Hyppää sisältöön

Avi: Kajaanilaispäiväkodissa ei rikottu lakia, kun lapset sidottiin penkkeihin valjailla

Lasten turvavaljaiden käyttö kajaanilaisessa päiväkodissa nousi laajaan keskusteluun viime syksynä Ylen MOT:n jutun myötä.

Facebook-julkaisuja, joissa näkyy lapsia sidottuna tuoleihin. Kahdessa kuvassa tekstit: "Lopuksi juhlan kohokohtana saippuakuplien puhallus" sekä "Saippuakuplia synttärijuhlissa".
Kajaanilaisen päiväkodin somejulkaisuissa lapsia oli sidottu turvavaljailla penkkiin useissa tilanteissa. Kuva: Kuvakaappaus päiväkodin julkisesta Facebook-julkaisusta
Sanna Kähkönen,
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut vastauksensa Kajaanin kaupungin selvitykseen varhaiskasvatuksen turvavaljaiden käyttöstä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki marraskuussa selvityspyynnön Kajaanin varhaiskasvatuksen järjestäjälle Ylen MOT-toimituksen julkaisemassa jutussa ilmenneiden epäkohtien selvittämiseksi varhaiskasvatuslain näkökulmasta. MOT kertoi kajaanilaisesta päiväkodista, jossa lapsia on sidottu penkkeihin valjailla.

Lisää: Lapset juhlivat synttäreitä penkkiin sidottuina – kymmenet somekuvat kertovat päiväkodin käytännöstä, joka yllättää lapsiasiavaltuutetunkin

Aluehallintovirasto toteaa, että Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksessa on pyritty takaamaan turvallinen toimintaympäristö ja varhaiskasvatusta on toteutettu lapsen edun mukaisin toimenpitein. Avin mukaan ei ole osoitettavissa, että lasten liikkumista olisi rajoitettu lasten edun tai lainsäädännön vastaisesti.

Avin mukaan asia ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin aluehallintovirastossa.

Pohjois-Suomen avi mainitsee myös päätöksessään, että lasten huoltajilla on ollut tieto turvavaljaiden käytöstä.

Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Mika Tiihonen pitää hyvänä, että laajasti esillä ollut aihe on käsitelty perinpohjaisesti. Hänen mukaansa Kajaanin varhaiskasvatuksessa keskustellaan avoimesti toimintaperiaatteista, joiden keskiössä on lapsen osallisuus ja hyvinvointi.

– Jos oman lapsen asioissa tai päiväkodin toiminnassa jokin asia mietityttää, pyydämme olemaan yhteydessä oman päiväkodin johtajaan hyvin matalalla kynnyksellä, Tiihonen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle