Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Puoluejohtajilta paljon hyökkäyksiä vaalikeskustelussa – muut haastoivat kokoomuksen Orpoa

Useat kymmenen vuotta vaalikeskusteluja tutkinut viestinnän professori sanoo, että usein on ihmetelty sitä, että suomalaisessa keskustelussa ei ole hyökkäyksiä.

Janette Leino
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat tapasivat toisensa Ylen suuressa vaalikeskustelussa eilen. Keskustelua analysoineet asiantuntijat kuvailevat tunnelmaa paneelin osapuolten välillä pirteäksi ja sähköiseksi Ylen aamussa.

– Kyllähän eilisessä keskustelussa oli tosi paljon hyökkäyksiä puheenjohtajien ja puolueitten välillä. Tämä on uudenlainen piirre suomalaisessa vaalikeskustelussa, toteaa viestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

Isotalos sanoo, että viime eduskuntavaalien yhteydessä keskustelu oli varsin rauhallista, eikä suoria hyökkäyksiä tai syytöksiä ollut paljoa. Hänen mukaansa eilen nähtiin kuitenkin paljon sellaisia intensiivisiä ja sähköisiä puheenvuoroja, missä välillä tuntui, että puheenjohtajat ovat hyvin kiivastuneita ja jopa vihaisiakin asioista.

– Ainakin oli kovasti energiaa mukana, kommentoi Isotalus.

Myös yliopistotutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta teki samankaltaisia havaintoja.

– Aika pirteitä olivat kaikki, ainakin toistaiseksi. Tämä näytti hyvältä näin vaalitenttikauden alkuun ja [puoluejohtajat] saivat hyvin esiin pointtejaan, sanoo Palonen.

Kokoomuksen Petteri Orpoa haastettiin kiivaasti

Mielipidetiedustelujen perusteella kokoomus, sosialidemokraatit ja perussuomalaiset ovat vaalien alla keräämässä suurimman äänisaaliin. Pääministerin paikasta taistelevat siis Petteri Orpo, Sanna Marin ja Riikka Purra. Asiantuntijat arvioivat puoluejohtajien esiintymistä.

Isotalus analysoi, että galluppien johdossa olevan kokoomuksen Orpo säilytti vaalikeskustelussa tyynen esiintymisen, vaikka häntä haastettiin todella paljon.

– Kaikki hallituspuolueet haastoivat nimenomaan Orpoa suoraan ja kokoomus-puoluetta, sanoo Isotalus.

Isotalus huomauttaa, että Orpo ei kuitenkaan lähtenyt kritisoimaan ketään puheenjohtajaa suoraan, vaan hän kritisoi hallitusta yleisesti.

Palonen näkee Orpoon kohdistuvan haastamisen hyödyllisenä kokoomukselle.

– Toisaalta se on hyvä kokoomukselle, koska he ovat huomion keskipisteenä, sanoo Palonen.

Isotaluksen mielestä SDP:n Sanna Marin oli välillä hyvin kiivas, mutta häneltä saatetaan myös odottaa sitä.

– Välillä mietin, että meneekö Marinilla hieman ylikin sellainen jopa suuttunut vaikutelma, sanoo Isotalus.

Palonen osasi odottaa Marinin vasemmisto–oikeisto -vastakkainasettelua. Marin on haastanut viime aikoina paljon kokoomusta, ja myös Isotaluksen mielestä tämä näkyi myös nyt.

– Marinilla oli useita puheenvuoroja, jotka olivat suunnattu suoraan kokoomukselle – kritiikkiä nimenomaan, sanoo Isotalus.

Isotaluksen mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jäi sotekeskustelussa hieman syrjään, mutta ilmastokeskustelussa hän pääsi paljon ääneen.

– Hän oli selkeästi eri mieltä verrattuna muihin puheenjohtajiin ja pääsi tuomaan omaa agendaansa kovasti esille, toteaa Isotalus.

Lue myös:

Analyysi: Suuri vaalikeskustelu oli revanssi viime eduskuntavaalien vanhusten hoivasta ja hoitajapulasta – Petteri Orpo vastaan muut

Nuoret äänestivät ennätysvilkkaasti varjovaaleissaan perussuomalaisia ja kokoomusta – katso suoraa tuloslähetystä

Suosittelemme sinulle