Veturinkuljettaja Rami Vilander esittelee puhelimestaan viikon työvuorolistaa. Sunnuntai: 00.07–11.22. Maanantai: 00.07–06.24 sekä kello 17 alkaen tiistaiaamuun asti. Keskiviikon vuoro alkaa yöllä ja kestää aamuun saakka.
– Ihan normaali työviikko, toteaa IC- ja tavaraliikennettä ajava Vilander.
Työvuorojen välissä pitäisi syödä terveellisesti, nukkua hyvin, liikkua ja olla perheen kanssa.
– Työ vaatii kotona hirveän paljon ymmärrystä. Siellä on totuttu, että tulen ja menen, miten sattuu.
Kymmenen vuotta veturia kuljettanut Vilander opiskelee itselleen toista ammattia. Hän epäilee, ettei jaksa nykyisessä työssään eläkeikään asti.
Suomen junaliikenne pysähtyi maanantaina käytännössä kokonaan, kun Rautatiealan unionin (RAU) ja Palvelualan työnantajien neuvottelut kariutuivat.
Yle seuraa lakon vaikutuksia tässä artikkelissa.
Osapuolten mukaan sopu työkiistaan on vielä kaukana. Erimielisyyttä on erityisesti viikkolepoajasta.
Työtaistelussa on kyse työoloista
Viikkolevon lisääminen on myös Rami Vilanderin mielestä oleellista, mutta työvuoroja pitäisi järkeistää muillakin tavoin, hän sanoo.
– Vuorojen välissä tulisi olla riittävästi aikaa olla kotona, ehkä jopa harrastaa jotain. Ei kukaan voi elää vain työtä varten. Hyvä alku olisi ”normaalin ihmisen” viikonloppu kerran viikossa.
Työtaistelussa on kyse työssäjaksamisesta, kiteyttää veturinkuljettaja Tommi Salminen. Hän on RAU:n Riihimäen-osaston puheenjohtaja.
– Työnantaja tarjosi työryhmiä työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Sellaisia on viime vuosina järjestetty, mutta ne ovat päättyneet tuloksettomina. Vaadimme konkreettisia tekoja.
Lähiliikenteen junia kuljettavan Salmisen mukaan kuljettajien työssäjaksamisessa on vakavia ongelmia.
– Jaksaminen näkyy siinä, että kroppa ei enää taivu. Kuljettajat ravaavat uniapneatutkimuksissa, Salminen sanoo.
Veturinkuljettajien lakko jatkuu toistaiseksi. Osapuolten kahdenväliset neuvottelut päättyivät maanantain osalta tuloksetta.
Alta voit kuunnella lisää Rami Vilanderin ja Tommi Salmisen ajatuksia veturinkuljettajan arjesta, toimittajana Heidi Kononen.
Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21.3.2023 klo 23:een asti.