Hyppää sisältöön

”Oli hyvä nuoruus silti”

Työn ja koulutuksen ulkopuolella on 87 000 nuorta, joista osa on vaarassa syrjäytyä. Tea Korhonen jäi ammattikoulun tunneilta kotiin nukkumaan kunnes sai vauhtia nuorten työpajasta.

Hannele Muilu

Ravintola-alalla opiskeleva Tea Korhonen lusikoi taikinaa muffinssivuokiin turkulaisen Cafe Pakan keittiössä.

Kahvilan nuorilla on lastensuojelutausta, niin myös Korhosella. Hän muutti viisivuotiaana sijaisperheeseen.

– Murrosiässä ajattelin, että oli niin kamalaa. Nykyään tajuan, että hyvä perhe se oli ja oli hauskaa.

Kodin ulkopuolelle sijoittamiseen johti äidin henkinen tila ja rahatilanne.

– Muistan huonompia asioita mutta on siellä tosi paljon hyviäkin. Asuttiin sellaisella alueella, että oli paljon lapsiperheitä ja oli kavereita. Oli hyvä nuoruus silti.

Syrjätynyt nuori, työ, työhön siirtyminen, nuoret, turku, mielenterveys, perhekuntoutuskeskus Lauste, Telakka, Tea Korhonen
Tea Korhonen opiskelee ravintola-alaa, joten kahvilatyö sopii harjoitteluun. Asiakaspalvelu on hänestä mieluisampaa kuin ruokien teko. Kuva: Markku Rantala / Yle

Cafe Pakkaa pyörittää Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:n Telakka-työpaja. Kahvilan nuorista työntekijöitä monet tarvitsevat tukea muun muassa opintoihinsa.

– Peruskoulun jälkeen ei ihan mennyt putkeen. Olin ysiluokalla tosi pienessä luokassa, kun yhtäkkiä pitikin mennä isoon kouluun, Korhonen sanoo.

Ensin hän kokeili media-alan opintoja Turun ammatti-instituutissa. Seuraava yritys autopuolella ei sekään sujunut. Hän oli kurssin ainoa nainen.

– Siellä ajatellaan yhä miespainotteisesti ja katsotaan huonolla silmällä kun tulee tyttö. Tuli vähän syrjitty olo.

Kummassakaan koulussa ei tullut kavereita, mikä heikensi viihtymistä. Poissaoloja alkoi kertyä.

– En vaan päässyt sängystä ylös. Mua tultiin herättelemään, mutta menin vain takaisin nukkumaan. Mulla ei oikeastaan ollut mitään motivaatiota tehdä mitään.

Koulukiusaaminen jatkuu somessa

Koulutuksen ja työn ulkopuolella on Tilastokeskuksen mukaan 87 000 15–29-vuotiasta nuorta eli melkein joka kymmenes nuori.

Tilastossa on mukana lyhyen aikaa opiskelemaan, töihin tai armeijaan pääsyä odottelevia nuoria sekä äitiyslomalla olevia naisia ja sairaslomalaisia eikä heillä ole ongelmia. Moni on kuitenkin syrjäytymisvaarassa, etenkin jos välitilassa oleminen pitkittyy.

Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tavoittavat vuosittain yli 30 000 nuorta.

– Monilla näistä nuorista on todella rankkaa koulukiusaamistaustaa, Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n toiminnanjohtaja Herttaliisa Tuure kertoo.

Kiusaaminen ei rajoitu kouluun vaan siirtyy sosiaalisen median kautta myös vapaa-ajalle.

Yle kertoi aiemmin Erhan Dalerista, joka hautautui vuosiksi kotiin kiusaamisen takia.

Nuoret , työllisyys, syrjäytyneet , Herttaliisa Tuure, Into etsivä nuorisotyö ja työpajtoiminta ry, , toiminnajohtaja,
Into - Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n toiminnanjohtaja Herttaliisa Tuure sanoo, ettei esimerkiksi työpaikan löytäminen työttömälle nuorelle välttämättä riitä, jos taustalla on paljon muita ongelmia. Kuva: Markku Rantala / Yle

Toinen suuri syy syrjäytymiseen on mielenterveyspalveluiden puute.

– Jos nuori tai hänen perheensä ei ole saanut tarvitsemiaan palveluja, nuori ajattelee, ettei ketään kiinnosta se, miten meillä menee, emmekä saa tarvitsemaamme apua.

Etsivän nuorisotyön tavoittamista yli 20 000 nuoresta yli puolet siirtyy koulutukseen, palkkatyöhön, työpajalle tai työkokeiluun. Lisäksi työpajoissa toimii 12 000 nuorta, joista kolme neljästä pääsee eteenpäin työhön, kouluun tai ohjattuun palveluun.

Koulussa vertailu muihin voi ahdistaa

– Keskisuuri rakennuspalo, Korhonen lukee puhelimesta Tilannehuone-sivustolta, josta voi seurata pelastustoimen hälytyksiä.

