Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja: ”Väitteet virkarikoksesta ovat täyttä puppua”

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kertoo luottavansa vaalilautakunnan ammattitaitoon.

Aslak Pieski, Utsjoki
Vaalilautakunnan puheenjohtaja Aslak Pieski ei sulata lautakuntaan kohdistunutta kritiikkiä. Hänen mielestään väitteet rikkomuksista ovat perättömiä ja ne tullaan käsittelemään asianosaisten kanssa. Arkistokuva. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle
Armi Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtajan Aslak Pieskin mukaan on täysin perätöntä väittää, että vaalilautakunta olisi rikkonut saamelaisten oikeusturvaa ja ihmisoikeuksia aiemmalla päätöksellään karsia saamelaiskäräjävaalien äänioikeusluetteloa.

Vaalilautakunta karsi uudesta äänioikeusluettelosta 86 henkilöä, joille korkein hallinto-oikeus KHO on antanut aiemmissa vaaleissa äänioikeuden vastoin saamelaiskäräjien kantaa.

Yle uutisoi viikonloppuna Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtaja Inka Kangasniemen kannanoton, jonka mukaan pääsaamelaiskäräjät rikkoo ihmisoikeuksia ja saamelaisten oikeusturvaa. Kangasniemi on myös itse saamelaiskäräjien jäsen.

Saamelaisten poistaminen vaaliluettelosta on Kangasniemen mukaan selkeä toimivallan ylitys ja virkarikos vaalilautakunnalta.

Pieskin mukaan väitteet ovat ”täyttä puppua ja humpuukia”.

– Nämä ovat täysin perättömiä väitteitä, mutta tämä selvitetään myöhemmin Kangasniemen kanssa, Pieski sanoo.

Hän ei kuitenkaan halua tarkentaa, millä tavalla asia aiotaan selvittää ja väitteisiin vastata.

Pieskille Kangasniemen palaute tuli yllätyksenä.

– Olen vaalilautakunnan puheenjohtaja, olen keskittynyt siihen työhön, en arvannut että joudun likasankoa selvittelemään, Pieski sanoo.

– Yleensä saamelaisasioiden ympärillä on pyörinyt kauhistuttajien ja salaliittoteoreetikkojen joukko, jotka näkevät kaikenlaisia eliittejä käräjillä. Itse en ole sellaista huomannut, hän jatkaa.

Puheenjohtajan mukaan ihmisillä on oikeus mielipiteisiin

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tuomas Aslak Juuson mukaan Kangasniemen syytökset kuulostavat vakavilta.

– Kun syytteet ovat vakavia, olisi tietysti hyvä, jos syyttäjä osaisi todentaa ne myös todeksi. Ihmisoikeusloukkaukset ovat spesifi asia, ei niitä voi vain heitellä ilmoille, vaan ne pitäisi olla osoitettavissa.

Tuomas Aslak Juuson mukaan Kangasniemellä on kuitenkin oikeus mielipiteisiinsä.

– Kangasniemikin on saamelaiskäräjien jäsen. Hänellä on oikeus mielipiteisiinsä, jos ne on perustellusti tuotu esille.

Juuso korostaa, että vaalilautakunnan päätökset ovat sen omia päätöksiä, eikä esimerkiksi käräjien puheenjohtajalla ole siinä päätöksenteossa mitään roolia.

– Ymmärrän vaalilautakunnan tilanteen, ja sen miksi lautakunta on tehnyt ratkaisuja. Minulle on jokseenkin epäselvää, miten luvut koostuvat mutta luotan vaalilautakunnan ammattitaitoon, Juuso sanoo.

Virkarikosvastuu ei nykylain mukaan koske saamelaiskäräjien luottamushenkilöitä. Rikosvastuun puuttuminen ilmenee äskettäin perustuslakivaliokuntaan tyssänneestä hallituksen esityksestä uudeksi saamelaiskäräjälaiksi. Esitys piti asiaa puutteena, joka pitää korjata.Virkarikosvastuu jäi toteutumatta kuten muutkin uudistukset, koska saamelaiskäräjälakiuudistus jäi tekemättä.

Lisätty viimeinen kappale virkarikosvastuusta kello 15.21.

Suosittelemme sinulle