittamalla videomateriaalilla. Aston Martin oli toimittanut kilpailun tuomaristolle seitsemän esimerkkiä, kuinka takatunkilla auton koskettamisesta ei oltu annettu rangaistusta.

Tuomaristo oli alun perin katsonut, että tunkin koskettaminen tulkittaisiin auton kanssa työskentelemiseksi. Tuomariston tuoreimman päätöksen mukaan tästä ei ollut kuitenkaan yhtenevää mielipidettä, joten rangaistus kumottiin.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh oli nähnyt myös videomateriaalin siitä, kuinka mekaanikon pitelemä takatunkki osui Aston Martinin autoon ennen aikojaan. Hän osasi odottaa rangaistuksesta suurta jälkipyykkiä, mutta ei nähnyt tilanteessa nokan koputtamista. Mildhin mukaan osuma autoon oli niin selkeä.

– On amatöörimäinen virhe koskea autoon liian aikaisin. Siinä on kyse tiimin koordinoinnista, Mildh ehti painottaa.

Fernando Alonso tekee varikkopysähdyksen.
Tällä hetkellä oli vielä kaikki hyvin. Fernando Alonso oli tulossa varikolle ja pitämässä palkintokorokesijaansa viiden sekunnin aikarangaistuksesta huolimatta. Kuva: XPB Images
Fernando Alonso hymyilee palkintokorokkeella.
Fernando Alonso ehti hymyillä palkintokorokkeella ennen kuin sai kuulla toisesta aikarangaistuksestaan. Hymy hyytyi median edessä ja hän haukkui sakkorangaistuksen. Kuva: Getty Images

Entä Bottas?

Valtteri Bottakselta nähtiin mollivoittoinen viikonloppu. Suomalaiskuljettaja hävisi aika-ajoissa kiinalaiselle tallitoverilleen Guanyu Zhoulle, kun Bottas ylsi 14. lähtöruutuun. Zhou oli aika-ajoissa 12:s, mutta nousi Charles Leclercin lähtöruuturangaistuksen takia yhdellä pykälällä lähtöruudukossa.

Kilpailussa Bottas hävisi yhden sijan avauskierroksella, kun Alpha Taurin Yuki Tsunoda paahtoi ohi. Suomalainen kävi nopeasti varikolla, mutta jumittui sen jälkeen koko joukon viimeiseksi. Sieltä hän ei enää noussut, vaan tuli koko joukon viimeisenä maaliin 18. sijalta.

Valtteri Bottas ottaa huikan juomapullosta.
Saudi-Arabian kilpailuviikonloppu veti Valtteri Bottaksen mietteliääksi. Kuva: XPB Images

Kilpailu oli kaiken kaikkiaan yksi Bottaksen uran synkimmistä. Bottas epäili kilpailun jälkeen, että ongelmat johtuivat avauskierroksen tapahtumista. Bottas uskoi, että avauskierroksella kilpailijan autosta lentänyt osa olisi kolahtanut Alfa Romeon autoon ja aiheuttanut vahinkoja.

– Se on voinut vaurioittaa autoa jostakin kohdasta niin, että siitä tuli vaikea ajettava. Ymmärsin niin, että Bottaksella ei ollut pitoa millään rengasseoksella. Se viittaa aerodynamiikkaan tai tukivarsiin tulleisiin vikoihin, Mildh arvioi.

Tiukassa keskikastissa ongelmat verottivat Bottaksen tuloksesta todella paljon.

– Saudi-Arabia on yksi nopeimmista katuradoista. Näkyy todella nopeasti, jos autoon ei luota, Mildh sanoi.

Floppi?

Mildh näki kilpailuviikonlopun suurimpana pettymyksenä Alfa Romeon suorituskyvyn. Hän olisi toivonut, että Bottas pystyisi ajamaan parempia tuloksia.

– Saudi-Arabian kilpailu ei ollut millään tavalla mairitteleva Alfa Romeolle. Autossa on hyvin paljon tekemistä, Mildh totesi.

Mildhin mukaan jo tässä vaiheessa kautta voi päätellä, että Alfa Romeon auton konsepti ei ole onnistunut. Hopeareunus on asiantuntijan mukaan kuitenkin se, että muillakin keskikastin tiimeillä on ollut ongelmia. Eniten otsikoissa on ollut AlphaTauri, jonka tallipäällikkö Franz Tost tylytti tiiminsä mekaanikkoja kertoen epäluottamuksestaan heitä kohtaan.

Ongelmilla voi olla isot seuraukset loppukauteen.

– Kyllä tämä vaikuttaa kauden etenemiseen, jos ei auto toimi heti kauden alussa ja joudutaan tekemään hirveitä muutoksia. Se hidastaa kehitystä todella paljon, Mildh sanoi.

Alfa Romeon tiimin edustajana julkisuuteen toimiva Alessandro Alumni Bravi ehtikin julistaa Saudi-Arabian kilpailun jälkeen, että tiimi tuo Australiaan uusia päivityksiä autoonsa.

Mitä seuraavaksi?

F1-sarja jatkuu kahden viikon päästä Australiassa. Kahden kilpailun jälkeen moni F1-seuraaja on jo valmis lyömään hanskat tiskiin mestaruustaistossa.

Red Bull on ollut niin ylivoimainen kilpailussa, kuten esimerkiksi Max Verstappenin nousu 15. lähtöruudusta toiseksi Saudi-Arabiassa osoitti. Vaikka vastaava nousu on harvinaista, se ei tullut Mildhin mukaan F1-varikolla kenellekään yllätyksenä.

Mildhin arvio ei olekaan kovinkaan lohdullinen, kun puhutaan Red Bullin haastamisesta.

– Näyttää siltä, että Red Bullille ei löydy pysäyttäjää. Aston Martiniin en vielä usko pitkällä tähtäimellä. On vaikea kuvitella, että joku saisi tuon etumatkan kiinni. Red Bull voi kehittää autoaan aivan suunnitelmansa mukaisesti, Mildh sanoo.

Kuuntele Jukka Mildhin analyysi Saudi-Arabian GP:n tapahtumista
Sergio Perez juhlii tiiminsä kanssa Saudi-Arabian GP:n voittoa.
Tämä näky saattaa olla tuttuakin tutumpi tällä kaudella. Red Bull -kuljettaja juhlii tiiminsä kanssa voittoa. Tällä kertaa juhlakaluna oli Sergio Perez. Kuva: Getty Images

Suosittelemme sinulle