Hyppää sisältöön

Uudenkaupungin kelkkaturman taustalla luultavasti heikot jäät ja kehno sää – talven jääolot olleet epävarmoja Lounais-Suomen rannikolla

Merivartioston mukaan moottorikelkkailijoita on ollut liikkeellä tänä talvena varsin vähän lounaisrannikolla, sillä sääolosuhteet eivät ole suosineet jäiden muodostumista.

Merivartioaseman varapäällikkö Petri Kippola aluksen kannella.
Porin merivartioaseman varapäällikkö Petri Kippolan mukaan jäätalvi ei ole suosinut moottorikelkkailua lounaisrannikolla. Kuva: Karri Laihonen / Yle
Mika Viljanen

Edes merivartiosto ei enää uskalla liikkua moottorikelkoilla Lounais-Suomen rannikolla. Ne odottavat talleissa todennäköisesti jo seuraavaa talvea. Se kertoo paljon tämän hetken jäätilanteesta.

– Emme suosittele jäällä liikkumista lainkaan. Vahvimmillaankin jää kestää juuri ja juuri pilkkijöitä. Pitää hyvin tarkkaan tietää, missä liikkuu, jos jäälle on pakko mennä, toteaa Porin merivartioaseman varapäällikkö Petri Kippola.

Kippolan mukaan juuri ohuet kevätjäät ja kehno sää koituivat eilen kahden moottorikelkkailijan kohtaloksi Uudessakaupungissa.

Merivartiosto sai silminnäkijältä tiedon avannosta, jossa kellui tavaraa. Hän ei kuitenkaan päässyt tarkastamaan tilannetta läheltä heikkojen jäiden takia. Paikalle tulleet viranomaiset löysivät avannosta kaksi vainajaa.

Petri Kippolan mukaan onnettomuusalueella jäät ovat olleet ilmeisesti erittäin heikot, eivätkä ne kestä moottorikelkkailua.

– Muutenkin sää on ollut erittäin huono ja todennäköisesti onnettomuuden aikaan on ollut sumua, Kippola kertoo.

Kelkkailijoita vain vähän liikkeellä

Koko kulunutta talvea Lounais-Suomen rannikolla Kippola luonnehtii jäiden kannalta epävarmaksi. Moottorikelkkailijoita onkin ollut liikkeellä vähän, sillä säät eivät ole olleet otollisia kunnollisen jääkannen muodostumiseen.

– Kovien pakkasten jälkeen on aina tullut lunta, joka on sitten hidastanut jäätymistä.

Kippolan mukaan pelkkään näköaistiin luottaminen jäällä liikkuessa on vaarallista, sillä lumen alta on melkein mahdotonta sanoa, onko jäätä 5 vai 25 senttiä.

Porin merivartioaseman varapäällikkö muistuttaa, että moottorikelkkailu meren jäällä sisältää periaatteessa aina riskin avantoon joutumisesta.

Hänen mukaansa kelkkailijan olisi syytä varautua tähän ainakin kolmella eri tarvikkeella.

– Jäänaskalit ovat aivan pakollinen apuväline. Kuivapuku, jota harvoin kelkkailijoilla näkee, auttaa selviytymään avannosta takaisin jäälle. Myös aivan tavallinen minigrip-pussi kännykän kuivana pitämiseen on tärkeä, Petri Kippola painottaa.

Suosittelemme sinulle