Hyppää sisältöön

Jääpallon MM-mitaleista kamppaillaan neljän vuoden tauon jälkeen – Venäjällä pelaavaa Tuomas Määttää ei Suomen joukkueessa nähdä

Miesten ja naisten MM-kisat pyörähtävät Ruotsissa samaan aikaan käyntiin.

Tuomas Määttä firar.
Tuomas Määttä on sivussa MM-kisoista. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
STT Urheilu,
Yle Urheilu

Miesten kansainvälinen huippujääpallo on ollut MM-kisojen osalta pitkään seisahtuneessa tilassa, sillä maailmanmestaruuksista ei ole taisteltu vuoden 2019 jälkeen. Syynä oli ensin koronapandemia ja sitten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Nyt miehet ja naiset suuntaavat samaan aikaan Ruotsissa pelattaviin MM-kisoihin, jotka alkavat Växjön kunnassa Åbyssä 28. maaliskuuta. Suomen joukkueet julkistettiin maanantaina.

– Muutama vanhempi pelaaja on poistunut joukkueesta ja muutama nuorempi tullut. Ensikertalaisina meillä ovat mukana Topi Saukkonen ja Eero Paavola, päävalmentaja Ari Holopainen sanoi maanantain etätiedotustilaisuudessa.

Suomi lähtee kovin tavoittein miesten turnaukseen.

– Selvä tavoite on lähteä pelaamaan viimeistä peliä sunnuntaina eli finaalia ja voittaa se. Tiedämme, että Ruotsi on älyttömän kova joukkue. Olemme näyttäneet kauden aikana kahdessa pelissä, että pystymme voittamaan Ruotsin.

Suomi oli edellisissä MM-kisoissa Venäjän ja Ruotsin takana kolmas.

Venäjä suljettu MM-turnauksesta

Venäjä-kysymys on ollut jääpallossa monin tavoin esillä, sillä Venäjä on piskuisen lajin perinteinen menestyjä. Kansainvälisen jääpalloliiton venäläinen puheenjohtaja Boris Skrynnik erosi tehtävästään Helsingissä lokakuun kongressissa. Hänen tilalleen tuli norjalainen Stein Pedersen.

Venäjää ei Ruotsin MM-turnauksessa nähdä. Lajitähti Tuomas Määttä ei puolestaan ole Suomen MM-joukkueessa, koska hän pelaa seurajoukkuetasolla venäläisessä SKA-Neftjanikissa.

Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson avasi Määtän mahdollista tulevaisuutta maajoukkueessa.

– Tämän kauden osalta on päätös, etteivät venäläisten seurojen kanssa sopimuksessa olevat suomalaiset pelaajat edusta maajoukkuetta. Liittohallitus ei ole tässä vaiheessa käynyt vielä keskustelua, miten tulevaisuudessa on.

SKA-Neftjanik tiedotti viime kesänä, että Määttä on tehnyt jatkosopimuksen kesästä 2020 edustamansa seuran kanssa.

Suomen Jääpalloliitto tiedotti elokuun 1. päivä Määtän hyllyttämisestä.

– Jokainen pelaaja tekee omat päätöksensä. Jääpallopelaajat ovat muiden joukkuelajien pelaajien tapaan vapaita siirtymään seurasta toiseen, eikä meillä ole oikeuksia puuttua yksittäisten pelaajien sopimusasioihin, Jääpalloliiton puheenjohtaja Antti Parviainen kommentoi tuolloin.

Suomen naiset olivat viime vuonna MM-kisoissa pronssilla. Suomi lähtee Växjön MM-peleihin melko nuorella ja kokemattomalla naisten joukkueella.

Suosittelemme sinulle