Kiinan presidentti Xi Jinping vierailee Venäjällä alkuviikosta. Maat ovat lähentyneet taloudellisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuosi sitten.
Toistaiseksi Kiina on kertonut suhtautuvansa neutraalisti Ukrainan tilanteeseen ja kieltänyt avustaneensa Venäjää aseellisesti.
Politico-lehden haltuunsa saamien tilastojen perusteella kiinalaisyhtiöt ovat kuitenkin toimittaneet venäläisyrityksille sodan alettua 1 000 kappaletta rynnäkkökivääreitä ja muuta sotilaallisiin tarkoituksiin sopivaa materiaalia, kuten droonin osia ja luotiliivejä.
Ei ole tiedossa, onko esimerkiksi Kiinasta toimitettuja kiväärejä käytetty taisteluissa Ukrainassa. Ainakin kiinalaisista drooneista on tehty havaintoja kuukausien ajan.
Jos Kiina antaa aseellista apua Venäjälle, se tehdään melko salaa, eikä Kiina halua korostaa asiaa, Ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtaja Mika Aaltola sanoo Ylen aamussa.
– Kiinan pelkona ovat länsimaisten sanktioiden kiristyminen mahdollisen aseavun paljastuessa. Riippuvuus Kiinasta on laajaa, joten Euroopassa ja Suomessa on syytä varautua kiristymisen seurauksiin, Aaltola sanoo.
UPIn tutkija Jyri Lavikaisen mukaan Venäjä tarvitsee apua sodan voittamiseksi. Tiedossa on, että Venäjä on joutunut ottamaan käyttöön vanhoja varastojaan.
Toistaiseksi Venäjän saama tuki on ollut pientä.
– Jos joku länsimaa antaisi kiväärejä ja luotiliivejä Ukrainalle tässä vaiheessa, sitä kritisoitaisiin, koska se on niin vähäistä, Lavikainen sanoo.
Länsimaat on itse avustanut Ukrainaa aluksi pienillä asemäärillä. Lavikainen kutsuu tätä ”salamiviipalointitaktiikaksi”.
– Salamitangosta viipaloidaan niin pieniä paloja, että ei voida sanoa oikeastaan missään vaiheessa, että nyt raja on ylitetty.
EU-maiden ulko- ja puolustusministerit hakevat tänään maanantaina Brysselissä poliittista siunausta aloitteelle, jonka mukaan jäsenmaat voisivat täydentää Ukrainan ammusvarastoja omista varastoistaan ja hankkia ammuksia yhteishankinnoilla.
EU-maista Puola ja Slovakia ovat myös kertoneet lahjoittavansa MiG-hävittäjiä Ukrainaan.
Neuvostovalmisteisten hävittäjien toimittaminen on suhteessa helpompi päätös, koska se voidaan tehdä ilman Yhdysvaltojen virallista suostumusta, toisin kuin F-16-hävittäjien kohdalla, Lavikainen sanoo.
– Tässä on jälleen yksi salamiviipale kyseessä. Lisäksi ainakin Slovakian hävittäjät ovat käytöstä poistettuja, niistä on helppo luopua.
Katso koko lähetys tästä.
Lue lisää:
Venäjän valtionmedia väittää: Putin kävi pikavierailulla tuhotussa Mariupolissa – katso video