Tiellä meni hetki sitten paloauto pillit soiden. Katutason isot ikkunat houkuttelevat seuraamaan, mitä ympärillä tapahtuu.

– Me ollaan täällä ihan Ulla Taalasmaita, Telakka-hankkeen työvalmentaja Ville Salminen sanoo viitaten Salatut elämät -tv-sarjan joka paikkaan nenänsä työntävään hahmoon.

Letkeä ilmapiiri saa nuoret viihtymään.

– Täällä voi avoimesti puhua työpaikkaohjaajille ja muille nuorille jos on vaikeuksia ja saa tosi paljon tukea kaikessa, Korhonen sanoo.

Syrjätynyt nuori, työ, työhön siirtyminen, nuoret, turku, mielenterveys, perhekuntoutuskeskus Lauste, Telakka, Tea Korhonen
Työvalmentaja Ville Salminen ihmettelee, miksi lastensuojelun asiakkuus yhä leimaa nuoria. Tea Korhonen kertoo, että murrosiän kuohunnan ohitettuaan hän on pitänyt sijaisperheaikaa hyvänä. Kuva: Markku Rantala / Yle

Salmisen mukaan nuoret tarvitsevat varsinkin onnistumisen kokemuksia ja kannustamista.

– Koulumaailma voi tuntua tosi raadolliselta, kun luokassa on 20–30 muuta opiskelijaa, joihin koko ajan vertaat itseäsi. Jos ei ole hyvää kokemusta siitä, että onnistun ja pystyn, voi olla tosi iso kynnys mennä sinne.

Työpajoissa haetaan nuorten kiinnostuksen kohteita ja rohkaistaan opintoihin. Joillekin on tarpeen koulua rauhallisempi oppimisympäristö, joten opintoja voi suorittaa ainakin osittain työpajan yhteydessä. Esimerkiksi neuropsykiatristen oireiden kanssa iso luokka voi olla opiskelijalle hankala.

Lastensuojelun piirissä olevilla nuorilla on Salmisen mukaan usein traumatausta, joka vaikuttaa jaksamiseen.

Hän kuitenkin ihmettelee, miksi lastensuojelun asiakkuus vaikuttaa olevan yhä iso leima koulumaailmassa ja työnantajien silmissä. Taustalla voi vaikuttaa lastensuojelun esittäminen usein kielteisessä sävyssä vaikka onnistumisia on paljon.

– Ei lastensuojelun asiakkuus tee nuorista yhtään huonompia. He ovat samanlaisia nuoria siinä missä kuka tahansa ydinperheessä asuva nuori.

Koulut pelottelevat työelämän vaatimuksilla

Tea Korhonen asuu nyt kissan kanssa omillaan. Välit sekä äitiin että sijaisperheeseen ovat tiiviit. Hän tapaa molempia Tampereella käydessään ja puhuu äidin kanssa puhelimessa liki päivittäin.

Ravintola-ala tuntuu omalta. Koulussa on myös hyvä yhteishenki.

Viime kesänä Korhosella todettiin aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD. Diagnoosin perusteella opinnoissa saa erityistä tukea jaksamiseen ja keskittymiseen.

Korhosen mukaan nuorten vaikeuksia helposti vähätellään ja laitetaan liiaksi murrosiän kuohunnan tiliin. Hän arvelee, että sijoitustaustan vuoksi hänen on ollut helpompi saada apua kuin monen muun.

– Nuorille pitäisi olla paljon enemmän tarjolla terapiaa. Voi olla tietysti vaikeaa, jos he eivät itse usko tarvitsevansa sitä. Niin minäkin ennen ajattelin, mutta nyt käyn terapiassa.

Syrjätynyt nuori, työ, työhön siirtyminen, nuoret, turku, mielenterveys, perhekuntoutuskeskus Lauste, Telakka, Tea Korhonen
Tea Korhosen tavoitteena on baarimestarin tutkinto. Hän haaveilee omasta baarista. Kuva: Markku Rantala / Yle

Nuorten siirtymistä työhön ei ainakaan helpota se, että kouluissa liioitellaan Korhosen mielestä työpaikkojen vaatimuksia, kuten että yhdestä myöhästymisestä saa potkut.

– On tosi paljon myös sellaista, että jos sä teet virheitä, niin niitä ei hyväksytä työelämässä. Se on yksi asia, josta minulle on sanottu ihan yläasteelta ammattikouluun. Ei se mene ihan niin, vaan on ihan ok tehdä virheitä, virheistä oppii.

Korhosen tavoitteena on nyt baarimestarin erikoisammattitutkinto. Myöhemmin hän haluaisi perustaa oman baarin.

– Sellaisen, mihin voi tulla vanhempiakin ihmisiä, ja missä on mukava yhteishenki eikä niin, että kaikki vaan istuu eri pöydissä ja juttelee omalle porukalleen.

Voit keskustella aiheesta 30.3. klo 23 saakka.