Hyppää sisältöön

Kokenut lääkäri tyrmää: nämä keinot vähentää kofeiinia kehostasi eivät toimi

Esimerkiksi vedenjuonnin, liikunnan, kuitupitoisten parsa- ja kukkakaalien sekä tupakoinnin on väitetty nopeuttavan kofeiinin poistumista elimistöstä.

Maria Kavonius juo energiajuomaa tölkistä.
Kofeiinia ei saa vippaskonsteilla pois elimistöstä riittävän nopeasti. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Linnea Virtanen

Illalla nautitun kofeiinin aiheuttama unenviivästyminen on saanut käyttäjät kiinnostumaan siitä, voiko kofeiinin poistumista kehosta nopeuttaa vippaskonstein.

Lue myös: Testaa kofeiinikoneella, kuinka myöhään voit juoda energiajuomaa, kahvia tai Cokista ilman, että se vaikuttaa nukahtamiseesi

Esimerkiksi vedenjuonnin, liikunnan, kuitupitoisten parsa- ja kukkakaalien sekä tupakoinnin on väitetty nopeuttavan aineen poistumista elimistöstä.

Turun yliopiston professori ja lääkäri Juhani Knuuti kumoaa vippaskonstit ja kertoo, kuinka järkevää keinoa ei ole olemassa.

Knuutin mukaan netin vippaskonstit eivät toimi, koska ne eivät ehdi vaikuttaa riittävän ajoissa.

Ruoka-aineilla ei voi vaikuttaa

Aineenvaihdunta perustuu maksan tiettyyn CYP1A2-entsyymiin, joka hajottaa kofeiinin. Knuutin mukaan pitää kyllä paikkansa, että tietyillä ruoka-aineilla ja lääkkeillä voi olla entsyymin toimintaa kiihdyttävä vaikutus. Käyttäjä ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan ruoka-aineilla kofeiiniin, joka on jo elimistössä.

– Jos syöt, kestää vähintään kahdeksan tuntia ennen kuin entsyymi reagoi syömääsi. Sillä välin kofeiini on jo isolta osalta poistunut elimistöstäsi, Knuuti selittää.

Tupakoitsijoilla entsyymi toimii muita nopeammin pysyvästi. Knuutin mukaan veren nikotiini kiihdyttää entsyymin toimintaa isommalle kierrokselle, mutta tupakoitsijan lopettaessa tupakoinnin kokonaan entsyymin toiminta palaa entiselleen.

– Jos nyt vedät yhden sätkän, ei se sitä sillä hetkellä mihinkään nopeuta, Knuuti sanoo.

Kofeiini puolittuu keskimäärin 5–6 tunnissa, mutta se vaihtelee eri ihmisten kohdalla. Knuuti kertookin, kuinka valtava yksilöllinen vaihtelu selittää sen, miksi toiset pystyvät juomaan kahvia valtavasti ja toiset menettävät yöunet heti.

Joillakin kofeiinin puoliintumishaarukka voi olla jopa yhdestä tunnista yhdeksään tuntiin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 22.3. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle