Hyppää sisältöön

Tuulivoimaloiden koko kasvaa nopeasti – Kannukseen suunnitellaan jo 10 megawatin voimaloita, jotka kohoaisivat 300 metrin korkeuteen

Kaukasen tuulipuistoa aiotaan laajentaa enintään 18 voimalalla, laajennuksen ympäristövaikutusten arviointi ja kaavoitus on käynnistynyt.

Tuulivoimalan turbiini kuvattuna alhaalta sinitaivasta vasten.
Arkistokuva. Kuva: Taneli Kärki
Ari Vihanta

Uusien tuulivoimaloiden koko kasvaa nopeasti tekniikan kehittyessä.

Esimerkiksi Kannuksen Kaukasen tuulipuiston laajennusalueelle suunnitellaan teholtaan 8-10 megawatin voimaloita, kun syksyllä käyttöönotetut kahdeksan voimalaa ovat teholtaan 5,6 megawattia.

Uusien voimaloiden kokonaiskorkeus kohoaa enintään 300 metriin.

Puhuri-yhtiö on käynnistänyt ympäristönvaikutusten arvioinnin puiston laajentamiselle enintään 18 voimalalla.

Tuulivoimapuiston laajennuksen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on Kannuksen teknisen lautakunnan käsittelyssä tänään.

Kannuksen keskustaan kertyy hankealueelta matkaa noin 6 km. Hankealue on lähes kokonaan metsäinen ja metsätalouskäytössä.

Sähkönsiirtoon esitetään kolmea vaihtoehtoa. Uutta linjaa ei tarvitse välttämättä vetää, vaan siirto saadaan hoidettua Kaukasen ensimmäisen vaiheen linjoja pitkin. Jos laajennuksen kokonaisteho on niin suuri, ettei nykyisen voimajohdon kapasiteetti riitä, joudutaan Sievin Kukonkylään vetämään uusi yhteys, sille on olemassa kaksi vaihtoehtoa.

Puhurin tavoitteena on että rakentaminen ajoittuisi vuosille 2025–26 ja puiston kaupallinen käyttö alkaisi 2027.

Suosittelemme sinulle