Hyppää sisältöön

Kevät on täällä! Ensimmäiset leskenlehdet, muurahaiset ja västäräkki on jo bongattu eteläisimmässä Suomessa

Listasimme muutamia varmoja kevään merkkejä.

Leskenlehtiä
Ensimmäisistä tämän kevään leskenlehdistä Siuntiossa ja Paimiossa on ilmoitettu Kevätseuranta-kampanjaan. Arkistokuva. Kuva: Yle / Arja Lento
Varpu Helpinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoisella pallonpuoliskolla eli Suomessakin alkaa perinteisen tulkinnan mukaan tänään kevät.

Kevätpäiväntasauksena aurinko on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Päiväntasaajan pohjoispuolella alkaa kevät ja eteläpuolella syksy.

Tänä vuonna kevätpäiväntasaus on tänään illalla kello 23.24 Suomen aikaa. Kevätpäiväntasauksen jälkeen valoisa aika pitenee Suomessa noin 5-10 minuuttia vuorokaudessa, kunnes kesäkuun lopulla päivä alkaa jälleen lyhentyä.

Luontoliiton ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Kevätseuranta-kampanjaan on ilmoitettu jo ensimmäiset leskenlehdet Siuntiossa ja Paimiossa. Nurmijärveltä on ilmoitettu kekomuurahaisten liikkeistä ja Paraisilta sekä seitsenpistepirkosta että hyttysestä. Nämä ilmoitukset ovat innokkaiden kansalaisten tekemiä eikä niitä tarkisteta.

Myös pajunkissat ovat jo pörhöllään eteläisimmässä Suomessa.

BirdLife Suomen Tiira-palvelun mukaan tänään Espoossa ja Paraisilla on nähty västäräkki. Eilen sinne oli ilmoitettu esimerkiksi töyhtöhyypistä Kirkkonummella, Porvoossa ja Orimattilassa.

Viikonloppuna Uudenmaan teillä nähtiin myös varma kevään merkki: ensimmäiset moottoripyörät.

Valtatie 1:llä välillä Turku–Lohja ja valtatie 7:llä välillä Kehä III–Vaalimaa saa ajaa huomisesta lähtien 120 kilometriä tunnissa päivänvalon aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa, tiedotti puolestaan Fintraffic. Pimeään aikaan tai talvisissa keliolosuhteissa myös siirtymäajan tieosuuksien korkein mahdollinen nopeusrajoitus on kuitenkin 100 km/h.

Nopeuksien kasvaessa Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa ennakoivan ajotavan tärkeydestä eli turvaväleistä ja tilannenopeudesta. esimerkiksi niin sanottu mustajää on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita.

Aurinko syö jäätä nopeasti

Suomenlahden merivartiosto puolestaan muistuttaa, että jäät ovat huvenneet ja ohentuneet kovaa tahtia. Jääalueilla on tästä huolimatta ollut partiohavaintojen mukaan liikenteessä muun muassa retkiluistelijoita hyvinkin lähellä kantavan jään reunaa, mutta onnettomuuksilta on vältytty.

Jään vahvuus elää koko ajan ja voi heiketä äkillisesti, kun etenkin keskipäivän aurinko syö päivittäin jäätä. Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että jäiden kantavuuden arviointi on asiantuntijoillekin haastavaa, ellei peräti mahdotonta. Merivartiosto neuvoo tallentamaan matkapuhelimeen meripelastuksen hälytysnumeron 0294 1000.

Keltaiset kaupunkipyörät palaavat pääkaupungin ja Espoon liikenteeseen ja valkoiset Vantaan liikenteeseen vajaan kahden viikon päästä eli huhtikuun alussa. Asiasta tiedotettiin tänään. Kahden järjestelmän pyöriä ei voi käyttää ristiin.

Koko kaupunkipyöräkauden voit ostaa jo nyt. Helsingissä ja Espoossa koko kauden eli seitsemän kuukauden käyttöoikeus maksaa 35 euroa, Vantaalla 30 euroa. Helsingissä ja Espoossa yksi matka saa kestää enintään 30 minuuttia ja Vantaalla 60 minuuttia kerrallaan.

Lisätty Suomenlahden merivartioston tiedot 20.3.2023 kello 17.12.

Voit keskustella aiheesta 21.3. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle