Hyppää sisältöön

”Tultiinko Poriin? Ei kuule!” Ässät jyräsi Ilveksen 5–2 – legendaarisen mestarijoukkueen maalivahdilta huima esimerkki porilaisyleisön voimasta

Ässät pelasi huikean ottelun kotiyleisönsä edessä, voitti Ilveksen 5–2 ja tasoitti puolivälieräsarjan lukemiin 1–1.

Kuva Ässien ja Ilveksen puolivälieräottelusta 20.3.2023.
Ässien vaihtopenkki juhlii Niklas Appelgrenin 2–1-johtomaalia toisessa erässä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tapparan ja KooKoon ottelusarja jatkuu tiistaina, muut SM-liigan puolivälieräsarjat keskiviikkona. Yle Puheen Jääkiekkokierros on paikalla. Tiistaina seurataan myös Naisten Liigan kolmatta finaalia HIFK–Kiekko-Espoo.

Edellisellä SM-liigan kaudella Ässät oli koko runkosarjan huonoin, 15:s. Pudotuspeleistä Porissa oli saatu nauttia viimeksi kaudella 2017–18.

Kunnes nyt. Ässät palautti uskoa porilaiseen jääkiekkoon runkosarjan kahdeksannella sijallaan. Sen jälkeen Ässät kaatoi pudotuspelien 1. kierroksella Turun Palloseuran.

Porin Isonmäen areena tunnetaan parhaimmillaan huumaavasta tunnelmasta. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen odottikin Ässien ja Ilveksen puolivälieräsarjasta urheiluromanttista näytelmää.

– Tampereella areena täynnä, Porissa Isomäki täynnä. Upeat fanit. Tunnelmaltaan kaksi kovaäänisintä kotijoukkuetta, Nättinen hekumoi.

Punapaitaiset miehet nostavat pokaalia jäällä. Yksi mies kuvaa taustalla.
Porissa elettiin kiekkohuumaa kevät 2013. Ässät voitti kolmannen Suomen mestaruutensa, edelliset olivat vuosilta 1971 ja 1978. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaisessa jääkiekossa ikoniseen asemaan on noussut Porin mestaruuskevät 2013. Silloin Ässissä pelasi maalivahti Juha Järvenpää, joka toimii nykyisin selostajana Yle Puheen Jääkiekkokierroksilla. Ässien ykkösvahti oli nykyisin Carolinan NHL-joukkueessa kiekkoja pysäyttävä Antti Raanta, joka pelasi huimat pudotuspelit.

Järvenpää on kokenut sen, mihin porilaisfanit parhaimmillaan pystyvät. Järvenpää kertoo melkoisen esimerkin 2013 Tappara-finaalisarjasta.

– Se oli jo alkulämmittelyistä lähtien ihan mieletöntä. Muistan, kun Tapparan pelaajat ampuivat lämmittelykuteja maalivahdille. Jos lämmittelyssä meni joku maali, siellä yleisö möykkäsi jo seulaa. Eräs vanha pelikaverini, joka silloin pelasi Tapparassa, sanoikin, että heillä oli joukkueen kesken sopimus, ettei kukaan tee maalivahdille alkulämmöissä maalia. Ettei yleisö pääse sillä tavalla mukaan.

– Yleisön läsnäolo ja paine aistitaan kyllä vastustajan puolella.

Kuva Ässien ja Ilveksen puolivälieräottelusta 20.3.2023.
Ässät isännöi maanantaina Ilvestä puolivälierien ensimmäisessä kotiottelussaan ja tasoitti voitot 1–1:een. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Kuva Ässien ja Ilveksen puolivälieräottelusta 20.3.2023.
Ässien kannattajat pääsivät juhlimaan maanantaina peräti viittä osumaa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Voisiko meininki yltyä tänä keväänä yhtä infernaaliseksi?

– Ehdottomasti uskon. Se riippuu paljon menestyksestä, mutta kuten tällä kaudella on nähty, se riippuu myös siitä, että joukkue on esittänyt isoa sydäntä, kovaa sydäntä ja peräänantamattomuutta. He ovat siten voittaneet yleisön takaisin. Tämä on perinteinen duunarikaupunki, Järvenpää muistutti.

Luonteellaan, jollaista on esittänyt muun muassa konkari Jesse Joensuu, Ässät on valloittanut taas yleisönsä.

Lue lisää: Kommentti: Mitä tarkoittaa, kun on sielu pelissä? Vastaus löytyy Porista

Järvenpää koki, että pudotuspelien 1. kierroksen ratkaisuottelussa yleisöllä oli iso rooli, kun kotijoukkue pystyi kääntämään ottelun TPS:n mentyä johtoon.

Voiko porilaisia faneja tiivistää vielä jotenkin?

– Luovuttamista täällä ei siedetä. Revi, raasta, runno. Jos ei taidolla, niin raa'alla sisulla.

Jesse Joensuu.
Jesse Joensuu osaa raastaa ja runnoa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Kuva Ässien ja Ilveksen puolivälieräottelusta 20.3.2023.
Tunnelmia Isomäen areenasta. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Jokaisessa erässä Ässien johtomaali

Ensimmäisessä puolivälierässä lauantaina runkosarjan kakkonen Ilves ei antanut Ässille mahdollisuuksia, vaan vei voiton selvästi 5–1.

Tänään maanantaitanssit Porissa alkoivat punapaitojen riemulla. Ensimmäinen erä oli puolivälissä, kun Joachim Rohdin sai kaatuessaankin huitaistua kiekon takatolpalle, josta sen siirsi verkkoon kultakypärä Roope Talaja.

Isomäki syttyi. Yle Puheen Jääkiekkokierroksella lähetys siirrettiin Poriin, mutta selostaja Järvenpää ei sitä kuullut: ”Tultiinko Poriin? Ei täällä kuule!”

Ilves tuli tyylikkäällä hyökkäysmyllyllä tasoihin ajassa 11.10. Leo Lööf löysi nerokkaasti poikittaissyötöllä maalilta Matias Mäntykiven.

Toisessa erässä Ässät meni taas johtoon, ajassa 23.51. Asialla Niklas Appelgren. Ilves tuli kuitenkin jälleen nopeasti tasoihin, kun konkari, viimeisiä pudotuspelejään pelaava Petri Kontiola viimeisteli ylivoimalla. Kontiola iski lämärin verkkoon saatuaan syötön keskustaan Mäntykiveltä.

Kontiola ei tuulettanut, vaan luisteli suoraan kohti vaihtoaitiota, antoi läpsyt joukkuekavereilleen ja istahti penkin päähän.

Petri Kontiola laukoi tasoitusmaalin 2–2 Ässiä vastaan.
Petri Kontiola tinttasi kiekon verkkoon ja poistui maltillisena ”rikospaikalta”. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Kolmatta erää oli pelattu tasan neljä minuuttia, kun 19-vuotias puolustaja Aleksi Heimosalmi vei Ässät taas johtoon. Ässät teki siis jokaisessa erässä ensimmäisen maalin.

Ässien ja Ilveksen ottelusarjaan lähtökohdat olivat selvät. Ilves pelaa aktiivista ja nopeaa vauhtikiekkoa, Ässät pyrkii hidastamaan, tekemään otteluista vähämaalisia ja fyysisiä. Ässät oli ristitty Yle Puheen Jääkiekkokierroksella jopa ”pubijoukkueeksi”.

Niinpä Ässät pääsi hieman yllättämään asiantuntija Nättistä, jonka mukaan joukkue ei kotijäällään pelannut pelkkää kilpikonnapuolustusta, vaan sai pitkiä hyökkäysjaksoja ja ylivoima oli tuoreen näköistä.

Ässät kesti tupsukorvien kolmoserän rynnistykset ja maalivahti Niklas Rubin pelasi huippupelin. Ässät voitti lopulta 5–2, kun Rohdin laittoi kiekon kahdesti tyhjään verkkoon.

Otto Latvala ja Roope Talaja.
Otto Latvala (vas.) ja Roope Talaja juttusilla. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Marek Langhamer ja Will Graber.
Myös Marek Langhamerilla (vas.) ja Will Graberilla oli asiaa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Maalin juhlintaa Ässien pelissä 20.3.2023.
Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Kuva Ässien ja Ilveksen puolivälieräottelusta 20.3.2023.
Ässät kiusaa Ilvestä puolivälieräsarjassa tosissaan, vaikka sarjan avauspeli Tampereella oli ponneton porilaisilta. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Suosittelemme sinulle