Hyppää sisältöön

Pirkanmaan psykiatrian palvelujen tilanne halutaan pikaiseen selvitykseen, jonot kasvavat ja lähetteiden määrä on jyrkässä kasvussa

Pääongelmana on, että henkilöstöä on useilla eri ammattialoilla liian vähän.

Pitkäniemen sairaalan hallintorakennuksen julkisivu.
Pitkäniemen sairaala hoitaa Pirkanmaalla vaikeimpia aikuispsykiatrian potilaita. He sairastavat esimerkiksi skitsofreniaa, psykooseja tai syömishäiriöitä. Toiminta siirtyy TAYSin tiloihin vuonna 2024. Samalla potilaspaikat vähenevät. Kuva: Antti Eintola / Yle
Pasi Punkari

Psykiatrian palvelujen tilanne on Pirkanmaalla kärjistynyt. Jonot ovat kasvaneet ja lähetteiden määrät ovat jyrkässä kasvussa. Koko hoitoketju sakkaa ja hoitoon pääsyä odottaa lähes 1 800 ihmistä. Jonot ovat useista kuukausista jopa kahteen vuoteen.

Yle uutisoi aikuispsykiatrian laajoista ongelmista viime viikolla.

Lue myös: Epäonninen uudistus oli viimeinen niitti – työntekijät pakenevat TAYSin aikuispsykiatrialta

Maanantaina Pirkanmaan aluehallitus päätti kokouksessaan aloittaa psykiatrian epäkohtia koskevan selvitystyön.

Tavoitteena on analysoida psykiatrian sekä päihde- ja mielenterveyspalvelujen tilannetta, palvelujen tarvetta ja käyttöä.

Pääongelma on, että henkilöstöä on useilla eri ammattialoilla liian vähän. Kaikkia vakansseja ei ole pystytty täyttämään.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen sinisessä pikkutakissa ja sini-valkoraidallisessa paidassa Taysin pihalla, hymyilee kuvaajalle.
Kari-Matti Hiltunen toteaa, että tilanne on ollut jo pidemmän aikaa sellainen, että psykiatrian avoimiin lääkärin vakansseihin ei ole ollut hakijoita. Ilmiö on valtakunnallinen ja jopa kansainvälinen. Kuva: Matias Väänänen / Yle

– Ei tästä mitään ikuisuusprojektia ole tarkoitus tehdä. Kokonaisuus pitää jakaa välittömiin, nopeisiin toimiin sekä pitkän tähtäimen toimenpiteisiin, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen.

Samalla verrataan tilannetta muihin hyvinvointialueisiin.

Työryhmät selvittämään ensimmäisiä toimia

Selvitystyön tavoiteena on muodostaa faktoihin perustuva kokonaiskuva psykiatrian, mielenterveys- ja päihdepalvelujen nykytilasta ja palvelujen käytöstä.

Ensimmäisen väliraportin odotetaan valmistuvan kesäkuussa, jolloin pitäisi olla valmiina nopeita sekä konkreettisia toimenpiteitä.

Yhtenä nopeana toimenpiteenä Hiltunen mainitsee psykiatrian palvelujen hankkimista ostopalveluina, silloin kun oma henkilöstö eri riitä.

Lue myös: Pirkanmaan hyvinvointialue ratkoo vaikeaa psykiatripulaa ostopalveluilla – kansanedustajat syyttävät lain rikkomisesta

Pidemmän aikavälin toiminnan muutoksia tarkastellaan puolestaan syksyllä. Tavoitteena on vaikuttaa myös rekrytointivaikeuksiin ja työyhteisöongelmiin johtaneisiin syihin.

– Totta kai tilanne on huolestuttava, silloin kun vakanssit eivät ole täytettyjä. Ne kuitenkin jossakin määrin heijastavat sitä, että mikä on palvelujen tarve, sanoo Hiltunen.

Aluehallitus asetti kokouksessaan selvitystyöhön ohjausryhmän, jonka puheenjohtajana toimii hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Tätä Kari-Matti Hiltunen pitää merkittävänä asiana.

– Asian tärkeydestä kertoo se, että tällaisessa operatiivisessa asiassa haluaa ylin johtaja olla mukana, sanoo Hiltunen.

Suosittelemme sinulle