Hyppää sisältöön

Suomen jäätanssitähtien arki meni viikoiksi sekaisin EM-mitalin ja mediasirkuksen takia – nyt heiltä odotetaan huippusuoritusta MM-kisoissa

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtevät Japanin MM-jäälle rankingin kuudennelta sijalta. Parhaimmillaan suomalaispari on sijoittunut MM-kilpailuissa 12:nneksi.

Matthias Versluis ja Juulia Turkkila hymyilevät jäällä suorituksensa jälkeen.
Tammikuisista EM-kotikisoista toipuminen vei aikansa, mutta nyt Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat valmiita haastamaan maailman parhaimmiston Japanissa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Emma Hyyppä

Taitoluistelun MM-kisat Ylen kanavilla 22.3–26.3. Katso Ylen urheilulähetyksien aikataulu tästä linkistä.

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtivät tammikuussa taitoluistelun EM-kotikisoihin mitalitavoittein, mutta eivät olleet täysin osanneet varautua siihen, mitä tapahtuu unelman toteutumisen jälkeen.

– Se oli niin iso positiivinen kokemus ja vei energiaa. Siitä henkisesti rauhoittuminen kesti ja sairastuin flunssaan. Vasta sen jälkeen kroppa ja mieli päästivät irti. Se oli niin uudenlainen kokemus. Jatkossa täytyy muistaa, että vaikka kroppa jaksaa, niin henkisesti palautuminen vie aikaa, Turkkila kertoo.

EM-pronssimitalin saavuttaminen riehakkaan kotiyleisön edessä oli 28-vuotiaille luistelijoille palkinto pitkästä työstä. Turkkila ja Versluis ovat kivunneet jäätanssin kansainväliselle huipulle seitsemän yhteisen vuoden aikana italialaisen entisen jäätanssihuipun Maurizio Margaglion valmennuksessa.

Ensimmäinen suomalainen jäätanssin arvokisamitali 28 vuoteen sai aikaan mediasirkuksen: Turkkila ja Versluis vierailivat kisojen jälkeisellä viikolla milloin missäkin tv-ohjelmassa ja kertasivat vaiheikasta matkaansa eri lehtien palstoilla.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis esittävät rytmitanssiohjelmaansa Espoon areenalla.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis muistelevat parin kuukauden takaisia EM-kotikisoja lämmöllä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Matka henkisen mankelin läpi kesti muutaman viikon. Nyt arki on jälleen vanhoilla raiteillaan, eikä EM-mitali lopulta muuttanut oikeastaan mitään, Turkkila kertoo.

– Takaisin työn touhuun ja ihan samoilla rutiineilla jatkettiin, Turkkila sanoo nauraen.

Hyviksi havaittuja ohjelmia ei tarvinnut muuttaa

Turkkilan ja Versluisin oli tarkoitus kilpailla helmikuun lopussa Hollannissa, mutta kisa jäi Turkkilan sairastumisen takia väliin. Niinpä kilpailutauko EM- ja MM-kisojen välissä venyi lähes kahden kuukauden mittaiseksi. Siitä eivät valmentaja Margaglio tai pari itse ole lainkaan huolissaan.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä olemme saaneet aikaan EM-kisojen jälkeen. Tunnetasolla EM-kisat olivat valtavan kuormittavat, mutta uskon, että olemme löytäneet keskittymisen MM-kisoihin. Odotuksemme ovat korkealla, Margaglio kertoo.

Pitkän kauden aikana hiotut ohjelmat ovat hyvällä mallilla. Margaglion mukaan katsojat tuskin huomaavat, että niitä on lainkaan muutettu EM-kisojen jälkeen.

– Muutoksia ei ole tarvinnut juuri tehdä, sillä EM-kisoissa ohjelmat toimivat oikein hyvin. Toki olemme tehneet hienosäätöä ja keskittyneet nyansseihin. Ne ovat tärkeitä, mutta ei kovin näkyviä juttuja, Margaglio sanoo.

Valmentaja Maurizio Margaglio ohjeistaa Juliaa ja Matthiasta harjoituksissa.
Valmentaja Maurizio Margaglio on tyytyväinen Turkkilan ja Versluisin loppukauden tekemiseen. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

EM-kisoista jäi itsevarmuutta ja rohkeutta

EM-menestys kasvatti parin itseluottamusta ja rohkeutta haastaa myös koko maailman parhaimmisto.

