Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien luottamushenkilöitä ei koske virkarikosvastuu

Rikoslain virkarikosvastuu ei koske nykylain mukaan saamelaiskäräjien luottamushenkilöitä eikä henkilöstöä. Näin virkarikosvastuu ei koske myöskään vaalilautakuntaa.

Saamelaiskäräjien täyskokous Inarin Sajoksessa 29.11.2022.
Saamelaiskäräjien täysistunto Inarin Sajoksessa viime vuoden marraskuun lopulla. Kuva: Anni-Saara Paltto / Yle
Tapani Leisti

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätös karsia vaaliluettelosta joukko aiempiin vaaliluetteloihin KHO:n päätöksillä otettuja henkilöitä sai Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtajan Inka Kangasniemen esittämään syytöksen vaalilautakunnan syyllistymisestä virkarikokseen.

Syytökseltä puuttuu laillinen pohja ainakin siksi, että virkarikosvastuu ei nykylain mukaan koske saamelaiskäräjiä eikä sen elimiä.

Rikosvastuun puuttuminen ilmenee äskettäin perustuslakivaliokuntaan tyssänneestä hallituksen esityksestä uudeksi saamelaiskäräjälaiksi. Esitys piti asiaa puutteena, joka pitää korjata.

Virkarikosvastuu jäi toteutumatta kuten muutkin uudistukset, koska saamelaiskäräjälakiuudistus jäi tekemättä.

– Saamelaiskäräjien luottamushenkiöitä tai henkilöstöä ei ole mainittu rikoslain virkarikoksia koskevassa luettelossa, jossa on lueteltu ne virka- ja luottamustehtävät, joita virkarikosvastuu koskee, sanoo osastopäällikkö Johanna Suurpää oikeusministeriöstä.

Hallituksen esityksessä saamelaiskäräjien luottamushenkilöiden ja henkilöiden virkarikosvastuu olisi toteutettu rikoslain 40 luvun luettelossa, jossa vastuun ulottuvuus on kerrottu.

Virkarikosvastuullisten luettelossa mainitaan muiden muassa virka- tai palvelussuhteessa valtioon, kuntiin, kuntaliittoihin olevat virkamiehet tai luottamushenkilöt, jotka ovat kuntien valtuustoissa ja lautakunnissa.

Suosittelemme sinulle