Hyppää sisältöön

Ilmaiset punkkirokotukset laajenevat nyt Espoon Suvisaaristoon – näillä alueilla saa nyt rokotteen

Rokotussuosituksia on päivitetty seitsemään kuntaan ympäri Suomea.

Kaksi punkkia valkoisella kankaalla.
Espoon Suvisaariston vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat saavat nyt ilmaiset TBE-rokotteet puutiaisaivotulehdusta vastaan. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna Espoon Suvisaaristoon.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Suvisaariston kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat saavat ilmaisen rokotteen puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Taudin ilmaantuvuus on noussut Suvisaariston alueella merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana kesänä.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka rokotus on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Tämä TBE-rokote ei suojaa borrelioosilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon.

Myös muiden riskialueiden rokotussuosituksiin päivityksiä

Suvisaariston lisäksi ilmaisia TBE-rokotuksia jatketaan jo Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen alueella sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen.

Tänä vuonna riskialueiden rokotussuosituksia on päivitetty Espoossa, Hangossa, Joensuussa, Puumalassa, Raaseporissa, Raumalla ja Uudessakaupungissa.

Rokotussuosituksia koskevilla riskialueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse.

TBE-rokotteen voi ostaa myös itse pyytämällä reseptin omalta terveysasemalta, ostamalla rokotteen apteekista ja varaamalla rokotusajan verkosta tai puhelimitse. Myös yksityiset terveyspalveluyritykset tarjoavat TBE-rokotuksia.

Ilmastonmuutos tartuntojen taustalla?

Viime vuonna THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on hieman vähemmän kuin huippuvuonna 2021, jolloin tapauksia oli 148. Aiempina vuosina tapauksia on ollut alle sata.

– Trendi raportoitujen TBE-tapausten määrässä on ollut nousujohteinen jo yli kymmenen vuotta. Tätä selittää useampikin seikka. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisvälitteisistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Vuosien 2018–2022 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (46 tapausta 100 000:ta asukasta kohden) ja Kustavissa (41/100 000) sekä Ahvenanmaan maakunnassa (38/100 000) ja Lohjalla (16/100 000).

Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa.

Kuntakohtaisia tapausmääriä ja TBE-rokotussuosituksia voi tarkastella tarkemmin THL:n verkkosivuilta löytyvästä karttasovelluksesta.

Katso myös:

Suosittelemme sinulle