– Ollaan koetettu unohtaa EM-kisat, koska kautta on jäljellä ja olemme keskittyneet MM-kisoihin valmistautumiseen. Mutta EM-kisat ovat kyllä mielen takana lämpimänä muistona, Versluis muotoilee.

Kausi huipentuu maailmanmestaruuskisoihin Japanin Saitamassa – ja kilpailu luonnollisesti kovenee EM-kisoista.

Kauden parhaiden pisteiden vertailussa Turkkila ja Versluis ovat kuudentena. Edellä ovat EM-kisojen kirkkaimmat mitalistit, italialaiset ja britit sekä kovat pohjoisamerikkalaiset parit.

Voittokamppailusta odotetaan tasaista: ennakkoon vahvimpia ehdokkaita ovat viime kevään MM-pronssimitalistit, kokeneet yhdysvaltalaiset Madison Chock ja Evan Bates sekä Espoon GP-kisan marraskuussa ylivoimaisesti voittaneet kanadalaiset Piper Gilles ja Paul Poirier.

Julia ja Matthias harjoittelevat Pirkkkolan jäähallissa.
Viime viikkoina Turkkila ja Versluis ovat hioneet ohjelmiaan keskittyen erityisesti yksityiskohtiin. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Suomalaisten paras sijoitus globaaleissa arvokisoissa on 12:s viime vuoden MM-kisoista.

– MM-kisat ovat kauden päätähtäin EM-kisojen lisäksi. Siellä on kovat parit meitä vastassa. Haluamme näyttää, että kuulumme sinne niiden joukkoon. Haluamme parantaa viime vuodesta, Turkkila sanoo.

Tokion liepeillä sijaitseva Saitama isännöi MM-kisoja vain neljä vuotta edellisten jälkeen. Turkkila ja Versluis kilpailivat ensimmäisissä yhteisissä MM-kisoissaan juuri Saitamassa keväällä 2019.

Taitoluistelu on Japanissa erittäin arvostettu ja suosittu laji.

– Aivan mahtavaa päästä Japaniin. Se on hieno paikka ja odotetaan, että tulee paljon yleisöä paikalle sinne isolle areenalle. Koetetaan nauttia siitä kokemuksesta, Versluis sanoo.

Jäätanssikilpailu alkaa varhain perjantaiaamuna rytmitanssilla ja päättyy lauantaiaamuna vapaatanssiin. Turkkilan ja Versluisin lisäksi Suomea edustaa Japanin MM-kisoissa 16-vuotias yksinluistelija Janna Jyrkinen, jonka kilpailu alkaa keskiviikkona aamupäivällä lyhytohjelmakilpailulla.

Ylen lähetykset MM-taitoluistelusta

Keskiviikko 22.3.

klo 3.55–7.45 Yle Areena, klo 8.50–9.43 TV2
Parien lyhytohjelma

klo 8.45–13.50 Yle Areena, 13.45–14.40 TV2
Naisten lyhytohjelma

klo 18.00–18.55 Yle TV2
Kooste

Torstai 23.3.

klo 3.55–8.10 Yle Areena, klo 8.50–9.48 TV2
Parien vapaaohjelma

klo 8.45–13.50 Yle Areena, klo 14.05–15.05
Miesten lyhytohjelma

klo 18.00–18.58 TV2
Kooste

Perjantai 24.3.

klo 3.55–9.15 Yle Areena, klo 8.50–9.48 TV2
Jäätanssin rytmitanssi

klo 10.15–14.45 Yle Areena, klo 14.15–15.10 TV2
Naisten vapaaohjelma

klo 19.45–20.58 TV2
Kooste

Lauantai 25.3.

klo 5.25–9.20 Yle Areena, klo 10.00–11.15 TV2
Jäätanssin vapaatanssi

klo 10.15–14.45 Yle Areena, klo 19.15–20.28 TV2
Miesten vapaaohjelma

Sunnuntai 26.3.

klo 18.15–19.58 Yle TV2
Gaala

Suosittelemme sinulle